Bidenin hallinto tarjoaa muodollisesti virallisen neuvottelun aloittamisen Iranin kanssa

Koko vuoden 2020 presidenttikampanjan ja siirtymävaiheen aikana Biden vaati, että hän kumosi presidentti Donald J. Trumpin asettamat pakotteet useless, jos Iran palaa vuoteen 2019 saakka noudattamiinsa ydintuotannon rajoihin.

Alkuperäisen vuoden 2015 sopimuksen mukaan Iran toimitti 97 prosenttia ydinpolttoaineestaan ​​maasta ja suostui tiukkoihin rajoituksiin uudelle tuotannolle, mikä olennaisilta osiltaan vakuuttaa, että se vie vähintään vuoden tuottaa riittävästi materiaalia yhdelle aseelle. (Aseen rakentaminen vie vielä kauemmin.) Vastineeksi maailmanvallat kumoivat Iranin taloutta tukahduttaneet kansainväliset pakotteet.

Mutta ensimmäisen valtiosihteerin ja ensimmäisen puolustusministerin – molemmat erotettiin – vastalauseista Herra Trump palautti Yhdysvaltain pakotteet vuonna 2018 väittäen, että sopimus oli puutteellinen ja että taloudelliset seuraamukset rikkovat lopulta Teheranin hallitusta tai pakottavat sen tekemään uuden sopimuksen. Hänen siirtonsa raivostutti muita maita, jotka välittivät sopimuksen Iranin kanssa vuosia kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

Viime vuoden aikana Iran on koonnut ja rikastanut ydinpolttoainetta häpeämättömästi vuoden 2015 sopimuksessa neuvoteltujen rajojen ulkopuolella. Sen johtajat ovat syyttäneet Yhdysvaltoja siitä, että se rikkoo ensimmäisiä sen ehtoja, ja lupasivat palata vaatimusten mukaisiksi vasta sen jälkeen, kun Amerikka on kääntänyt kurssin ja antanut sen myydä öljyä ja harjoittaa pankkitoimintaa ympäri maailmaa.

Iranin ulkoministeri Zarif on julkisesti sanonut, että Teheran suostuu neuvotteluihin ennen Yhdysvaltojen pakotteiden poistamista. Torstaina tweetissä, hän toisti Iranin toistuvat sopimuksen rikkomukset pelkkänä “korjaavina toimenpiteinä”.

Bidenin hallinnon vanhempi virkamies sanoi, että tämän aukon sulkeminen olisi huolellinen prosessi.

Tarjous tehdään päiviä ennen sunnuntain määräaikaa, jolloin Iran on sanonut kieltävän kansainvälisiä tarkastajia vierailemasta pimeissä ydinlaitoksissa ja suorittamasta yllätyspaikkojen ennakkoilmoituksia, ellei Yhdysvallat poista Trumpin hallinnon asettamia pakotteita. Uhka ei estäisi tarkastajia ilmoittamasta säännöllisesti valvottuja ydinlaitoksia. Silti Kansainvälisen atomienergiajärjestön kyky tarkastaa missä tahansa, pyynnöstä, edellyttää ydinsopimus.

Ja kansainvälisen yhteisön luottamuksen kannalta on ratkaisevan tärkeää, että Iran ei palauta nopeasti kykynsä tehdä asetta. On kasvanut välillisiä todisteita, joista suurin osa on Israelin tiedustelupalvelun toimittamia, että maa ei koskaan paljastanut kokonaan ohjelmassaan mukana olleita sivustoja yli kahden vuosikymmenen ajalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *