Seksuaalisen häirinnän syytteet Kreikan taidemaailmasta

ATEENIT – Alle kuukausi sen jälkeen, kun kreikkalaisen purjehduksen olympiavoittajan väitteet seksuaalisesta väkivallasta ovat kannustaneet kansallista laskentaa aiheesta, jota pidetään pitkään tabuna, Kreikan taidemaailma on pyyhkäissyt syytösten ja kieltojen virrassa.

Useita tunnettuja näyttelijöitä ja ohjaajia on syytetty häirinnästä tai pahoinpitelystä ja poistettu korkean profiilin tuotoksista. Maan arvostetun Kansallisteatterin taiteellinen johtaja erosi kesken raporttien, jotka syyttivät häntä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä, jotka hän on kiihkeästi kiistänyt.

Suurin osa – sekä miesten että naisten – syytöksistä on noussut tiedotusvälineiden raportteihin. Ateenan syyttäjät käsittelevät vakavimpia tapauksia ja ovat luvanneet tutkia kaikki uskottavat väitteet.

Oikeusvirkailija, joka puhuisi useless nimettömänä, kertoi odottaneensa tapauksia lisää, vaikka oli epäselvää, kuinka moni menisi oikeudenkäyntiin, kun otetaan huomioon väitetyistä tapahtumista kulunut aika ja todisteiden puute.

Kreikan taidemaailmassa kotitalouksien nimiin ja arvostettuihin henkilöihin kohdistuvien syytteiden myrsky tulee erääseen Euroopan konservatiivisimmista yhteiskunnista, jossa tällaisista väärinkäytöksistä on kauan kuiskattu, mutta niistä ei ole koskaan puhuttu avoimesti, saati sitten syytteeseenpanoista.

Viime kuussa Sofia Bekatorou, purjehduksen olympiavoittaja vuonna 2004 ja yksi maan suosituimmista urheilijoista, julkisesti syytetty ylivoimainen purjehdusvirkailija seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuonna 1998. Se oli ensimmäinen korkean tason syytös seksuaalisesta väkivallasta ja vallan väärinkäytöstä Kreikassa #MeToo-liike ravisteli vakiintuneita valtarakenteita monissa muissa maissa.

Hänen päätöksensä puhua avasi portit vastaaville väitteille ja on herättänyt tyypillisesti avoimen ja intohimoisen keskustelun seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä Kreikassa, jossa tutkimusten mukaan jopa yhdeksän kymmenestä naisesta kohtaa epätoivottua edistystä tiedotusvälineissä, urheilussa, politiikassa ja muissa asioissa miesten hallitsemat alat.

Ammattilaiset sanovat, että esittävän taiteen maailmassa ongelma on akuutti, ja myös miehet kohdellaan.

Kreikan näyttelijäliitto on saanut viime päivinä satoja puheluita ammattilaisilta väittäen väärinkäyttöä.

Ammattiliiton johtaja Spyros Bibilas kertoi kreikkalaiselle televisiosta, että näyttelijät ovat kutsuneet häntä “itkeväksi”, ja lisäsi, että monet väitetyistä tapahtumista tapahtuivat Kreikan vuosikymmenen pituisen finanssikriisin aikana, jolloin työpaikkojen epävarmuus oli huipussaan ja ihmiset olivat erityisen haavoittuvia.

Aikaisemmin tässä kuussa julkilausumassa toinen draamaopiskelijoita edustava liitto Kreikan kansallisteatterissa tuomitsi “lukemattomat työpaikkakiusaamisen ja seksistisen väkivallan tapaukset” sekä rasismin, homofobian ja muunlaisen syrjinnän.

Vastauksena valituksiin Kreikan kulttuuriministeriö ilmoitti valvovansa aloitetta laatia käytännesäännöt valtion omistamille kulttuurilaitoksille. Ministeriö on kehottanut kansallista toimijoiden liittoa ilmoittamaan väärinkäytöksistä viranomaisille.

“Vallan väärinkäyttöä, seksuaalista häirintää, kiusaamista, syrjintää ja kaikenlaista väkivaltaa kohtaan ei ole mitään suvaitsevaisuutta”, nykykulttuurin varaministeri Nicholas Yatromanolakis sanoi sähköpostissa. “Kulttuurikenttä on ja sen tulee pysyä paikassa, jossa unet, ei painajaiset, toteutuvat.”

Mutta jotkut tunnetuimmista henkilöistä, joita on syytetty väärinkäytöksistä, sanovat olevansa julkisen hysterian uhreja, joissa syyllisyyttä oletetaan.

Maan arvostetun Kansallisteatterin taiteellinen johtaja Dimitris Lignadis erosi 6. helmikuuta raporttien perusteella, joiden mukaan hän häiritsi nuoria näyttelijöitä seksuaalisesti. Hän kielsi nuo raportit. Sen jälkeen kun hän eroaa, häntä vastaan ​​on esitetty enemmän ilmoituksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kulttuuriministeriö Lignadis julkisti erokirjeensä viitataan ”huhujen myrkylliseen ilmapiiriin”.

Hänen asianajajansa, Nikos Georgouleas, sanoi, että herra Lignadisia kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti ja pilkattiin. Eroamisensa jälkeen Ateenan keskustan bussipysäkkeille on rapattu hänen valokuvansa sisältäviä julisteita, jotka varoittavat, että hän “maksaa kaikesta”.

“Hän tuntee olevansa tämän myrskyn silmissä, ja uusia huhuja tulee esiin joka päivä”, herra Georgouleas sanoi puhelimitse ja lisäsi, että herra Lignadis oli valmis “tarjoamaan tarvittavat selitykset” syyttäjille.

Muiden syytteeseen joutuneiden näyttelijöiden Fb-tileille lähetettyihin viesteihin ei vastattu, ja jatkotoimet niiden saavuttamiseksi epäonnistuivat.

Harrys Tzortzakis, yksi kolmesta miespuolisesta näyttelijästä, jotka ovat syyttäneet elokuvaohjaaja Costas Zapasia seksuaalisesta häirinnästä, puhui “omertasta” teollisuudessa käyttäen mafian hiljaisuuskoodia.

Lausunnossaan Fb-sivullaan 30. tammikuuta Herra Zapas kumosi väitteet.

“En ole koskaan painostanut ketään käyttäytymään tavalla, jota he eivät halua”, hän kirjoitti.

Herra Tzortzakis kertoi Kreikan televisiosta viime viikolla: “Pelkäämme nimien nimeämistä, jos he haastavat meidät oikeuteen tai kuka tietää mitä muuta.” Hän pyysi kulttuuriministeriötä tekemään selväksi, että se seisoo uhrien rinnalla.

Kolme näyttelijää antoi yhteisen lausunnon tammikuun lopulla syyttäen Näyttelijä ja ohjaaja Kostas Spyropoulos seksuaalisesta häirinnästä. Hän antoi asianajajansa välityksellä Kreikan tiedotusvälineille lausunnon, jossa hän pyysi anteeksi kenenkään loukkaamista, ja pyysi sitten Kreikan televisiokanavilta kieltoa kieltää mainitsemasta hänen nimeään lausunnon esittämisen yhteydessä sanomalla, että se oli väärä ja loukasi hänen oikeuksiaan.

Jenny Botsi, yksi kolmesta näyttelijästä, kiitti Bekatoroua laajemman hiljaisuuden rikkomisesta. Rouva Botsi oli yksi monista, joiden mukaan rouva Bekatorou oli innoittanut heitä tulemaan esiin.

“Hän ei tiedä kuinka paljon hyvää hän on tehnyt”, rouva Botsi kertoi Kreikan televisioon. “Hän on avannut tien ja onneksi olemme tarttuneet tilaisuuteen.”

Seitsemän näyttelijää ovat syyttäneet toista merkittävää ohjaajaa ja näyttelijää, George Kimoulista, suullisesta ja fyysisestä hyväksikäytöstä, vaikkakaan ei seksuaalisesta häirinnästä. Hän on hylännyt syytökset “hyväksymättömiksi ja vääriksi” ja haastaa ainakin yhden näyttelijän.

Silti suositun Ateenan ja Epidaurus-festivaalin järjestäjät ovat poistaneet herra Kimouliksen näytelmästä, joka on tarkoitus näyttää muinaisessa Epidaurus-teatterissa tänä kesänä.

Lausunnossaan järjestäjät sanoivat toimineensa “viimeaikaisen kehityksen kovan varjon” takia.

Vaikka julkiset syytökset ja myöhemmät lähdöt ovat aiheuttaneet myllerrystä taiteellisessa maailmassa, ei ole selvää, saatetaanko heihin koskaan oikeudenkäynti.

Oikeusasiantuntijoiden mukaan syyttäjien suurin ongelma on se, että monet väitetyistä väärinkäytöksistä ovat peräisin vuosien taakse ja syytteeseenpanoa voi rajoittaa maan vanhentumisaika.

Kreikan lain mukaan raiskauksesta voidaan asettaa syytteeseen enintään 15 vuotta. Seksuaalisen häirinnän osalta rikos vanhenee kolme kuukautta tapahtuman jälkeen, ellei ryhdytä oikeustoimiin.

Vaikka keskustelu lain aloittamisesta seksirikosten uhrien suojelun vahvistamiseksi on alkanut, lakiasiantuntijoiden mukaan näyttää epätodennäköiseltä, että hallitus tekisi laajamittaisia ​​muutoksia.

Jopa rouva Bekatoroun tapaus, joka käynnisti nykyisen syytösaallon, on hylätty syyttäjien toimesta.

Rouva Bekatorou sanoi, että siksi oli tärkeää, että uhrit “rikkovat hiljaisuuden viipymättä”.

Kreikan presidentti Katerina Sakellaropoulou ilmaisi “suuren huolensa” syytösaallosta.

“Tämän teatterin, taiteen ja muiden alojen muiden alojen suurin etu on pelon ravistelu”, hän sanoi. Hänen mukaansa oli yhtä tärkeää, että oikeudenmukaisuus toteutetaan “palauttaaksemme yhteiskunnan tarvitseman ihmisarvon ja instituutioiden ihmisarvon ja vaikutuksen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *