5 lukijakommenttia maksaa useless uutissivustolle 124 000 dollaria

BANGKOK – Kuten monet online-uutiset, Malesian uutissivusto Malaysiakini antaa lukijoille mahdollisuuden lähettää kommentteja artikkeleiden alaosaan. Se osoittautui kalliiksi perjantaina, kun tuomioistuin katsoi, että uutissivusto oli oikeudellisesti vastuussa oikeuslaitosta loukkaaviksi katsotuista lukijoiden kommenteista.

Seitsemän tuomarin muutoksenhakutuomioistuimen paneeli totesi Malaysiakinin syylliseksi tuomioistuimen halveksunnasta ja määräsi sen maksamaan lähes 124 000 dollarin sakon, joka on yli kaksinkertainen syyttäjien pyytämään määrään, lukijoiden viiden kommentin vuoksi.

Uutistoimiston perustaja ja päätoimittaja Steven Gan, joka vapautettiin samasta syytteestä, sanoi, että raskas rangaistus näytti olevan yritys ajaa Malaysiakini pois liiketoiminnasta.

“Sillä on valtava viilentävä vaikutus yleistä etua koskeviin keskusteluihin, ja se antaa kehon iskun jatkuvalle korruption torjuntakampanjoillemme”, herra Gan sanoi kuulemistilaisuuden jälkeen.

Vuosikymmenien ajan suuri osa Malesian tiedotusvälineistä on liittoutunut hallituksen kanssa, mutta riippumattomia uutisia – lähinnä verkossa – on syntynyt tarjoamaan kriittistä kattavuutta ja antamaan äänen oppositiolle. Mr. Ganin kannattajat ovat sanoneet, että häntä ja Malaysiakinia rangaistiin myyntipisteen ahkerasta raportoinnista.

Lukijoiden kommentit lähetettiin tarinaan Malesian oikeuslaitoksesta, joka vartioi tarkasti sen mainetta. Ne poistettiin myöhemmin artikkelista, mutta eivät riittävän nopeasti maksujen välttämiseksi.

Tuomionsa tuomarit päättelivät, että Malaysiakinin olisi pitänyt tarkistaa kommentit ja pidättäytyä lähettämästä niitä, jotka merkitsivät tuomioistuimen halveksumista.

Paneeli hylkäsi puolustuksen väitteet, joiden mukaan herra Gan ja uutistoimisto eivät olleet oikeudellisesti vastuussa lukijoidensa kommenteista ja että syyttäjiä olisi pitänyt vaatia todistamaan aikovansa julkaista skandaalista materiaalia.

500 000 Malesian ringgitin sakko oli paljon enemmän kuin 200 000 ringgit, noin 50000 dollaria, jonka syyttäjät olivat pyytäneet. Puolustusministeriö oli pyytänyt enintään 30 000 ringitin sakkoa sillä perusteella, että tällainen tapaus nostettiin uutislähetystä vastaan ​​ensimmäistä kertaa.

Malaysiakinin puolustajat olivat väittäneet, että syyllinen tuomio vaikuttaisi sananvapauden estämiseen 33 miljoonan maan maassa, jonka viime vuosina on korjattu hallituksen korkean tason korruptiosta.

Malesian Amnesty Worldwide sanoi, että tuomio oli syvästi huolestunut ja kutsui sitä “oikeudenmukaisuudeksi” ja “vakavaksi takaiskuksi sananvapaudelle maassa”.

“Oikeuslainsäädännön halveksiminen sensuroida online-keskustelua ja hiljentää riippumattomia tiedotusvälineitä on jälleen yksi esimerkki ihmisten tilan supistumisesta vapaaseen ilmaisuun maassa”, sanoi ryhmän toimitusjohtaja Katrina Jorene Maliamauv.

Yhdysvaltain suurlähetystö pääkaupungissa Kuala Lumpurissa ilmaisi myös huolensa päätöksestä. “Sananvapaus, mukaan lukien lehdistön ja suuren yleisön edustajat, on julkisen keskustelun ja vastuuvelvollisuutta ja hyvää hallintoa tukevien demokraattisten periaatteiden perusedellytys”, se sanoi lausunnossaan.

Asia nostettiin kesäkuussa Malesian oikeusministeri Idrus Harun. Hänet nimitti virkaan pääministeri Muhyiddin Yassin, joka otti vallan alle vuosi sitten valitsemattoman hallituksen kärjessä.

Herra Muhyiddinin hallituskoalitioon kuuluu entinen pääministeri Najib Razak, jota syytetään miljardien dollarien sifonimisesta hänen aikanaan hallinnoimastaan ​​valtion sijoitusrahastosta.

Yhdessä herra Idruksen ensimmäisistä toimista valtioneuvosto, hallitus pudonnut rahanpesusyytteet Najibin poikapuoli Riza Aziz, Hollywood-tuottaja, vastaan ​​sopimuksessa, jonka kriitikot sanoivat antavan hänen pitää 83 miljoonaa dollaria neljännesmiljardista valtion varoista, joita hänet syytettiin.

Herra Najibia on syytetty yli 40 rikoksesta ja on nyt kokeiltu joitakin niistä. Malaysiakini on yhdessä muiden uutislehtien kanssa käsitellyt skandaalia jo vuosia.

“Olen hirveän pettynyt”, herra Gan sanoi. “Minkä rikoksen Malaysiakini on tehnyt, että meidän on pakko maksaa 500 000, kun miljoonia ja miljardeja ihmisiä syytetään vallan väärinkäytöstä ja jotka kävelevät ilmaiseksi?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *