Kiina valmistautuu uuteen olympialaisiin Pekingissä, pidä siitä tai ei

Kun Peking järjesti kesän olympialaiset vuonna 2008, monet väittivät – tai ainakin toivoivat -, että kansainvälinen huomio parantaa ihmisoikeuksia Kiinassa. Ei.

Nyt Kiina laskee toista olympialaista Pekingissä, tällä kertaa talviurheilussa ensi helmikuussa. Ja se joutuu yhä vaatimaan boikotointia oikeuksien väärinkäytöksistä riisumisesta Hong Kong EU: lle lupaamansa demokraattiset vapaudet joukkovankila uiguurien muslimeista Xinjiangissa.

Maailma on kuitenkin muuttunut vuodesta 2008. Lähes kukaan ei nykyään usko, että pelien järjestäminen hillitsee Kiinan käyttäytymistä.

Silloin Kiinan johtajat ainakin lupasivat myöntää alennuksia demokraattisille perusvapauksille osoittaakseen olevansa kelvollisia isäntiä. Nykyinen johtaja Xi Jinping on paljon luottavaisempi, hän ei ole taipuvainen eikä pakotettu tekemään kompromisseja. Ja Kiina itsessään ei ole enää nouseva kapitalistinen voima, mutta maailman toiseksi suurin talous, joka kilpailee Yhdysvaltojen kanssa globaalista vaikutuksesta.

Yhdysvaltojen, Kanadan ja Ison-Britannian vaaleilla valitut virkamiehet ovat vaatineet maitaan pidättäytymään olympialaisista, samoin kuin monet ihmisoikeusjärjestöt. Toiset, kuten Freedom Home, ovat sanoneet, että vaikka pelit jatkuvatkin, valtion virkamiesten, kulttuurihenkilöiden ja sponsoreiden tulisi kieltäytyä osallistumasta.

“Vähemmän mitä tahansa pidetään Kiinan kommunistisen puolueen autoritaarisen vallan tukena ja räikeänä siviilioikeuksien ja ihmisoikeuksien laiminlyönninä”, luetaan julkinen kirje luonnos tässä kuussa, joka vaati boikotointia. Sen allekirjoitti yli 180 asianajajaryhmää ympäri maailmaa, joista monet keskittyivät Tiibetiin, Hongkongiin ja uiguureihin.

Toistaiseksi yksikään maa ei ole julistanut boikottia. Puhelut ovat kohdanneet myös Kansainvälisen olympiakomitean vastustusta, jonka peruskirja vetoaa “ponnistuksen iloon, hyvän esimerkin kasvatukselliseen arvoon, sosiaaliseen vastuuseen ja yleisten eettisten perusperiaatteiden kunnioittamiseen”.

Pelkästään Kiinan taloudellisella painoarvolla on enemmän painoarvoa kuin koskaan, myös kansainvälisten elinten, kuten olympiakomitean ja pelien suuryritysten tukijoiden kanssa. Kiina on myös osoittanut haluavansa käyttää kauppaa geopoliittisen pakottamisen välineenä Australia on oppinut kivihiilen, viinin ja muun viennin kohteena olevien rangaistustoimenpiteiden myötä.

Edes urheilu ei ole immuuni. Hallitus keskeytti Kiinan kansallisen koripalloliiton lähetykset yksi twiitti Hongkongissa järjestettyjen mielenosoitusten tueksi ja teki saman samalla tunnetulle Englannin Valioliigan jalkapallojoukkueelle yhden pelaajansa jälkeen. tuomitsi Kiinan uiguurien kohtelun.

“Kiinan hallitus on nyt yhä voimakkaampi ja vaikutusvaltaisempi”, sanoi Teng Biao, asianajaja, joka pidätettiin Pekingissä vuonna 2008 kritisoidessaan maan valmistautumista näihin peleihin. “Heillä on käytössään seuraamuksia niille, jotka kritisoivat hallintoa.”

Kansainvälisellä olympiakomitealla, kuten sponsoreilla ja lähetystoiminnan harjoittajilla, on paljon menetettävää, jos peleihin osallistuu vähän.

“On myös selvää, että haluamme näiden olympialaisten kanssa kokea urheilun intohimoa ja huippuosaamista sekä kiinalaisen järjestön huippuosaamista”, komitean presidentti Thomas Bach kerrottiin kertovansa valtion uutistoimistolle Xinhualle puhelimen jälkeen. Soita Xi: n kanssa tammikuussa keskustelemaan Pekingin uusimmista valmisteluista.

Pekingille myönnettiin vuoden 2022 pelit useiden Euroopan kaupunkien jälkeen pudonnut vuonna 2015 vedoten raskaisiin kustannuksiin. Kiina voitti ainoan seisovan jäljellä olevan tarjoajan, Almatyn, Kazakstanin pääkaupungin, toisen autoritaarisen maan. Äänestys oli 44–40.

Peking, joka on ensimmäinen kaupunki, jossa pelataan sekä kesän että talven pelejä, ei tunnu tarkalleen talviurheilusta. Kiina voitti ensimmäisen talviolympialaisten kultamitalinsa pikaluistelussa vasta vuonna 2002. Xi kuitenkin määräsi että maa tuottaisi 300 miljoonaa lunta ja jäätä harrastajaa – tavoitteen, jonka olympiapäällikkö Mr. Bach totesi hehkuvasti viime kuussa.

“Kiinan jäätä ja lunta!” Herra Xi ilahdutti tulevien olympialaisten tarkastuksessa, joka lähetettiin 4. helmikuuta videossa, joka merkitsi maan alkua. vuoden mittainen laskenta peleihin.

Kiina tiukensi budjettiaan – arviolta three miljardia dollaria – käyttämällä uudelleen osaa ikoniset sivustot vuoden 2008 kesäpeleistä, mukaan lukien stadion, joka tunnetaan nimellä Linnunpesä avaamis- ja sulkemisseremonioita varten. Vesikuutio, jossa järjestettiin uintitapahtumia, sisältää curlingia.

Ulkohiihtotapahtumat on tarkoitus järjestää kahdessa pääkaupungista luoteeseen, Yanqingissa ja Zhangjiakoussa sijaitsevassa kaupungissa, jotka nyt yhdistävät Pekingiin uudella suurnopeusjunaverkolla, joka on matkan kestäneen alle tuntiin. Älä välitä, että alue yleensä vastaanottaa useless kaksi tuumaa lunta vuosi; loput luodaan keinotekoisesti.

Kiinan halukkuus käyttää pelien järjestämiseen tarvittavaa on osa sitä, mikä on tehnyt olympiakomitealle välttämättömän. Asianajaja Teng, joka on nyt professori Hunter Collegessa New Yorkissa, oli yksi niistä, jotka tapasivat komitean virkamiehiä viime lokakuussa vaatiakseen lisää painostusta Kiinaan.

“Heillä ei ollut suunnitelmaa tuoda perusihmisoikeuskysymyksiä Kiinan hallitukselle”, hän sanoi. “Ja he eivät tee niin.”

Komitea vastasi kirjallisella lausunnolla, joka johtui nimeämättömästä edustajasta. Se totesi, että komitealla “ei ole mandaattia eikä kykyä muuttaa suvereenin maan lakeja tai poliittista järjestelmää”.

Kiinan kriitikot ovat nostaneet esiin monia samoja syytöksiä, jotka kiusasivat maata ennen vuotta 2008. He viittaavat sen poliittisten ja uskonnollisten vapauksien puutteeseen, laajaan sensuuriin ja pitkäaikaiseen Tiibetin tukahduttamiseen, jonka se pakotti voimaan Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen 1949.

Hongkongin ja Xinjiangin iskut, jotka ilmaantuivat sen jälkeen, kun Pekingille myönnettiin 2022-pelit, ovat nostaneet panosta. Samoin on Kiinassa jatkunut kahden kanadalaisen pidätys pidätetty osana kiistaa televiestinnän jättiläisen Huawei: n johtajan amerikkalaisesta luovuttamismääräyksestä.

Trumpin hallinto ilmoitti yhdessä viimeisimmistä tekoistaan, että Kiinan toimet Xinjiangissa vastasi kansanmurhaa, nimitys, joka lisäsi painoarvoa boikottikampanjassa Yhdysvalloissa.

Kriitikoille Kiinan käyttäytyminen on luonut haasteen sekä demokraattisille valtioille että olympiakomitealle: Jos yli miljoonan ihmisen pitäminen leireissä ei ole syrjintää, mikä olisi?

Joillakin on jopa verrattuna vuoden 2022 olympialaiset niille, jotka natsi-Saksa järjesti vuonna 1936, sanomalla, että on moraalisesti puolustamatonta myöntää pelit maalle, jota syytetään etnisten ryhmien joukkotilanteista.

“Se saa ihmiset varmasti tuntemaan olonsa epämukavaksi”, sanoi Tiibetin kansainvälisen kampanjan pääjohtaja Mandie McKeown, joka auttoi järjestämään boikotointia koskevan julkisen kirjeen.

“Mielestäni on tehtävä enemmän, jotta se voidaan liittää vuoden 1936 olympialaisiin ja miten me suhtaudumme siihen nyt”, hän lisäsi. ”On erittäin kiusallista, että sen sallittiin tapahtua. Ja käymme siihen jälleen – tällä kertaa silmät auki. “

Presidentti Bidenin hallinto on osoittanut epäselvyyttä boikotoinnista, vaikka joidenkin hänen kampanjaneuvojiensa sanottiin nostaneen ajatuksen yhteistyöstä muiden maiden kanssa.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki ehdotti, että boikotointi ei ollut vielä vaihtoehto. “Emme tällä hetkellä puhu asennemme tai suunnitelmiemme muuttamisesta Pekingin olympialaisten suhteen”, hän sanoi.

Viimeinen merkittävä olympialaisten boikotointi oli kesän kisoissa Los Angelesissa vuonna 1984; Neuvostoliitto ja sen liittolaiset pysyivät poissa tästä tapahtumasta kostotoimena Yhdysvaltojen johtamasta Moskovan olympialaisten boikotoinnista vuonna 1980 Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen Afganistaniin.

Pekingiin kohdistuva paine ei ole tänään toisin kuin Venäjälle Sotšissa vuonna 2014 järjestettyjen talviolympialaisten edessä. Näitä pelejä ei boikotoitu huolimatta siitä, että vaaditaan yhden syrjivän uuden lain kriminalisointia.homoseksuaalinen propaganda, Mutta maailman johtajat eivät enimmäkseen osallistuneet heihin.

Minky Worden, joka on seurannut Kiinan osallistumista Human Rights Watch -olympialaisiin yli kahden vuosikymmenen ajan, sanoi, että vuoden 2022 pelejä vastaan ​​kampanja voi painostaa sponsoreita ja vierailijoita.

“Boikotilla on paljon symboliikkaa, mutta se ei ole ainoa nuoli ihmisoikeusyhteisön värinässä”, hän sanoi.

Kiina puolestaan ​​näyttää pelottomalta, jopa uhmakkaalta.

“Jos ääriryhmät kannustavat jotakin maata ryhtymään konkreettisiin toimiin boikotoimaan Pekingin talviolympialaisia, Kiina tulee ehdottomasti kostamaan kovasti”, kommunistisen puolueen omistama nationalistinen sanomalehti International Instances, kirjoitti tässä kuussa.

Myös Kiina valmistautuu toinen olympiatarjous, tällä kertaa Chengdu ja Chongqing kaupungit mahdollisina isäntinä vuoden 2032 kesäpeleissä.

Tariq Panja osallistui raportointiin ja Claire Fu tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *