Pyssymiehet Nigerian hyökkäyskoulussa, ryöstävät kymmeniä ja tappavat opiskelijan

DAKAR, Senegal – Aseistetut miehet sieppasivat kymmeniä nigerialaisia ​​koululaisia ​​keskiviikkona aikaisin aamulla, ja heistä tuli viimeisimpiä Länsi-Afrikan maan turvattomuuteen joutumisen uhreja.

Aseelliset miehet, joilla oli sotilaspuvut, sieppasi ainakin 40 ihmistä, joista suurin osa oli opiskelijoita, sisäoppilaitoksesta Kagaran kaupungissa Nigerin osavaltiossa maan luoteisosassa. He ampuivat yhden opiskelijan kuolleeksi.

Muutamat onnistuivat pakenemaan.

“Olen turvassa”, sanoi Ibrahim Ndanusa, 13, puhelimessa isälleen, kun hän pakeni sieppaajiensa luota. “Mutta olen kärsinyt.”

Sieppaaminen on ollut jo pitkään ongelma Nigeriassa ja pahenee monissa osissa maata.

Tunnetuin joukkosieppaus oli Chibok-tytöt Boko Haram, vuonna 2014. Se oli koillisosassa Bornossa, islamistisen ääriryhmän valtiota vastaan ​​nostamien kapinoiden keskuksessa.

Mutta keskiviikkon sieppaus tapahtui maan luoteisosassa, ja se on viimeisin vuonna sarja hyökkäyksiä rikollisjoukot, jotka tunnetaan paikallisesti rosvoina. Joulukuussa, yli 300 poikaa vietiin koulusta presidentin kotivaltiossa Katsina vapautettiin. Sitten, kaksi päivää myöhemmin, yli 80 islamilaista koululaista siepattiin samassa osavaltiossa ja pelastettiin melkein välittömästi.

Kun poliisi on ojennettu ja armeija lähetetty melkein jokaiseen Nigerian osavaltioon taistelemaan maan monia kriisejä vastaan, turvallisuusvirastot ovat hajallaan. Aseelliset rikollisryhmät toimivat suuressa osassa maata, ja hallitusta arvostellaan usein sen kyvyttömyydestä pitää kansalaisiaan turvassa.

Viime vuosina, Jokaisessa hyökkäyksessä siepattujen uhrien määrä on kasvanut. Sieppaajista on tullut valikoimattomampia kohteissaan, jotka usein sieppaavat kyläläisiä, joilla on vähän rahaa lunnaiden maksamiseen.

Aikaisempien iskujen tapaan keskiviikkohyökkäyksen aseet saapuivat keskellä yötä Kagaran valtion tiedekollegioon, jossa on noin 1000 opiskelijaa.

Hyökkäyksen jälkimainingeissa koulu yritti aluksi selvittää, kuinka monta ihmistä oli viety, mutta lopulta paikallisten toimittajien mukaan lukumäärä oli 26 opiskelijaa, yhdessä kolmen henkilökunnan jäsenen ja 12 heidän sukulaistensa kanssa.

Yksi koulun opettaja, Aliyu Isah, kertoi Related Pressille, että aseet tulivat koulun tiloihin noin kello 1.30. Hänen mukaansa he olivat pakottaneet hänet johtamaan heidät opiskelijoiden makuutiloihin, joissa hän ja jotkut opiskelijat sitten sidottiin. pareittain.

“He kertoivat opiskelijoille, että heidän ei tarvitse huolehtia, että he olivat sotilaita”, hän kertoi AP: lle ja lisäsi, että joillakin aseista oli yllään armeijan univormut.

“He kokosivat kaikki opiskelijat ulkona, mutta jotkut juoksivat pensaaseen”, herra Isah sanoi.

Sieppaus oli viimeisin useissa hyökkäyksissä Nigerin osavaltiossa viime päivinä, kertoi kuvernöörin lehdistösihteeri Mary Noel Berje.

Maanantaina, bussi kaapattiin ja 21 ihmistä siepattiin.

Tiistaina noin 50 miestä moottoripyörillä, jotka kuljettivat AK-47-kiväärejä, ryöstivät useita kyliä, paikallisten tiedotusvälineiden mukaan, tappamalla 11 ihmistä ja sieppaamalla 20.

“Nämä ovat asioita, joita tapahtuu kaikkialla”, sanoi rouva Berje. “Ei kenellekään, edes kuvernöörille, ole mahdollista ajatella kuka rosvot ovat. He eivät asu meissä, he elävät meidän ulkopuolella. Emme tiedä mistä he tulevat. “

Presidentti Muhammadu Buhari käski maan turvallisuusvirastoja turvaamaan uhrien vapauttamisen, ja useat ministerit, kansallisen turvallisuusneuvonantaja ja poliisitarkastaja lensi Nigerin osavaltion pääkaupunkiin Minnaan.

Kuvernööri ilmoitti sisäoppilaitosten sulkemisesta osavaltioissa, joihin banditismi eniten vaikuttaa.

Kun koululaiset on vapautettu aikaisempien joukkosieppausten jälkeen, poliitikot ovat joskus hyödyntäneet mahdollisuutta ottaa luottoa. Kun Katsinan sieppauksessa olevat 300 opiskelijaa vapautettiin, pojat joutuivat odottamaan kunnes herra Buhari oli puhunut heille tv kameroiden edessä, ennen kuin heidät päästettiin kotiin.

Usman Ndanusan 13-vuotias poika Ibrahim oli keskiviikkona siepattujen poikien joukossa Kagarassa. Saapuessaan kouluun etsimään poikaansa, herra Ndanusa löysi valtavan joukon ihmisiä. Kun hän odotti puhuvan rehtorille, hänen puhelimensa soi. Hänen sydämensä upposi.

“Luulin, että sieppaajat halusivat puhua kanssani”, herra Ndanusa sanoi.

Mutta se oli Ibrahim.

“Isä! Isä! Olen turvassa ”, herra Ndanusa kuuli poikansa sanovan. “Pakenin rosvoilta, jotka tulivat sieppaamaan meitä.”

Sitten, herra Ndanusa sanoi, hänen poikansa hajosi kyyneliin. Hän meni heti hakemaan Ibrahimia perheeltä, joka oli ottanut hänet pakoon. Kun hän saapui, he antoivat hänelle aamiaisen.

Ruth Maclean raportoi Dakarista Senegalista ja Ismail Alfa Maidugurista Nigeriasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *