Erik Prince, Trump Ally, rikkonut Libyan asevientikieltoa, YK: n raportti sanoo

NAIROBI, Kenia – Erik Prince, entinen Blackwater Worldwide -urakoitsijan päällikkö ja entisen presidentin Donald J. Trumpin merkittävä kannattaja, rikkoi Yhdistyneiden Kansakuntien Libyaa koskevaa asevientikieltoa lähettämällä aseita miliisin komentajalle, joka yritti kaataa kansainvälisesti. YK: n tutkijoiden mukaan valtion tukema hallitus.

The New York Timesin saama luottamuksellinen YK: n raportti, jonka tutkijat toimittivat turvallisuusneuvostolle torstaina, paljastaa, kuinka herra Prince sijoitti hyökkäyskoneilla, tykkiveneillä ja verkkotaistelutoiminnoilla varustettujen ulkomaisten palkkasotureiden joukon Libyan itäpuolelle. suuri taistelu vuonna 2019.

Osana operaatiota, jonka raportin mukaan se maksoi 80 miljoonaa dollaria, palkkasoturit suunnittelivat myös muodostavan osumajoukon, joka voisi jäljittää ja tappaa valitut Libyan komentajat.

Herrasta, entisestä laivaston SEALista ja herra Trumpin koulutussihteeristä, Betsy DeVosin veljestä, tuli symboli yksityistetyn amerikkalaisen armeijan liioittelusta, kun hän Blackwater-urakoitsijat tappoivat 17 irakilaista siviiliä vuonna 2007.

Viimeisen vuosikymmenen aikana hän on nimittänyt itsensä uudelleen toimeenpanovallan johtajaksi, joka solmii sopimuksia – toisinaan mineraalien, toisinaan sotilaallisen voiman – kanssa sodasta riippuvaisissa mutta resursseista rikkaissa maissa, lähinnä Afrikassa.

Trumpin hallinnon aikana herra Prince oli antelias lahjoittaja ja vankka presidentin liittolainen, usein yhdessä sellaisten henkilöiden kanssa, kuten Steve Bannon ja Roger Stone kun he pyrkivät heikentämään herra Trumpin arvostelijoita. Ja herra Prince tuli tutkimuksen kohteeksi Trump-Venäjä-tutkimuksesta hänen tapaamisestaan ​​venäläisen pankkiirin kanssa vuonna 2017.

Herra Prince kieltäytyi yhteistyöstä YK: n tutkimuksen kanssa; hänen asianajajansa ei vastannut raporttia koskeviin kysymyksiin. Viime vuonna asianajaja Matthew L.Schwartz kertoi Timesille, ettei herra Prinssillä “ollut mitään tekemistä” sotilaallisiin operaatioihin Libyassa.

Raportti herättää kysymyksen siitä, toimiiko herra Prince siteissään Trumpin hallintoon vetääkseen Libyan toiminnan.

Siinä kuvataan, kuinka Mr.Princen ystävä ja entinen kumppani matkustivat Jordaniaan ostamaan ylimääräisiä, amerikkalaisia ​​Cobra-helikoptereita Jordanian armeijalta – myynti, joka tavallisesti edellyttäisi Yhdysvaltojen hallituksen lupaa armeijan asiantuntijoiden mukaan. Ystävä vakuutti Jordanian virkamiehille, että hänellä oli “lupa kaikkialta” ja että hänen tiiminsä työ oli hyväksytty “korkeimmalla tasolla”, raportissa todettiin.

Mutta jordanialaiset, väitteistä huolimatta, lopettivat myynnin pakottaen palkkasoturit hankkimaan uusia lentokoneita Etelä-Afrikasta.

Länsimainen virkamies, joka puhui Timesille nimettömyydestä, koska hänen ei sallittu keskustella luottamuksellisesta työstä, sanoi, että tutkijat olivat saaneet myös puhelintietoja, joista kävi ilmi, että herra Prinssin ystävä ja entinen kumppani soittivat useita kertoja Valkoisen talon pääkeskukseen. heinäkuun lopulla 2019 palkkasoturioperaation joutuessa vaikeuksiin.

Syy siitä, että herra Prince on rikkonut YK: n Libyaa koskevaa aseidenvientikieltoa, altistaa hänet mahdollisille YK: n pakotteille, mukaan lukien matkustuskielto ja hänen pankkitiliensä ja muiden varojensa jäädyttäminen – vaikka tällainen lopputulos on epävarma.

Herra Prince ei ole ainoa, jota on syytetty vuosikymmeniä vanhan Libyaa koskevan asevientikiellon rikkomisesta. Alueellisten ja maailmanlaajuisten voimien raju sekaantuminen on ruokkinut vuosia taistelua, vetämällä palkkasotureita ja muita voittoa tavoittelevia etsimään rikkautta sodasta, joka on tuonut useless kuoleman ja kurjuuden monille libyalaisille.

Viimeisimmän YK: n raportin todisteiden laaja määrä – 121 sivua koodinimiä, kansikertomuksia, offshore-pankkitilejä ja salaisia ​​aseidensiirtoja kahdeksassa maassa, puhumattakaan herra Prinssin Hollywood-ystävän lyhyestä esiintymisestä – antaa vilauksen kansainvälisten palkkasotureiden salamaailma.

Libya alkoi murtua vuosikymmen sitten, kun maan pitkäaikaisen diktaattorin, eversti Muammar el-Qaddafin, väkivaltainen syrjäyttäminen aloitti poliittisen kriisin, joka hajotti maan aseellisiin ryhmittymiin, joita monet lopulta tukivat ulkomaiset voimat toivoen kohtalonsa muokkaamista. öljypitoisen Pohjois-Afrikan kansan.

Itä-Libya on nyt voimallisen miliisikomentajan Khalifa Hifterin käsissä, jota herra Prinssi suostui tukemaan raportin mukaan, koska maa taisteli vuonna 2019.

Kertaluonteinen CIA-assePalattuaan pakkosiirtolaisuudesta Virginiaan herra Qaddafin kaatumisen jälkeen vuonna 2011, herra Hifter vakiintui nopeasti itäiseen Benghazin kaupunkiin pyrkiväksi voimahenkilöksi, joka oli päättänyt räjäyttää tiensä valtaan tarvittaessa.

Hifter on 70-luvun lopulla luottanut vuosia Yhdistyneiden Kansakuntien raporttien mukaan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien rahoitukseen, aseellisiin droneihin ja valikoimaan voimakkaita aseita. Viime aikoina herra Hifter on sai myös tukea Venäjältä, palkkasotureiden varjolla Kremliin liitetyn Wagner-ryhmän kanssa, josta on tullut olennainen osa hänen sotakoneitaan.

Huhtikuussa 2019 herra Hifter aloitti rakkuloiden hyökkäyksen pääkaupunkiin Tripoliin, mutta hänen tiellään oli valtavia esteitä, mukaan lukien Turkista saapuneet uudet joukot, jotka tukivat YK: n tukemaa hallitusta. Joten herra Hifter kääntyi herra Prinssin puoleen.

Mark Mazzetti osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *