Meksiko huutaa maakaasun raja-arvossa Teksasin kuvernöörin tilaamana

MEKSIKON KAUPUNKI – Meksikon hallitus ilmoitti torstaina pyrkivänsä kääntämään Texasissa sijaitsevan hallitsijan Greg Abbottin määräyksen maakaasun viennin rajoittamiseksi, mikä on osa kyseisen valtion pyrkimyksiä ratkaista laajalle levinneet sähkökatkokset, jotka ovat jättäneet miljoonia texasilaisia ​​ilman sähköä keskellä tappavaa talvimyrskyä.

Herra Abbottin käsky on lisännyt jännitteitä maiden välillä, ja Meksikon ylimmät virkamiehet protestoivat kuvernöörin päätös keskeyttää kaasutoimitukset samalla kun Meksiko pyrkii ratkaisemaan omat sähkökatkoksensa kylmän sään seurauksena.

“Teemme diplomaattista työtä, jotta näin ei tapahtuisi”, sanoi Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador torstaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa viitaten herra Abbottin käskyyn. “Tämä ei vaikuta useless Meksikoon – se vaikuttaisi myös muihin unionin osavaltioihin.”

Kuvernööri Abbott käski keskiviikkona maakaasua vientiä harjoittavia Texasin tuottajia myymään sen sijaan valtion sisäisille sähköntuottajille 21. helmikuuta asti.

Laskeuma rajan eteläpuolella herra Abbott’silta mitata korosti, missä määrin Meksiko luottaa Yhdysvaltoihin suuressa osassa valtaansa, vaikka herra López Obrador ajaa Meksikon suurempaa energiaomavaraisuutta.

Kaasuvoimalat tuottavat noin kaksi kolmasosaa Meksikon voimasta. Vuonna 2019 96 prosenttia maakaasun tuonnista tapahtui Yhdysvalloista Yhdysvaltain energiatietohallinto.

Meksikon energiaviranomaisten mukaan Texasin arktinen sää jäädytti kahden maan väliset maakaasuputket, jotka yhdessä kaasun kysynnän kasvun kanssa Yhdysvalloissa keskeyttivät energiantuotannon Pohjois-Meksikossa ja lähtivät melkein viisi miljoonaa asiakasta Meksikossa ilman sähköä aiemmin tällä viikolla.

Suurkatkokset eivät vaikuttaneet paitsi yksityisiin koteihin, myös teollisuuteen, ja suuret valmistajat, kuten Common Motors ja Volkswagen, joutuivat lopettamaan toimintansa, mikä aiheutti arviolta 2,7 miljardin dollarin tappiot, Reutersin mukaan.

Torstaina Meksikon osavaltion energiayhtiö, Federal Electrical energy Fee, tai CFE, ilmoitti palauttaneensa virtaa kaikille käyttäjille tuottamalla energiaa muista lähteistä, mukaan lukien vesivoimalaitokset ja hiilivoimalat.

Tämä viimeinen katkos tulee yhden joulukuussa, joka lähti hetkeksi noin 10 miljoonaa ihmistä ilman sähköä.

Meksikon viranomaiset olivat nopeasti siirtäneet syyt tämän viikon katkoksesta maan pohjoisnaapurille, kun López Obrador osui takaisin valtion energiayhtiön kriitikoihin.

“Vaikka ongelma on peräisin Yhdysvalloista, tarkemmin sanottuna Texasista, kaikki kritiikat kohdistuvat Federal Electrical energy Commissioniin, Meksikon hallitukseen”, presidentti sanoi torstaina.

Meksikon talousministeri Tatiana Clouthier sanoi Twitterissä että hän oli puhunut lounaisrajan Bidenin ylimmän avustajan Roberta Jacobsonin kanssa sekä Meksikon että Yhdysvaltojen kohtaamista ongelmista “Texasin hätätilanteen” takia ja sanoi, että molemmat maat etsivät “välittömiä ratkaisuja”.

Energia-asiantuntijoiden mukaan viimeisin sähkökatkos lisää ampumatarvikkeita herra López Obradorille, joka pyrkii uudistamaan energia-alan ja takaamaan Meksikon energiaomavaraisuuden riippumatta käyttäjien tai sijoittajien kustannuksista.

“Tällä hetkellä on helppo osoittaa Texasiin, Yhdysvaltoihin, riippuvuuteen kaasun tuonnista”, sanoi Adrián Garza Patiño, luokituslaitoksen Moody’sin vanhempi analyytikko. “Ja vielä enemmän itse Texasin hallituksen reaktiolla.”

López Obrador, joka on rakentanut sekä CFE: n että valtion öljy-yhtiön jälleenrakentamisen, Pemex, joka on poliittisen ja taloudellisen asialistansa keskeinen pilari, lähetti kongressille tässä kuussa lakiesityksen, joka voisi kumota yksityisten uusiutuvien energialähteiden kilpailun tekemällä valtion omistamat laitokset, joista monet käyttävät fossiilisia polttoaineita, ensin toimittamaan maan sähkön.

Ehdotus on ollut tapasi valituksen Liiketoimintaryhmät ja ympäristönsuojelijat tekevät muutoksia, mikä todennäköisesti hidastaa merkittävästi Meksikon sitoutumista päästöjen vähentämiseen etuoikeudella hiili- ja öljykäyttöisillä voimalaitoksilla yksityisrahoitteisten uusiutuvien energialähteiden sijaan.

López Obradorin poliittisella puolueella Morenalla on enemmistö kongressin molemmissa taloissa, mutta lakiehdotuksen tulevaisuus on edelleen epävarma. Maanantaina Meksikon kilpailuvalvonta kehottivat lainsäätäjiä olla hyväksymättä ehdotusta sanomalla, että uudistukset tukahduttavat vakavasti kilpailua.

Myöhemmin tällä viikolla alahuoneen edustajainhuoneen talousvaliokunta sanoi, että uudistukset voivat aiheuttaa sähkön hintojen nousun ja ovat vaarassa rikkoa Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan välisen kauppasopimuksen mukaisia ​​Meksikon velvoitteita, paikalliset tiedotusvälineet kertoivat.

Vaikka lasku ei saisi vetoa, López Obradorin pyrkimys purkaa energiamuutokset, jotka avasivat maan yksityisille investoinneille edellisen hallinnon aikana, voivat vaikuttaa pysyvästi Meksikon talouteen, analyytikot sanoivat.

“Yksityinen sektori ja ulkomaiset sijoittajat ovat huolissaan sijoitusolosuhteista tai oikeudellisesta epävarmuudesta Meksikossa”, Garza sanoi. “Sijoittajat ajattelevat lähtevän maasta tai ainakin lopettavansa investoinnin jatkamisen, mikä on kriittinen tekijä talouskasvulle.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *