Rakettihyökkäys Irakissa tappaa Yhdysvaltain armeijan urakoitsijan

Sangar Khaleel ja

ERBIL, Irak – Rakettihyökkäys Irakin pohjoisosassa sijaitsevan Erbilin kaupungin lentokentälle tappoi maanantaina amerikkalaisen johtaman sotilaskoalition siviilialan urakoitsijan ja haavoittui kuusi muuta, mukaan lukien yhdysvaltalainen palvelun jäsen, koalition edustajan mukaan.

Useat muut raketit laskeutuivat Irakin Kurdistanin alueen pääkaupungin kaupungin asuinalueille, mukaan lukien yksi lähellä Kiinan konsulaattia.

Hyökkäys, joka on harvinaista normaalisti rauhallisessa kurdikaupungissa, lisäsi jännitteitä, joita Iranin tukemien miliisien uhkaaminen lisäsi amerikkalaisiin kohteisiin Irakissa. Ei ollut selvää, kuka sen toteutti, mutta aikaisemmat hyökkäykset on kohdistettu Iranin rahoittamiin ja ohjaamiin miliiseihin.

Iran on tehnyt selväksi, että se aikoo kostaa edelleen Bagdadissa tammikuussa 2020 järjestetylle amerikkalaiselle drone-iskulle tappoi Iranin ylimmän kenraalin Qassim Suleimanin, ja Irakin turvallisuusviranomainen. Päiviä lakon jälkeen Iranin hallitus aloitti ohjushyökkäykset Yhdysvaltain joukkoja vastaan ​​Ain al Assadin lentotukikohdassa Irakin Anbarin maakunnassa haavoittui yli 100 sotilasta.

Maanantaina, muutama minuutti Erbilia vastaan ​​tapahtuneen rakettihyökkäyksen jälkeen, kurdien aluehallitus pyysi asukkaita pysymään sisätiloissa ja kansainvälinen lentokenttä peruutti lähtevät ja saapuvat lennot.

Yhdysvaltain armeija on laskenut Irakissa olevien joukkojensa lukumäärän alle 2500: een ja on vetäytynyt useista siellä olevista tukikohdista kahden viime vuoden aikana. Sen mukaan Irak ei enää tarvitse apua, jota se teki aikaisemmin taistellessaan islamilaista valtiota vastaan, vaikka amerikkalaiset viranomaiset ovat tunnustaneet, että miliisihyökkäykset sisältyivät myös päätökseen siirtää joukkoja helpommin puolustettaviin tukikohdiin.

Erbilin sotilaallinen puoli lentokenttä on yksi kolmesta jäljellä olevasta tukikohdasta, jossa on huomattava määrä Yhdysvaltain joukkoja. Ei ollut selvää, aktivoituivatko tukikohtaan asennetut rakettien torjuntajärjestelmät maanantain hyökkäyksellä.

Koalitio ei paljastanut tapetun siviilihankkijan kansalaisuutta.

Kurdien terveysministeriön mukaan kolme siviiliä haavoittui maanantaina.

Kurdien terrorismin vastaiset joukot sanoivat löytäneensä ajoneuvon, josta raketit laukaistiin, mutta eivät sanoneet, mistä se löydettiin.

Vähän tunnettu ryhmä, joka tunnetaan nimellä Awliya al Dam (veren vartija), otti vastuun hyökkäyksestä sanoen, että se oli lähettänyt raketit kostaa “marttyyrikuolemien johtajien” kuolemista. Ryhmä otti vastuun viime elokuussa kahdesta pommituksesta, jotka kohdistuivat Yhdysvaltain urakoitsijoihin, jotka kuljettivat sotatarvikkeita.

Washingtonissa Valkoisen talon tiedottaja sanoi, että presidentti Bidenille oli tiedotettu Erbilin hyökkäyksestä, mutta hän ei tarjonnut muita kommentteja tai yksityiskohtia. Irakin kurdien alueen presidentti Masrour Barzani kertoi twiittinsä kertoessaan, että hän oli puhunut ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa yhteistyöstä hyökkäyksestä vastuussa olevien löytämiseksi.

Michael Knights, Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin analyytikko, sanoi, että Erbilia vastaan ​​tehty raketti-isku oli kooltaan ja laajuudeltaan epätavallisen suuri ja sen todennäköisesti oli tarkoitus pilata tai tappaa amerikkalaisia ​​urakoitsijoita tai palvelun jäseniä tai heidän Kurdiliittolaiset.

“Tämä on Bidenin uuden hallinnon testi nähdäksesi, mistä he voivat päästä eroon”, Mr. Knights sanoi puhelinhaastattelussa.

Irakin johtajat ovat matkustaneet Teheraniin yrittääkseen suostuttaa Iranin keskeyttämään hyökkäykset sanomalla, että Washingtonin ja Teheranin konflikti jätti Irakin vaarallisesti keskelle. Bagdadin suurlähetystö jatkaa toimintaansa suurlähettilään ja pienen avainhenkilöstön kanssa.

Sangar Khaleel raportoi Erbilistä Irakista ja Jane Arraf Ammanista Jordaniasta. Eric Schmitt osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *