Biden ja Netanyahu puhuvat lopulta, mutta mitä ei paljasteta yksityiskohtia

Presidentti Biden ja Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kävivät keskiviikkona tunnin pituisen puhelinkeskustelun, neljä viikkoa herra Bidenin astuttua virkaan ja selvän erimielisyyden aikana uuden hallinnon pyrkimyksistä palata ydinsopimukseen Iranin kanssa.

Molemmat maat antoivat viralliset kuvaukset kutsusta, joka kuvasi sitä epämääräisimmällä tavalla eikä antanut mitään yksityiskohtia keskustelusta, etenkään Iranista. Valkoisen talon lausunnossa sanottiin yksinkertaisesti, että “yhdessä johtajat keskustelivat jatkuvan läheisen neuvottelun tärkeydestä alueellisissa turvallisuuskysymyksissä, mukaan lukien Iran.”

Tämä lausunto oli merkittävä, koska Israelin virkamiehet ilmaisevat edelleen usein kaunaa siitä, että presidentti Barack Obama piti heitä pimeässä Iranin varhaisesta lähestymistavasta neuvotteluissa, jotka lopulta johtivat Vuoden 2015 sopimus.

Kaksi neuvottelijaa, jotka johtivat salaisen diplomatian, olivat Jake Sullivan, joka on nyt herra Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja, ja William J. Burns, hänen CIA: n johtajaehdokas. Netanyahu edusti aktiivisesti sopimusta kongressissa ja kehotti presidentti Donald J. Trumpia luopumaan siitä, jonka hän teki vuonna 2018.

Herra Biden kertoi toimittajille, että puhelu Netanyahun kanssa oli ”hyvä keskustelu”, mutta ei tarjonnut mitään yksityiskohtia. Israelin virkamiehet olivat olleet huolissaan siitä, että se viivästyi niin nopeasti ja että se tapahtui vasta sen jälkeen, kun herra Biden oli puhunut muiden liittolaisten johtajien kanssa, mutta myös vastustajien, kuten Kiinan presidentti Xi Jinpingin, kanssa. Amerikkalaisten virkamiesten mukaan viivästyksellä ei ollut merkitystä, mutta virkamiehet yrittivät selvästikin selvittää Iranin neuvottelustrategian ennen Netanyahun ottamista mukaan.

Pääministerin toimisto kuvasi keskustelua henkilökohtaisesti sanoen lausunnossaan, että “kaksi johtajaa panivat merkille monien vuosien henkilökohtaiset siteensä ja sanoivat työskentelevänsä yhdessä vahvistaakseen edelleen Israelin ja Yhdysvaltojen välistä vahvaa liittoa”

Valkoisen talon kuvauksessa sitä vastoin mainittiin liittoutuman vahvuus, mutta ei sanottu mitään herra Bidenin ja Netanyahun välisestä suhteesta, mikä on osa uuden hallinnon pyrkimyksiä hajauttaa kahden maan välinen vuorovaikutus.

“Presidentti vahvisti henkilökohtaisen historiansa vakaasta sitoutumisesta Israelin turvallisuuteen ja välitti aikomuksensa vahvistaa Yhdysvaltojen ja Israelin kumppanuuden kaikkia näkökohtia, myös vahvaa puolustusyhteistyötämme”, Valkoisen talon lausunnossa sanottiin. Se vahvisti herra Bidenin päätöksen rakentaa alueellista Abraham-sopimusta Israelin sopimukset Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Bahrainin kanssa – kaksi Yhdysvaltojen keskeistä arabiliittolaista – Trumpin hallinnon lopussa.

Keskustelu kahden johtajan kanssa käytiin, ennen kuin herra Bidenin ulkoministeri Antony J. Blinken on tarkoitus puhua tällä viikolla Ison-Britannian, Saksan ja Ranskan, Iranin neuvotteluihin osallistuneiden Euroopan kansojen, kanssa. Hallintovirkamiehet eivät kuitenkaan näytä kiirehtivän suoraan tekemisissä iranilaisten kanssa tai tuntemaan pakottavansa Teheranissa asetettavista määräajoista.

Iranin hallitus kertoi tiistaina Kansainväliselle atomienergiajärjestölle, että ensi viikosta lähtien Teherania ei enää sitoisi “lisäpöytäkirja”, Yhdistyneiden Kansakuntien tarkastajien kanssa tehty sopimus, joka sallii ilmoittamattomien ydinlaitosten valvonnan. Näiden syvempien, pistokokeiden salliminen oli keskeinen vaatimus Iranin ydinsopimuksessa.

NPR: n tiistaina antamassa haastattelussa herra Blinken teki selväksi, että vaikka Yhdysvallat pystyisi pääsemään sopimukseen uudelleen, sen on oltava ensimmäinen askel laajemmassa, kestävämmässä sopimuksessa, ei useless kopio mitä Obaman hallinto sopi melkein kuusi vuotta sitten

“Aika on kulunut”, herra Blinken sanoi. “Joten jos pääsemme takaisin sopimukseen, jos Iran palaa sääntöjen mukaiseksi ja teemme samoin, meidän on työskenneltävä alkuperäistä pidemmän ja vahvemman sopimuksen puolesta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *