Bidenin suunnitelma yhdistää aseet Eurooppaan Venäjää ja Kiinaa vastaan ​​ei ole niin yksinkertainen

WASHINGTON – Kaksi viikkoa presidentti Bidenin virkaanastumisen jälkeen Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui julkisesti Moskovan kanssa käydyn vuoropuhelun tärkeydestä sanoen, että Venäjä on osa Eurooppaa, josta ei voida yksinkertaisesti välttyä ja että Euroopan on oltava riittävän vahva puolustamaan omia etujaan .

30. joulukuuta, useless viikkoja ennen vihkimistä, Euroopan unioni solmi tärkeän investointisopimuksen Kiinan kanssa, päivää tweetin jälkeen Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan pyysi “varhaisia ​​neuvotteluja” Euroopan kanssa Kiinasta ja näyttäisi varoittavan nopeasta sopimuksesta.

Joten vaikka Yhdysvallat palautuu uuden Valkoisen talon johdolla, Eurooppa kartoittaa omaa kurssiaan Venäjälle ja Kiinalle tavoilla, jotka eivät välttämättä sovi Bidenin tavoitteiden kanssa, asettamalla haasteen, kun Yhdysvaltain uusi presidentti aikoo rakentaa viran uudelleen -Rumpaliitto maanosan kanssa.

Perjantaina Biden puhuu Münchenin turvallisuuskonferenssissa, joka on kokoontunut johtajia ja diplomaatteja Euroopasta ja Yhdysvalloista ja johon hän on osallistunut vuosikymmenien ajan.

Kaksi vuotta sitten pidetyssä konferenssissa pitämässään puheenvuorossa herra Biden pahoitteli vahinkoa, jonka Trumpin hallinto oli aiheuttanut Washingtonin ja Euroopan suurten pääkaupunkien välillä kerran kestäneelle sodanjälkeiselle suhteelle. “Myös tämä menee ohi”, herra Biden sanoi. “Me tulemme takaisin.” Hän lupasi, että Yhdysvallat jälleen “kantaisi vastuumme johtajuudesta”.

Presidentin perjantaisin antamat huomautukset varmasti toistavat tuon lupauksen ja tuovat esiin hänen nyt tutun vaatia yhtenäisempää länsirintamaa Venäjän ja Kiinan aiheuttamia antidemokraattisia uhkia vastaan. Monin tavoin tällainen puhe on varmasti vastaanotettu kuin lämmin hieronta, jonka Euroopan johtajat jännittivät ja järkyttivät presidentti Donald J. Trumpin neljä vuotta kestäneestä elohopeasta ja usein halveksivasta diplomatiasta.

Mutta jos “johtajuudella” herra Biden tarkoittaa paluuta perinteiseen amerikkalaiseen oletukseen – me päätämme ja sinä seuraat – monet eurooppalaiset kokevat, että tuo maailma on poissa, ja että Eurooppa ei saa käyttäytyä kuten Amerikan nuorempi siipimies Washingtonin määrittelemissä taisteluissa.

Osoituksena Euroopan unionin Kiinan kanssa tekemästä kauppasopimuksesta ja sovittelevasta puheesta Moskovasta sellaisilta johtajilta kuin herra Macron ja Saksan todennäköiseltä seuraavalta liittokanslerilta Armin Laschetilta. Euroopalla on omat etunsa ja ideoita siitä, kuinka hallita Yhdysvaltojen kahta pääkilpailijaa, jotka vaikeuttavat Bidenin diplomatiaa.

“Biden ilmoittaa uskomattoman hawkish-lähestymistavasta Venäjälle, yhdistää sen Kiinan kanssa ja määrittelee uuden maailmanlaajuisen kylmän sodan autoritarismia vastaan”, sanoi Jeremy Shapiro, Euroopan ulkosuhteiden neuvoston johtaja.

Se saa monet eurooppalaiset johtajat hermostumaan, hän sanoi. Ja muiden alueellisten asiantuntijoiden mukaan he olivat nähneet vähemmän merkkejä mantereen avoimesta innostuksesta kuin Bidenin hallinnon virkamiehet olisivat voineet toivoa.

“Aina oli selvä tunnustus siitä, että emme useless pysty näkemään ja sanomaan:” Hei kaverit, olemme palanneet! “” Sanoi Andrea Kendall-Taylor, joka oli linjassa tulemaan kansalliseksi turvallisuusneuvostoksi. johtaja Venäjälle, mutta joka ei ottanut työtä henkilökohtaisista syistä.

“Mutta kaikesta huolimatta mielestäni oli optimismia siitä, että se olisi helpompaa kuin miltä näyttää siltä, ​​että se tulee olemaan”, sanoi Yhdysvaltain uuden turvallisuuden keskuksen transatlanttisen turvallisuusohjelman johtaja Kendall-Taylor. .

Berliinin Saksan Marshall-rahaston vanhempi vieraileva stipendiaatti Ulrich Speck lisäsi: “Trumpin alaisen suhteiden jäädyttämisen jälkeen odotin lisää lämpenemistä. En näe sitä vielä. ”

Herra Biden otti nopeasti monia helpoimpia askelia kohti sovintoa ja yhtenäisyyttä Euroopan kanssa, mukaan lukien liittyminen uudelleen Pariisin ilmastosopimukseen, painopisteen lisääminen uudelleen monenvälisyyteen ja ihmisoikeuksiin ja lupaus liittyä uudelleen hajoavaan vuoden 2015 Iranin ydinsopimukseen.

Mutta liittyminen Venäjään ja Kiinaan on paljon vaikeampaa.

Kiina voi olla vertaiskilpailija Yhdysvalloissa, mutta se on pitkään ollut tärkeä kauppakumppani Euroopalle. Ja vaikka Euroopan johtajat pitävät Pekingiä systeemisenä kilpailijana ja kilpailijana, he pitävät sitä myös kumppanina, ja tuskin pitävät sitä vihollisena.

Ja Venäjä on edelleen ydinaseistettu naapuri, huolimatta räikeästä, ja sillä on omat taloudelliset ja henkiset vipunsa.

Siitä lähtien, kun herra Biden oli viimeinen Valkoisessa talossa, varapuheenjohtajana Obaman hallinnon aikana, Iso-Britannia, joka on historiallisesti Yhdysvaltojen luotettavin diplomaattinen kumppani, on lähtenyt Euroopan unionista ja koordinoi nyt ulkopolitiikkaa huonommin maanosan liittolaistensa kanssa.

“Tätä hienostunutta brittiläistä maailmankatsomusta ei ole”, sanoi Nicholas Burns, entinen ulkoministeri ja Naton suurlähettiläs George W. Bushin hallinnossa. “En usko, että Yhdysvallat on vielä kietoutunut Euroopan kanssa diplomaattisesti ja strategisesti”, hän lisäsi.

Tämän viikon turvallisuuskonferenssia ei johda Saksan hallitus, mutta Saksan liittokansleri Angela Merkel puhuu siinä yhdessä Bidenin, Macronin ja Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Ja Saksa itse kuvaa joitain ongelmia, joita Bidenin hallinto kohtaa pyrkiessään lukitsemaan aseet Moskovaa vastaan.

Merkelin hallitseva kristillisdemokraattinen puolue on valinnut johtajaksi herra Laschetin, ja hän on todennäköisesti sen ehdokas, joka seuraa häntä syksyn vaaleissa. Mutta herra Laschet on sympaattisempi kuin herra Biden sekä Venäjälle että Kiinalle. Hän on kyseenalaistanut Venäjän poliittisen disinformaation ja hakkerointioperaatioiden laajuuden ja kritisoinut julkisesti “markkinoitavaa Putinin vastaista populismia”. Hän on myös tukenut voimakkaasti Saksan vientivetoista taloutta, joka on syvästi riippuvainen Kiinasta.

Saksa aikoo edelleen ottaa käyttöön Nord Stream 2 -putkilinjan, 746 mailin maakaasuvaltimon, joka kulkee Itämeren alla Pohjois-Venäjältä Saksaan. Pariliitetyt putkistot ovat Gazpromin omistuksessa, jonka omistaa Venäjä. Projektin työ pysähtyi viime vuonna – 94 prosenttia putkista oli asetettu – sen jälkeen, kun Yhdysvaltain kongressi otti käyttöön hankkeelle uusia pakotteita sillä perusteella, että se auttoi Kremlin rahoittamisessa, vahingoitti Ukrainaa ja antoi Venäjälle mahdollisuuden manipuloida Euroopan energiansaantia.

Viime vuonna saksalaiset poliitikot vastasi Yhdysvaltain republikaanien senaattorien taloudellisiin rangaistuksiin kohdistamiin uhkiin väittämällä “kiristys”, “taloussota” ja “uusimperialismi”. Monet haluavat saada putkihankkeen päätökseen, mutta tiistaina Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi toimittajille, että herra Biden vastusti sitä “huonoksi sopimukseksi”, joka jakoi Euroopan ja teki siitä alttiimman Venäjän petokselle.

Pakotteista huolimatta venäläiset alukset ovat uudistaneet putkenlaskua, ja Merkel puolustaa hanketta liikeyrityksenä, ei geopoliittisena lausuntona. Saksalaisten mielestä Euroopan unionin energiasäännökset ja uudet putkistokokoonpanot vähentävät Venäjän kykyä manipuloida toimituksia ja että Venäjä on enemmän riippuvainen tuloista kuin Eurooppa kaasusta.

On merkkejä siitä, että kuten Kiinan kaupassa, Bidenin hallinto haluaa siirtyä eteenpäin ja neuvotella ratkaisusta Saksan kanssa poistamaan merkittävän ärsyttävän tekijän, jolla on ratkaiseva liittolainen. Joihinkin ehdotuksiin voi sisältyä palautuspakotteita, jos Moskova ohjaa tarvikkeita tai keskeyttää kauttakulkumaksut Ukrainaan.

Ranskassa herra Macron on pitkään pyrkinyt kehittämään myönteisempää vuoropuhelua herra Putinin kanssa, mutta hänen pyrkimyksensä “palauttaa” eivät ole menneet mihinkään. Euroopan unionin ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell Fontelles kokeili jotain vastaavaa tässä kuussa kiusallisilla tuloksilla, kun Venäjän ulkoministeri Sergei V.Lavrov nöyryytti häntä tiedotustilaisuudessa ja kutsui Euroopan unionia “epäluotettavaksi kumppaniksi”.

Yhdessä venäläisen oppositiojohtajan Aleksei A. Navalnyn salamurhayrityksen ja vangitsemisen kanssa herra Borrellin kohtelu tarkoittaa, että Bryssel asettaa todennäköisesti uusia pakotteita Venäjälle, mutta ei ennen maaliskuun loppua, ja on avoimempi. herra Bidenin ehdotuksiin tiukemmasta linjasta.

Bidenin hallinnon virkamiesten mukaan koordinointi murtuneen Euroopan kanssa ei ole koskaan ollut helppoa ja että sen johtajat suhtautuvat myönteisesti Yhdysvaltain palautettuun johtajuuteen – etenkin Kiinan uhalla, joka on ilmeisempi Euroopalle kuin viisi vuotta sitten.

Kiinan ja investointisopimuksen osalta seitsemän vuoden vaikeiden neuvottelujen jälkeen Euroopan virkamiehet ovat puolustaneet sitä pitkälti pyrkimyksenä saada yrityksilleen sama pääsy Kiinan markkinoille, jonka amerikkalaiset yritykset olivat saaneet Trumpin viime vuonna tekemän Kiinan-sopimuksen kautta.

“Meillä ei ole mitään syytä kärsiä epätasaisesta pelikentästä, myös Yhdysvaltoihin nähden”, sanoi EU: n kauppapäällikkö Sabine Weyand virtuaalifoorumissa helmikuun alussa. “Miksi meidän pitäisi istua paikallaan?”

Neiti Weyand sanoi, että kauppa asetti korkeat standardit Kiinan kauppakäytännöille, mikä viime kädessä asettaisi Yhdysvallat ja Euroopan “vahvempaan asemaan omaksua entistä itsevarmempi politiikka Kiinaa kohtaan”.

Euroopan parlamentin on kuitenkin ratifioitava sopimus, joka on kritisoinut sen epäonnistumista taata enemmän työntekijöiden oikeuksia, ja on epätodennäköistä, että äänestetään vasta paljon myöhemmin tänä vuonna. Ja jälleen kerran, Bidenin hallintoviranomaiset näyttävät olevan halukkaita siirtymään eteenpäin, kun otetaan huomioon Kiinan kanssa tehtävän yhteistyön merkitys.

“Kauppa saattaa vaikeuttaa transatlanttista yhteistyötä Kiinassa”, sanoi entinen Yhdysvaltojen kauppaneuvottelija ja Asia Society Coverage Institute -instituutin varapuheenjohtaja Wendy Cutler, “mutta en usko, että se sulkisi pois sitä.”

Michael Crowley raportoitu Washingtonista, ja Steven Erlanger Brysselistä. Ana Swanson osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *