Pysy vai mene? Biden, joka on pitkään kritisoinut Afganistanin joukkoja, on määräajan edessä

WASHINGTON – Yhdysvaltojen kaksi edellistä presidenttiä ilmoittivat haluavansa vetää kaikki amerikkalaiset joukot pois Afganistanista, ja lopulta molemmat päättivät, etteivät ne pysty tekemään sitä.

Nyt presidentti Biden on edessään saman asian kanssa, ja määräaika on alle kolme kuukautta.

Pentagon, epävarma siitä, mitä uusi komentaja tekee, valmistelee muunnelmia pysymissuunnitelmasta, lähtemissuunnitelmasta ja suunnitelmasta vetäytyä hyvin, hyvin hitaasti – heijastus Valkoisessa talossa kiertelevästä keskustelusta. Nykyinen määräaika on 1. toukokuuta, kun noudatetaan paljon rikottuja rauhansopimuksia, joissa vaaditaan jäljellä olevien 2500 Yhdysvaltain joukkojen vetäytymistä kokonaan.

Määräaika on Bidenille kriittinen päätöksentekokohta, ja se tulee olemaan kuukausia ennen 20. syyskuuta 2001 pidettyjen terrori-iskujen 20. vuosipäivää, jotka saivat Yhdysvaltojen johtaman hyökkäyksen Afganistaniin juurtamaan Al Qaidan.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin strategiset tavoitteet ovat siirtyneet monta kertaa terrorismin torjunnasta ja demokratisoitumisesta kansakunnan rakentamiseen, ja paljon rajallisemmista tavoitteista, joita presidentti Barack Obaman hallinto kutsui “Afganistaniksi riittävän hyväksi”. Herra Bidenin, joka väitteli varapuheenjohtajana koko herra Obaman koko toimikautensa ajan vähäisestä läsnäolosta, on päätettävä vaistojensa seuraamisesta päästäkseen ulos ja riski ottaa haltuunotto Talebanin mukaan maan tärkeimmistä kaupungeista.

Herra Biden, eräs vanhempi avustaja, aloitti pitkän uransa senaatissa juuri ennen kuin Yhdysvallat evakuoi henkilöstönsä Etelä-Vietnamin pääkaupungista Saigonista; Amerikkalaisia ​​ja muutamia vietnamilaisia ​​katoavien helikoptereiden kuva oli epäonnistuneen strategian valtava symboli. Herra Biden on erittäin tietoinen riskeistä, jotka johtuvat samanlaisen tapahtumisesta Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa, jos kaikki länsimaalaiset joukot lähtevät, ja hän on yksityisesti kuvannut mahdollisuutta ahdistavaksi, avustajat sanoivat.

Mutta presidentti kysyy myös, pystyykö amerikkalaisten pieni jäljelle jäävä joukko saavuttamaan mitään sen 20 vuoden jälkeen, jonka aikana lähes 800 000 Yhdysvaltain joukkoa on sijoittunut, vai onko mahdollista koskaan tuoda heidät kotiin.

Herra Biden on pitänyt paikallaan Zalmay Khalilzadia, pitkäaikaista diplomaattia, joka oli neuvotellut rauhansopimuksen presidentti Donald J. Trumpin johdolla, toivoen jatkuvuutta Talebanin ja Afganistanin hallituksen kanssa. Keskeisiä neuvonantajia tässä asiassa ovat kuitenkin ulkoministeri Antony J. Blinken ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sekä Mr. Sullivanin sijainen Jon Finer.

Kaiken kaikkiaan herra Biden ohjaa omaa kokemustaan, ja hänen on vielä tehtävä päätös. Liittoutuneet etsivät joitain viitteitä keskiviikkona alkavassa Naton huippukokouksessa, vaikka herra Bidenin avustajat sanovat, etteivät he kiirehdi kriittistä päätöstä.

“Suoritamme tarkan perimämme tilanteen mukaan lukien kaikki asiaankuuluvat vaihtoehdot ja ottamalla täysin huomioon mahdollisten toimintatapojen seuraukset”, sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Emily J. Horne. “Olisi väärin, että kukaan olettaa tässä prosessissa lopputuloksen.”

Samaan aikaan Taleban ja Afganistanin hallitus valmistautuvat väkivaltaiseen kevääseen. Hallintovirkailijat aloittivat viime viikolla keskustelut siitä, miten edetä Afganistanin virkamiesten kanssa, jotka Trump jätti Taleban-sopimuksestaan.

Yksi tarkasteltavista vaihtoehdoista, avustajien mukaan, olisi pidentää 1. toukokuuta joukkojen vetäytymisaikaa kuudella kuukaudella, jotta kaikille osapuolille jää enemmän aikaa päättää, miten edetä. Mutta on epäselvää, että Taleban sopisi – vai pitäisikö herra Biden.

Päätöksenteon keskipisteenä on uusi Yhdysvaltojen presidentti, jonka on täytynyt olla 20 vuotta vieressä, kun taas muut johtajat jättivät huomioimatta hänen neuvonsa Afganistanista ja sitoutivat suuren määrän amerikkalaisia ​​joukkoja sotatoimiin siellä, ylittäen hänen väitteensä, jonka mukaan kaikki Yhdistyneet kuningaskunnat Tarvittavat valtiot olivat virtaviivainen, kohdennettu terrorismin vastainen läsnäolo.

Päätös on vaikeampi, koska jos herra Biden päättää vetäytyä, hänellä on jonkin verran vastuuta – ja suuri osa syystä – jos valittu Afganistanin hallitus romahtaa, että amerikkalaiset joukot ja heidän Nato-liittolaisensa ovat taistelleet ja kuolleet ja käyttäneet miljardeja dollareita tukemassa.

Presidentin kohtaamien ulkopoliittisten päätösten aikana hän ja hänen vanhemmat kansallisen turvallisuuden avustajansa eivät pidä Afganistania kauaskantoisimpana. Oikea suhde Kiinaan on paljon keskeisempi osa Yhdysvaltojen vaurautta. Bidenin lupauksen olla antamatta Venäjän kaatua Yhdysvaltojen yli on sen turvallisuuden kannalta tärkeämpää. Iranin ydinohjelma kohtaa Lähi-idän laskelmat. Afganistan on hänelle syvästi henkilökohtainen, ja vaikutusvaltaisin ääni, jonka presidentti kuuntelee, voi olla hänen oma.

“Hänen päänsä on enemmän pelissä, koska hän on ollut yhteydessä näihin ihmisiin ympäri maailmaa jo vuosien ajan”, sanoi Brian Katulis, Washingtonin amerikkalaisen edistyksen keskuksen vanhempi stipendiaatti, jolla on läheiset siteet Bidenin hallintoon. .

Katulis muisteli törmännyt Bideniin Marriott-hotellissa Pakistanissa Islamabadissa vuonna 2008, jolloin presidentti vieraili maassa senaattorina osana kongressikierrosta kollegoidensa John Kerryn kanssa, josta tuli ulkoministeri, ja Chuck Hagel, josta tulee puolustusministeri. Oli keskiyö hotellin executive-klubissa, herra Katulis muisteli, ja herra Biden halusi jutella Etelä-Aasiassa. Kahdeksi tunniksi.

“Hänet useless herätti tämä asia”, herra Katulis sanoi.

Talebanin kanssa lähes vuosi sitten saavutettuun rauhansopimukseen kirjattu 1. toukokuuta asetettu määräaika on tällä viikolla Brysselissä pidettävän liittoutuneiden puolustusministerien, mukaan lukien puolustusministeri Lloyd J. Austin III, kokouksen painopiste. Afganistanissa on nyt yli kaksinkertainen määrä Naton liittolaisten joukkoja kuin amerikkalaisia, ja kun he arvioivat oman sitoutumisensa maahan, he odottavat herra Bideniltä ja herra Austinilta etenemissuunnitelmaa.

Presidenttiä lobbaavat jo samat äänet, jotka ovat viimeisten 20 vuoden aikana kannattaneet ainakin rajallisen joukkojen läsnäolon ylläpitämistä Afganistanissa.

Joulukuussa, ennen herra Bidenin virkaanastumista, Yhdysvaltojen rauhaninstituutin johtama kahden puolueen kongressin nimittämä afgaanien tutkimusryhmä tapasi ulkopolitiikan neuvonantajinsa saadakseen heille tietoja raportti Afganistanista. Helmikuun 3. päivänä julkaistussa raportissa väitettiin lähinnä 1. toukokuuta aikataulun hylkäämistä sanomalla, että Taleban ei ollut täyttänyt Yhdysvaltojen vetäytymisen ehtoja, jotka asetettiin Trumpin ja Talebanin sopimuksessa.

Ryhmä sanoi, että joukkojen nollaaminen, kuten Trumpin ja Talebanin välinen sopimus vaati, johtaisi sisällissotaan, asettaisi amerikkalaiset edut alueelle ja tekisi turhaksi 3500 tapetun koalitiojoukon uhraamisen, joka tapasi syytteeseen Yhdysvaltojen johtaman sodan Afganistanissa .

John F.KirbyPentagonin uusi lehdistösihteeri vaati, että Bidenin hallinto pysyi sopimuksen kannalla sitoutumalla joukkojen täydelliseen vetäytymiseen, mutta hän ilmaisi pessimisminsä siitä, että Taleban tekisi sen, mitä heidän piti tehdä: Katkaisi siteet Al-Qaidaan ja vähentäisi väkivaltaa.

“Jos he eivät täytä sitoumuksiaan luopua terrorismista ja lopettaa Afganistanin kansallisia turvallisuusjoukkoja vastaan ​​kohdistetut väkivaltaiset hyökkäykset, on hyvin vaikea nähdä erityistä tapaa neuvoteltua ratkaisua varten”, herra Kirby sanoi. “Mutta olemme edelleen sitoutuneet siihen.”

Mutta se oli vakiolinja Pentagonista jo Trumpin hallinnon aikana. Tässä vaiheessa on epäselvää, missä herra Biden putoaa spektrille.

Varapuheenjohtajana hän taisteli Pentagonin johtajien kanssa ja pyysi pomoa Obamat rajoittamaan amerikkalaisten joukkojen määrää Afganistanissa.

“Joe ja huomattava määrä NSC: n työntekijöitä”, herra Obama kirjoitti muistelmissaan “Luvattu maa”. Kenraali Stanley A. McChrystal ehdotti kymmenien tuhansien joukkojen lisäämistä maahan “juuri viimeisimpänä rajoittamattoman armeijan yritys vetää maa syvemmälle turhaan, hurjasti kalliiseen kansanrakennusharjoitukseen, kun voimme ja meidän pitäisi keskittyä kapeasti terrorismin torjuntaan. “

Vaikka herra Biden menetti argumenttinsa vuonna 2009, herra Obama saavutti tehtävänsä presidenttikautensa loppuun mennessä sen jälkeen, kun sadat amerikkalaiset ja liittoutuneiden joukot oli tapettu ja nousun voitot olivat pääasiassa menetetty Talebanille.

Herra Bidenin on nyt päätettävä, onko terroristiryhmiä voitettava, vaikka joukkoja ei olisikaan fyysisesti läsnä. Avustajien mukaan hän on täysin tietoinen siitä, että useimmat amerikkalaiset ovat kyllästyneet sodaan ja epäilevät, että jatkuvat kulut veressä ja aarteissa tuottavat kaiken. Ja Afganistan on epäilemättä vetäytynyt yleisön tietoisuuteen.

Herra Bidenille tämä voi muuttaa sitä hetkeä, että Afganistania käytetään jälleen tukikohtana uuden terrori-iskun aloittamiseksi Yhdysvaltoihin tai länsimaisiin kohteisiin. Esimerkiksi hänen on useless tarkasteltava Irakia ja Islamilaisen valtion nousua Irakissa ja Syyriassa, joka seurasi herra Obaman vetäytyneen amerikkalaisjoukoista vuonna 2011 taistelutehtävän päättymisen jälkeen.

Kriitikot väittävät, että Taleban ei ole vielä sitoutunut katkaisemaan siteitä Al-Qaidaan ja muihin Yhdysvaltoja uhkaaviin terroristiryhmiin, kuten helmikuussa 2020 vaadittiin.

Jotkut analyytikot sanovat lisäksi, että Taleban, jota taistelukentän voitot ja menestys vahvistivat Qatarissa neuvottelupöydässä yli 5000 vankin vapauttamisessa, ovat edelleen varmoja odottamaan uutta hallintoa ja heillä ei ole juurikaan kannustimia kompromisseihin.

Kenraali Joseph F.Dunford Jr., eläkkeellä oleva neljän tähden merijalkaväen kenraali ja entinen esikuntapäällikköjen puheenjohtaja, joka auttoi johtamaan Afganistanin tutkimusryhmää, sanoi, että Yhdysvalloilla on edelleen vipuvaikutusta. Kenraali Dunford, entinen Afganistanin ylin komentaja, sanoi, että taistelukentän painostuksen lisäksi Taleban haluaa kansainvälisen tunnustuksen lailliseksi poliittiseksi liikkeeksi ja helpotukseksi taloudellisten pakotteiden rankaisemisesta.

Eräs entisten diplomaattien ja Afganistanin asiantuntijoiden mielenkiintoinen vaihtoehto on, että Washington, joka työskentelee liittolaistensa kanssa, neuvottelee kuukausittaisen pidennyksen joukkojen vetäytymisen määräaikaan. Se antaisi aikaa uudelle hallinnolle vahvistaa Qatarin rauhanneuvotteluja; koko alueen muiden valtioiden, mukaan lukien Pakistan, kokoontumistuki; ja suorittaa uusi arvio tulevasta terrorismin uhasta Afganistanissa.

“Se ei ole helppoa, mutta se on toteutettavissa”, sanoi Laurel E. Miller, entinen ulkoministeriön ylimmän virkamiehen työskennellyt Afganistanin ja Pakistanin diplomatian parissa Obaman ja Trumpin kohdalla. “Talebanilla on intressi pitää prosessi käynnissä, koska prosessi on toiminut heidän hyväkseen.”

Jos tämä lähestymistapa epäonnistuu, Taleban on kuitenkin uhannut jatkaa hyökkäyksiä amerikkalaisia ​​ja muita Naton joukkoja vastaan, jos Yhdysvallat päättää yksipuolisesti pitää 2500 joukkoaan maassa toukokuun määräajan jälkeen. Amerikkalaiset joukot ovat nyt kotoisin noin kymmenessä tukikohdassa ja suorittavat kaksi päätehtävää: terrorismin vastaiset operaatiot ja Afganistanin turvallisuusjoukkojen neuvonta eri päämajoissa.

Valmistautuessaan mahdollisuuteen uusiin hyökkäyksiin amerikkalaisia ​​vastaan ​​armeijan keskusjohto on käsketty laatimaan laajan valikoiman vaihtoehtoja kattamaan joukkojen pysyminen vai lähtö ja torjua vielä korkeammalle tasolle Talebanin väkivaltaa, Pentagonin virkamiehet sanovat.

Hallinto voisi esimerkiksi lisätä väliaikaisesti joukkojen määrää maassa päinvastaisessa järjestyksessä Herra Trumpin käsky leikata voimia hänen toimikautensa viimeisillä viikoilla. Se voi osoittautua poliittisesti riskialttiiksi Bidenille, kun hän pyrkii painostamaan kongressin kautta korkeamman prioriteetin lainsäädäntöä, kuten pandemian helpotusta.

Toinen vaihtoehto olisi lisätä amerikkalaisten lentojen iskuja Taleban-kohteisiin kaikkialla maassa, kuten taistelijat, jotka uhkaavat Afganistanin suurkaupunkeja, kuten Kabulia ja Kandaharia. Tämä voi vaatia enemmän lakko-koneiden lähettämistä laskeutumaan Lähi-idän tukikohdille tai varmistamaan, että lentotukialus lakko-siipineen toimii Persianlahden alueella, armeijan virkamiehet sanoivat.

Kelly A.Ayotte, entinen republikaanien senaattori New Hampshiresta ja toinen kongressin toimeksiannosta Afganistanin toimikunnan johtaja, tiivisti paneelin jäsenten lisäksi monien hallintovirkailijoiden mielipiteen.

“Ei ole se, poistummeko”, hän sanoi, “mutta miten me lähdemme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *