Fb ja Google vaihtelevat vastauksena ehdotettuun Australian lakiin

SAN FRANCISCO – Fb ja Google ovat olleet kuukausien ajan lukittu tuijottamiseen uutisjulkaisijoiden ja lainsäätäjien kanssa Australiassa.

Taistelun ydin on se, pitäisikö teknisten jättiläisten maksaa uutisjärjestöille verkkojensa jaetuista uutisartikkeleista. Australian kilpailu- ja kuluttajavaliokunnan ehdotetun lain mukaan sekä Google että Fb joutuvat neuvottelemaan mediajulkaisijoiden kanssa ja korvaamaan heille heidän sivustoissaan esiintyvän sisällön.

Fb ja Google on taistellut kovasti estää Australian lakia – jonka odotetaan kuluvan tällä viikolla tai ensi viikolla – pakottamasta käsiään. Mutta keskiviikkona nämä kaksi yritystä erosivat jyrkästi siitä, kuinka päästä pois sääntelyn tulevaisuudesta.

Google aloitti päivä julkistetaan kolmivuotinen maailmanlaajuinen sopimus Rupert Murdochin Information Corp: n kanssa kustantajan uutissisällön maksamiseksi, yksi monista tällaisista sopimuksista se on äskettäin ilmoittanut, missä se näyttää tosiasiallisesti antautuvan julkaisijoiden vaatimuksiin. Tuntia myöhemmin Fb otti päinvastaisen otteen ja sanoi, että se rajoittaisi ihmisiä ja julkaisijoita jakamasta tai katsomasta uutislinkkejä Australiassa, mikä toimi välittömästi.

Googlen globaalien kumppanuuksien johtaja Don Harrison sanoi kustantajille sovittelukielellä, että yhtiö on investoinut auttamaan uutisjärjestöjä vuosien varrella ja toivonut “Ilmoittaa pian lisää kumppanuuksia.”

Fb löysi selvästi erilaisen sävyn. “Ehdotettu laki ymmärtää pohjimmiltaan väärin alustamme ja julkaisijoiden välisen suhteen, joka käyttää sitä uutissisällön jakamiseen”, William Easton, Fb Australian ja Uuden-Seelannin toimitusjohtaja, sanoi Australian lainsäädäntöehdotuksesta.

Ero heijastaa erilaisia ​​tapoja, joilla Fb ja Google lähestyvät uutisia. Vuosien ajan nämä kaksi Web-jättiläistä olivat kohdelleet uutisjulkaisijoita suunnilleen samalla tavalla. Molemmilla ei ollut juurikaan kannustimia maksaa uutispisteille sisällöstä, ja väittivät oikein, että ne auttoivat lukijoita lukemaan uutisia, jotka muuten jäisivät huomaamatta kevyesti salakuljetetuilla verkkosivustoilla.

Mutta sanomalehtien tasainen lasku – rinnakkain miljardeihin dollareihin, joita Google ja Fb saivat digitaaliseen mainontaan – lisäsivät kysymyksiä siitä, oliko alustoilla vastuu kustantajien taloudellisesta tuesta. Viime vuosina molemmat yritykset alkoivat maksaa uutisjärjestöille erilaisten ohjelmien kautta, koska kritiikki alustojensa väärää tietoa kohtaan näytti lisäävän tarvetta laadukkaalle journalismille.

Nyt Australian tilanne on korostanut, että lockstep-lähestymistapa voi mennä useless niin pitkälle, koska Fb ja Google arvostavat viime kädessä uutisia. Googlen tehtävänä on jo pitkään ollut organisoida maailman tiedot, tavoite, joka ei ole saavutettavissa ilman ajankohtaisia ​​uutisia. Facebookille uutiset eivät ole yhtä keskeisiä. Sen sijaan yritys asemoi itsensä käyttäjien verkostona, joka kokoontuu jakamaan valokuvia, poliittisia näkemyksiä, Web-meemejä, videoita – ja toisinaan myös uutisartikkeleita.

“Google on jo tottunut pelaamaan erilaista peliä jokaisessa maassa”, Virginian yliopiston mediatutkimuksen professori Siva Vaidhyanathan kertoi yritysten erilaisista lähestymistavoista. Samalla kun hän sanoi, että Fb otti moraalista kantaansa, Google “on ehkä ylittänyt tämän fantasian universaalista lähestymistavasta liiketoimintaan maailmassa”.

Australian viestintäministeri Paul Fletcher sanoi, että hallitus etenee lainsäädännön kanssa, vaikka keskustelut Facebookin kanssa jatkuvat.

Haastatteluissa hän kiitti Googlea osallistumisesta prosessiin ja ehdotti, että Facebookia seurattaisiin tarkasti, kun se päätti “poistaa kaikki arvovaltaiset uskomattomat uutislähteet alustalta”. 2 Gt: n radion haastattelussa Fletcher lisäsi, että päätös “varmasti herättää kysymyksiä alustan tietojen uskottavuudesta”.

Australian kilpailu- ja kuluttajavaliokunta, maan ylin kilpailuviranomainen, on kuluneen vuoden ajan laatinut Australian parlamentille lakiesityksen, joka vaatii Facebookia ja Googlea neuvottelemaan median kustantajien kanssa ja maksamaan heille sisällöstä. Lainsäädäntö sisältää käytännesäännöt, joiden avulla mediayhtiöt voivat neuvotella yksilöllisesti tai kollektiivisesti digitaalisilla alustoilla uutissisällön arvosta.

Google ja Fb pitivät ehdotettua lainsäädäntöä huolestuttavana ennakkotapauksena. Koska neuvottelut ehdotuksesta jatkuivat koko vuoden 2020, molemmat yritykset sanoivat avoimesti, että heidän on ehkä käytettävä voimakkaampia toimenpiteitä sitä vastaan.

Elokuussa Fb ilmoitti tekevänsä estää käyttäjiä ja uutisjärjestöjä Australiassa jakamasta paikallisia ja kansainvälisiä uutisia sosiaalisessa verkostossaan ja Instagramissa, jos lasku etenisi eteenpäin. Viime kuussa myös Google uhkasi tehdä hakukoneestaan ​​poissa käytöstä Australiassa, jos hallitus hyväksyy lainsäädännön.

Mutta viime viikkoina Google on pyrkinyt hillitsemään ehdotetun lainsäädännön vaikutuksia tekemällä sopimuksia mediayhtiöiden kuten Reutersin ja The Monetary Timesin kanssa. Viime vuonna Google ilmoitti sitoutuvansa maksamaan miljardin dollarin lisenssimaksut kolmen vuoden ajan uutiskustantajille sisällöstä, joka näkyy Googlen uutissivulla, sekä Discoverista, uutissyötöstä, joka näkyy Googlen mobiilisovelluksessa.

Googlen keskiviikkosopimus Murdochin Information Corpin kanssa oli erityisen merkittävä. Molemmat ovat osoittaneet avointa vihamielisyyttä toisiaan kohtaan vuosien ajan hakukoneen varhaisimmista päivistä.

Vuonna 2009 herra Murdoch uhkasi poistaa Information Corp -artikkelit Googlesta, syyttäen Web-jättiläistä sen sisällön varastamisesta. Google on pitkään epäillyt, että herra Murdoch ja Information Corp käynnistivät kasvavan kilpailulainsäädännön valvonnan Washingtonissa ja osavaltion oikeusministerien keskuudessa Googlen nykyisten ja entisten johtajien mukaan.

Kahden yrityksen sopimuksen mukaan Google suostui maksamaan Information Corp: lle uutissisällön käytöstä paljastamatta tiettyjä markkinoita tai dollareita.

Mutta kahden jättiläisen mukaan sopimukseen perehtynyt ihminen ei hakenut jättiläisiltä merkittävää kiinniottopistettä aikaisemmissa neuvotteluissa. Sopimus ei näytä sisältävän nimenomaisesti maksamista linkeistä ja katkelmista uutisista, jotka näkyvät yleisissä hakutuloksissa, mikä on Googlen tärkein voimanlähde.

Sisään lehdistötiedote julisti voiton “quixotic-pyrkimyksestään” saadakseen Google maksamaan uutisista, Information Corp sanoi myös, että sopimus sisälsi tilausalustan kehittämisen ja Googlen tytäryhtiön YouTube-investoinnit videojournalismiin.

Facebookin keskiviikkopäätös oli yhdenmukainen aiempien lausuntojensa kanssa uutislinkkien estämisestä Australiassa. Siirtyminen voi osoittautua syvästi vaikeaksi australialaisille, sillä julkaisijat eivät enää pysty jakamaan tai lähettämään sisältöä Fb-sivuiltaan ja käyttäjät eivät voi tarkastella ulkomaisten kustantajien Facebookissa jakamia uutisia.

Australiassa Facebookin uutiskielto näytti olevan sattumanvaraisesti. Uutissivut toimivat ja eivät toimineet, virheilmoitukset joillekin käyttäjille ja viestivirrat katoavat toisille.

Mutta kello 9.00 Sydneyssä vaikutus oli ilmeinen ja jopa laajempi kuin Facebookin lausunnoissa ehdotettiin. Uutisjulkaisijoiden estämisen lisäksi New South Walesin palo- ja pelastuspalvelun, meteorologian toimiston ja osavaltion poliisilaitosten sivut oli pyyhitty puhtaaksi. Jopa osavaltion hallituksen sivut, joilla oli kansanterveystietoja pandemiasta, estettiin, mikä herätti monia virkamiehiä ja lainsäätäjiä, mukaan lukien senaattori Sarah Hanson-Younger Etelä-Australiasta.

Lausunnossaan Facebookin herra Easton sanoi, että sosiaalinen verkosto oli suurelta osin auttanut media-alaa ja että kustantajat eivät pystyisi kasvattamaan tulojaan samalla tavalla ilman yhtiön apua.

“Arvonvaihto Facebookin ja kustantajien välillä toimii kustantajien hyväksi”, hän sanoi. “Viime vuonna Fb tuotti noin 5,1 miljardia ilmaista viittausta australialaisille kustantajille arviolta 407 miljoonan Australian dollarin arvosta.”

Josh Frydenberg, Australian liittovarainhoitaja ja liberaalipuolueen varajohtaja, sanoi tweetissä että hän ja Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kävivät keskiviikkona “rakentavaa keskustelua”.

He jatkaisivat “yrittämistä löytää tie eteenpäin”, herra Frydenberg sanoi.

Katie Robertson osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *