Hongkongin muutos RTHK: n uudistamiseen kannattajien pelko median murtumisesta

HONG KONG – Hongkongin hallitus pyysi perjantaina, että hallituksen nimeämät neuvonantajat valvovat tiukemmin kaupungin julkista lähetystoimintaa. Demokratiaa kannattavien aktivistien mielestä viranomaisten viimeisin toimenpide lehdistön vapauden rajoittamiseksi on.

Hallitus antoi 157-sivuisen raportin, jossa syytettiin Radio Tv Hong Kongista, joka on usein kritisoinut virkamiehiä kriittisesti, avoimuuden ja objektiivisuuden puutteesta.

Raportti tuli tuntikausia sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti, että yleisradioyhtiön johtaja jättää tehtävänsä kuusi kuukautta aikaisemmin. Hänen tilalleen on lähetystoiminnan ulkopuolinen virkamies, jolla ei ole journalismikokemusta.

Hongkongin väistämän demokratia-liikkeen kannattajille RTHK: n ongelmat osoittivat itsenäisen journalismin kohtalon lisääntyneen toisinajattelun torjunnan alla. Yleensä BBC: hen verrattuna lähetystoiminnan harjoittaja on valtion rahoittama, mutta sen peruskirjassa sitoudutaan toimitukselliseen riippumattomuuteen.

Hongkongin viestintäviranomainen viime vuonna tilattu lähetystoiminnan harjoittaja kurinpitoon työntekijöitä poliittisessa satiiriohjelmassa sen jälkeen, kun hän oli todennut, että skits oli loukannut poliisia. (Ohjelma itsessään keskeytettiin myöhemmin.) Elokuussa RTHK poisti podcastin siinä oli haastattelu tunnetun aktivistin kanssa sen jälkeen, kun viranomaiset varoittivat, että se voisi rikkoa turvallisuuslakia.

Kolme kuukautta myöhemmin poliisi pidätti palkitun RTHK-tuottajan Choy Yuk-lingin kuka oli tehnyt dokumentin väkivallan hyökkäyksestä.

Yksi merkittävistä laitoslainsäätäjistä on ehdottanut RTHK: n kokoamista hallituksen suhdetoimintaosastoon. Pekingin kannattajat ovat jättäneet tuhansia valituksia asemalle ja järjestäneet mielenosoituksia sen toimistojen ulkopuolella.

Hongkongin toimitusjohtaja Carrie Lam sanoi tässä kuussa, että RTHK: ta vastaan ​​esitettyjen perusteltujen valitusten määrä on viime vuosina ollut “mahdotonta hyväksyä”.

“Olen sitä mieltä, että RTHK: ta on huomattavasti parannettava”, hän sanoi. “Hongkongissa on monia asioita, jotka on korjattava.”

hallituksen raportti oli seitsemän kuukauden tarkastelun tulos, jonka virkamiehet ilmoitti viime keväänä vastauksena yleisön laajaan huoleen lähetystoiminnan harjoittajan suorituskyvystä. Tarkastelun johti vanhempi virkamies Jessie Ting Yip Yin-mei, jonka rouva Lam sanoi olevan hänen suosikkinsa.

Raportissa nimettiin RTHK: n toimitukselliset prosessit “vakavasti puutteellisiksi” ja todettiin, ettei ole olemassa selkeää mekanismia “arkaluonteisten / kiistanalaisten asioiden asianmukaisen käsittelyn” varmistamiseksi. Se myös syytti RTHK: ta tarjoamasta “ei varmuutta” siitä, että julkisia valituksia tutkittiin puolueettomasti.

Se kritisoi lähetystoiminnan harjoittajaa siitä, että se ei pyytänyt aktiivisesti neuvoja hallituksen nimittämästä neuvottelukunnalta. Hallitus on Pekingiin läheisesti sidoksissa olevien henkilöiden johdolla.

Raportissa todettiin, että RTHK: n tulisi pitää kirjallista kirjaa kattavuuspäätösten tekemisestä, kehittää vahvempia suhteita neuvottelukuntaan ja varmistaa, että päätoimittaja on aktiivisempi rooli kattavuuden muokkaamisessa.

Jotkut ihmettelevät, kuinka tämä aktiivisempi rooli esiintyy äskettäin ilmoitetun johtajan Patrick Li: n alla. Vaikka lähtevä päätoimittaja Leung Ka-wing oli työskennellyt toimittajana ja toimittajana useissa uutisjärjestöissä, tällä hetkellä sisäasioiden apulaissihteerinä toimivalla Li: llä ei ole journalistista taustaa.

Hallitus ei selittänyt herra Leungin varhaista lähtöä, mutta sanoi, että hänen sopimuksensa oli “ratkaistu ennenaikaisesti yhteisellä sopimuksella”.

Lyhyessä huomautuksessa työntekijöille herra Leung kirjoitti olevansa kiitollinen viidestä ja puoli vuotta aseman johtamisesta ja ollut rauhassa huolestuneista ajoista huolimatta. RTHK: n Fb-viesti.

Kauppa- ja elinkeinotoimiston sihteeri Edward Yau sanoi perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että RTHK: ta olivat aiemmin johtaneet muut kuin toimittajat. Hänen mukaansa lähetystoimintaa valvova osasto oli etsinyt sisäistä seuraajaa, mutta ei löytänyt sopivaa ehdokasta.

Herra Yau lisäsi, että päätoimittaja ei olisi yksin vastuussa ohjelmoinnin ohjaamisesta, vaikka hän kritisoi nykyistä johtoa “passiivisemman roolin” omaksumisesta.

Raportin havainnot kehitettiin suosituksiksi eikä käskyiksi, ja virkamiesten mukaan niiden täytäntöönpanoon ei ollut asetettu aikataulua. RTHK sanoi a lausunto että se “tutkii ja seuraa raporttia huolellisesti”.

Herra Yau korosti, että RTHK säilyttää toimituksellisen riippumattomuuden. Mutta hän lisäsi: “Toimituksellinen autonomia ei koskaan tule olemaan ilman vastuuta, vapaus ilman rajoituksia”.

Elsie Chen osallistui tutkimukseen Soulista ja Liu Yi Pekingistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *