Pablo Hasél protestoi: Törmäykset Madridissa ja Barcelonassa

Madridin ja Barcelonan mielenosoittajat ottivat keskiviikkona yhteen poliisin kanssa pidätetyn Pablo Hasélin, joka oli suosittu räppäri, joka oli barrikannut itsensä yliopistossa kiertääkseen vankeustuomion Espanjan puhetta rajoittavien lakien rikkomisesta.

Herra Hasél pidätettiin tiistaina Lleidassa, Barcelonan länsipuolella, sen jälkeen kun hän ei pystynyt aloittamaan yhdeksän kuukauden vankeusrangaistusta. Hänet tuomittiin kaksi vuotta aikaisemmin syytteinä terrorismin ylistämisestä ja monarkian loukkaamisesta.

Tapaus on herättänyt laajaa julkista tukea Espanjassa herra Hasélille ja saanut vasemmistoliiton hallituksen sanomaan aikovansa tarkistaa rikoslain osia.

Mielenosoitukset herra Hasélin pidätyksestä alkoivat tiistaina Barcelonassa ja muissa Koillis-Espanjan Katalonian kaupungeissa, joissa alueellisen itsenäisyysliikkeen kannattajat ovat usein ristiriidassa poliisin kanssa. Tuhannet ihmiset menivät kaduille vaatiakseen hänen vapauttamistaan.

Mielenosoitukset jatkuivat keskiviikkona ja laajenivat Madridiin, Espanjan pääkaupunkiin ja muihin kaupunkeihin. Mielenosoittajia nähtiin heittävän esineitä poliisin kimppuun, räjäyttäen ikkunoita ja sytyttämällä roskasäiliöitä, Related Press kertoi.

Toimittajat paikalla lähettivät sosiaaliseen mediaan kuvia ja videoita, joista kävi ilmi suuri joukko kannattajia, joista monet olivat pukeutuneet kirurgisiin naamioihin, lauloivat räppääriä ja ryöstivät mellakavarusteisiin kuuluvia poliisiryhmiä vastaan.

“Pablo, toveri, et ole yksin”, yksi väkijoukko lauloi keskiviikkona Lleidassa, Katalonian kaupunki, jossa herra Hasél pidätettiin.

Madridin viranomaiset sanoi keskiviikkona, että pääsy päärautatieasemalle oli rajoitettu “yleiseen järjestykseen” liittyvien häiriöiden vuoksi.

Varhaiset uutisraportit osoittivat, että kymmeniä mielenosoittajia oli pidätetty tai loukkaantunut poliisin juoksussa. Reutersin toimittaja Barcelonassa oli loukkaantuneiden joukossa, kun upseerit ampuivat kumi-kuulia väkijoukkoon, uutistoimisto kertoi.

Herra Hasél, jonka oikea nimi on Pablo Rivadulla Duró, oli suosittu kääpiö hyvissä ajoin ennen kuin hänet tuomittiin vankilaan vuonna 2018.

Hän on syyttänyt Espanjan poliisia julmuudesta, verrattu tuomareita natseihin ja ilmaissut tukensa ETA, Baskimaan separatistiryhmä, joka hajosi kaksi vuotta sitten käydessään yhden modernin Euroopan pisimmistä terrorismikampanjoista.

Vuonna 2018 Espanjan korkein oikeus tuomitsi Hasélin hieman yli kahden vuoden vankeuteen terrorismin ylistämisestä ja monarkian loukkaamisesta. Syytteet keskittyivät hänen sytyttäviin twiitteihinsä ja kappaleeseen, josta hän oli kirjoittanut Kuningas Juan Carlos, joka luopui vuonna 2014. Tuomari lyhensi myöhemmin rangaistusta yhdeksään kuukauteen.

Viime kuussa herra Hasél käskettiin ilmestyä vankilaan Feburaryn puoliväliin mennessä. Yli 200 taiteilijaa allekirjoitti myöhemmin vetoomuksen, jossa vaadittiin hänen vapauttamistaan.

Julkisen paineen johdosta oikeusministeriö sanoi maanantaina, että se aikoo muuttaa maan rikoslakia vähentää lauseita, jotka liittyvät sellaisiin puherikkomuksiin, joista herra Hasél oli tuomittu. Ministeriö ei toimittanut yksityiskohtia suunnitelmastaan.

Tiistaina herra Hasél pidätettiin, kun hän ja hänen kannattajansa olivat barrikoituneet Lleida-yliopiston rakennuksen sisään.

“He eivät koskaan vaieta meitä!” hän huusi toimittajille, kun poliisi johti hänet partioautoon, sanomalehdelle El País raportoitu. “Kuolema fasistiselle valtiolle!”

Viimeisessä Twitter-viestissään, ennen kuin hänet vangittiin, herra Hasél antoi varoituksen hänen kannattajilleen.

“Huomenna se voi olla sinä”, hän kirjoitti.

Hänen kannattajiensa joukossa on joitain espanjalaisia ​​poliitikkoja, ohjaaja Pedro Almodóvar ja elokuvan tähti Javier Bardem. Amnesty Worldwide kutsui pidätystä “sananvapauden liialliseksi ja suhteettomaksi rajoitukseksi”.

“Kukaan ei saa joutua syytteeseen useless siitä, että hän on ilmaissut itsensä sosiaalisessa mediassa tai laulanut jotain, mikä voi olla epämiellyttävää tai järkyttävää”, sanoi Esteban Beltrán, Espanjan Amnesty Internationalin johtaja, lausunnossaan tuntia ennen Hasélin pidättämistä. “Lausekkeita, jotka eivät yllytä selkeästi ja suoraan väkivaltaa, ei voida kriminalisoida.”

Mutta räppäriin liittyvät oikeudelliset ongelmat voivat jatkua jonkin aikaa.

Herra Hasélin yhdeksän kuukauden toimikautta voidaan pidentää yli kahteen vuoteen, koska hän on kieltäytynyt maksamasta rangaistukseen liittyviä sakkoja, El País kertoi. Poliisi tutkii häntä myös siitä, että hänet väitettiin yrittäneen murtautua Lleidan hallituksen rakennukseen kaksi vuotta sitten pidetyn mielenosoituksen aikana. Carles Puigdemontin pidätys Saksassa, Katalonian entinen johtaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *