Israel puhuu vapaasta naisesta, joka ylitti Syyrian rajan

JERUSALEM – Israel ja Syyria, pitkät katkerat viholliset, käyvät Venäjän välittämiä neuvotteluja vankivaihdosta sen jälkeen, kun israelilainen nainen ylitti äskettäin rajan ja Syyrian viranomaiset pidättivät hänet. Syyrian valtion tiedotusvälineet ja Israelin viranomaiset sanoivat keskiviikkona.

Epätavallinen episodi oli pidetty salassa, vaikka pääministeri Benjamin Netanyahu kutsui tiistaina illalla kabinettinsa hätäkokouksen keskustelemaan Syyriaan liittyvästä arkaluonteisesta humanitaarisesta asiasta.

Draama on sittemmin alkanut paljastua tiedonpalojen ja huhujen keskellä. Keskiviikkona SANA, Syyrian uutistoimisto, raportoitu Syyria pyrkii vapauttamaan kaksi kansalaista Israelin pidätyksestä venäläisen sovittelun avulla vastineeksi israelilaiselle naiselle, jonka mukaan se oli tullut Syyrian alueelle Golanin kukkulan alueella “vahingossa”. Naisen henkilöllisyyden yksityiskohdat olivat epäselviä.

Muutamia yksityiskohtia on julkaistu, mutta herra Netanyahu, kysyttäessä jaksosta Israelin armeijan radion haastattelussa myöhemmin keskiviikkona, sanoi: “Pyrimme pelastamaan hengen.”

Hän sanoi, ettei hän kommentoi uutisraportteja, mutta lisäsi viittaamalla Venäjän johtajaan: “Voin useless kertoa teille, että käytän henkilökohtaisia ​​yhteyksiäni presidentti Putiniin tämän ongelman ratkaisemiseksi ja että olemme keskellä herkkiä kontakteja, joista ei voida keskustella. ”

Golanin kukkuloiden Israelin hallitseman osan ja Syyrian välinen raja on ollut viime vuosina jännittynyt, ja Israelin joukot partioivat ja vartioivat sitä voimakkaasti. Israel valloitti Golanin kukkulat Syyriasta vuoden 1967 sodassa ja liittyi myöhemmin alueeseen. Vaikka rajan ylittäminen tai ylittäminen vahingossa olisi vaikeaa, jotkin osat erotetaan vähemmän kieltävällä aidalla kuin toiset.

Syyrialaisessa raportissa nimettiin kaksi pidätettyä, joiden vapautta Syyria pyrki, Diab Qahmuz ja Nihal Al-Maqt, ja tunnistettiin heidät Israelin miehitetyn Syyrian Golan Heightsin asukkaiksi. Noin 20000 Syyrian druusiarabiaa asuu kylissä Israelin hallussa olevalla alueella. Monet tunnistavat edelleen syyrialaiset ja ovat kieltäytyneet ottamasta Israelin kansalaisuutta.

Israelilaisten tiedotusvälineiden mukaan herra Qahmuz on kotoisin Ghajarista, kiistanalaisesta kylästä Israelin, Libanonin ja Syyrian epävakaassa kohtauksessa. Hän oli tuomittu vuonna 2018 ja sai 14 vuoden tuomion räjähteiden salakuljetuksesta Libanonista Israeliin Hezbollahin puolesta ja mahdollisten pommi-iskujen kohteiden selvittämisestä.

Maqt, joka asui Israelin hallussa olevalla Golanin kukkulalla, tuomittiin yllyttämisestä, tiedotusvälineiden mukaan, ja hänet vapautettiin kotiarestista keskiviikkona.

Netanyahu ja Israelin puolustusministeri Benny Gantz ovat olleet yhteydessä Venäjän virkamiehiin viime päivinä. Netanyahun kansallisen turvallisuuden neuvonantajan ja hänen pääneuvottelijansa israelilaisten palauttamiseksi vihollisen käsiin ilmoitettiin matkustaneen Moskovaan neuvotteluihin.

Venäjä on aiemmin toiminut välittäjänä Israelin ja Syyrian hallituksen välillä. Presidentti Vladimir V.Putin suostui hyvässä tahdossa vuonna 2016 palauttamaan Israeliin säiliön, joka takavarikoitiin tuhoisassa taistelussa Syyrian joukkojen kanssa Etelä-Libanonissa vuonna 1982. Jakso jätti kolme israelilaista sotilasta kadonneeksi toiminnassa ja ahdisti Israelia vuosikymmenien ajan.

Vuonna 2019, Moskova välitti paluuta Sgt. Ensimmäisen luokan Zachary Baumel, israelilainen säiliökuljettaja, joka kuoli taistelussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *