Israel ja Syyria suorittavat vankivaihdon, jonka välittäjä on Venäjä

JERUSALEM – Israel ja Syyria ovat taistelleet useita sotia, eivät ole koskaan olleet diplomaattisuhteissa, ja kiistävät edelleen maaperän, Golanin kukkuloiden, itsemääräämisoikeuden, jonka Israel takavarikoi Syyriasta vuonna 1967.

Torstaina molemmilla mailla oli yhteinen harvinainen välillisen yhteistyön hetki osallistumalla Venäjän välittämään vankien vaihtoon, jossa Syyrian vankeudessa pidetty israelilainen nainen vaihdettiin kahteen Israelin vangitsemaan syyrialaiseen paimeneen, Israelin hallitus ilmoitti perjantaiaamuna.

“Israel on aina tehnyt ja tulee aina tekemään kaikkensa saadakseen kansalaiset takaisin”, Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi lausunnossaan.

Naista ei ole nimetty. Mutta hän on 20-vuotiaana, tulee lähellä Jerusalemia ja hänen historiansa on yrittänyt päästä laittomasti Israelin naapureihin, sanoi Israelin virkamies. Hän saapui maaperään Syyriaan helmikuun alussa, ennen kuin Syyrian viranomaiset pidättivät hänet ja huomasivat olevansa pikemminkin siviili kuin vakooja, virkamies sanoi.

Hänen sisäänpääsyn tarkat olosuhteet ovat epäselviä, ja Israelin virkamiehet tutkivat hänet paluunsa jälkeen.

Syyrian liittolaisen, jolla on suuri sotilaallinen läsnäolo maassa, välityksellä nainen lennätettiin Moskovaan, virkamies sanoi. Siellä hänet tapasi torstai-iltana israelilainen joukkue, johon kuului entinen tiedustelupäällikkö Yaron Blum, jolla on ollut historiaa vankivaihdoissa.

Hänen luovutustaan ​​edelsi kahden syyrialaisen paimenen vapauttaminen, jotka Israel oli vanginnut, kun he ovat ylittäneet maalla Israelin hallitsemille Golanin kukkuloille.

Golanin kukkulat Israel oli miehitetty vuoden 1967 Israelin, Syyrian, Jordanian ja Egyptin sodan aikana, ja siellä asuu noin 20000 druusiarabiaa. Suurin osa alueesta on jaettu raja-aidalla, mutta se on mahdollista ylittää alueen vuoristoisemmilla alueilla, joihin on vaikea rakentaa hyvin vahvistettua estettä.

Israelin virkamiehet ovat keskustelleet tapauksesta venäläisten kollegoidensa kanssa ainakin 8. helmikuuta lähtien. Vaihdon helpottamiseksi Netanyahu puhui kahdesti Venäjän presidentti Vladimir V. Putinin kanssa.

Mutta mahdollisuus vaihtaa pidettiin salassa tiistaina astipeläten kaupan vaarantamista.

Israelilainen nainen oli ensin tarkoitus vaihtaa kahteen Israelin miehitetyn Golanin kukkulan arabiasukkaaseen, joita Israelin viranomaiset pitivät kiinni.

Mutta yksi heistä, Diyab Qahmuz, vankilassa räjähteiden salakuljetuksesta Libanonista Israeliin, Israelin tiedotusvälineiden mukaan kieltäytyi lähettämästä Syyriaan. Toinen, Nihal al-Maqt, on edelleen Israelin sisäisen tiedustelupalvelun kuulusteluissa, virkamies sanoi.

Syyrialaiset paimenet asetettiin sitten nopeasti varajäseniksi, mikä johti heidän vapauttamiseensa Syyrian rajanylityspaikalla torstai-iltapäivällä ja naisen myöhemmin toimitettavaksi Moskovaan. Perjantaina oli epäselvää, oliko hän vielä lähtenyt Venäjän pääkaupungista palatakseen Israeliin.

“Israelin valtio haluaa ilmaista arvostuksensa Venäjän presidentin toiminnalle”, Israelin pääministerin toimisto sanoi lausunnossaan.

Venäjä on toiminut välittäjänä vastaavissa jaksoissa aiemmin. Vuonna 2016 Putin auttoi helpottamaan Syyrian joukkojen vangitseman Israelin tankin palauttamista Etelä-Libanoniin vuonna 1982. Kolme vuotta myöhemmin Kreml välitti samassa taistelussa tapetun säiliökuljettajan Zachary Baumelin jäännösten palauttamisen.

Isabel Kershner osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *