Neuvostoliiton ahdisti talo saa uuden elämän

KALININGRAD, Venäjä – Yevgenia Kvasova oli vielä nuori, kun hän katseli jotain, joka muistutti suunnitelmaltaan jättimäisen pään nousevan kaupungin keskustassa, Venäjän läntisimmällä reunalla.

“Se antaa minulle pahan silmän joka kerta, kun lähden kotoa”, sanoi Kvasova, nyt 62, viitaten loukkaavaa rakennetta Neuvostoliiton taloon, jossa todellakin on joukko silmämaisia ​​parvekkeita, jotka katsovat sen julkisivuista.

Jopa arkkitehdit, jotka ihailevat alkuperäistä, rohkeaa muotoilua modernististen ja brutalististen tyylien sekoituksessa, myöntävät, että Neuvostoliiton talo ei täyttänyt lupaustaan ​​symbolina Neuvostoliiton hallinnasta aiemmin toisen maailmansodan aikana valloitetusta Saksan maasta.

Sen sijaan rakennuksesta tuli Neuvostoliiton järjestelmän puutteiden vertauskuva, koska huono rakenne ja rakenteelliset viat merkitsivät sitä, ettei sitä koskaan voitu käyttää.

Nyt, 42 vuotta myöhemmin, aluekuvernööri on ilmoittanut, että Neuvostoliiton talo vihdoin kaatuu. Purkaminen on suunniteltu tänä keväänä.

Mutta sen hyvin ruma on tehnyt siitä kaupungin omituisen rakastetun, joka on omaksunut rakennuksen omituiseksi tunnukseksi kodistaan ​​ja Neuvostoliitosta, jota he eivät koskaan tunteneet omakohtaisesti.

“Se on kuin Neuvostoliiton muistomerkki, jota meidän tulisi pitää”, sanoi saksalaisen Tyotka Fischerin ravintolan tarjoilija Yevgenia Kryazheva, jonka ikkunoista on näkymät Neuvostoliiton talolle. “En pidä miltä se näyttää”, hän myönsi. Mutta ”ihmiset pitävät virheellisistä asioista. Se on ruma, mutta se on meidän. “

Kaliningrad, miellyttävä satamakaupunki, jossa lokit räpyttelevät vehreiden sivukatuja reunustavien leveiden keskiaukkojen ja jyrkäkattoisten talojen yli, oli aikoinaan saksalainen ja tunnettiin nimellä Königsberg, Itä-Preussin vallan paikka, koska alue tunnettiin.

Sen jälkeen kun Neuvostoliitto vangitsi alueen natseilta toisen maailmansodan aikana, noin 80 prosenttia rakenteista oli raunioina. 1960-luvulla Neuvostoliiton viranomaiset, aikomuksella puhdistaa Kaliningrad sen saksalaisesta perinnöstä, räjäyttivät vielä seisovan osan goottilaisesta linnasta päästäkseen Neuvostoliiton talolle.

Rakentaminen aloitettiin vuosikymmenen kuluttua. Rakennus herättää pään, koska se oli tarkoitettu pääkonttoriksi.

Ulkonevat parvekkeet ovat silmiä, joiden yläpuolella on ylisuuri toimistotilan aivotila, joka on tarkoitettu taloutta ohjaaville kommunistisen puolueen funktareille. He eivät koskaan asettuneet rakenteellisten puutteiden takia.

Kriitikot sanovat, että käsite ei ollut mikään, ellei autoritarismin henkivä. Paikalliset lempinimen “Robotic Head”. Lisäämällä surujaan rakennus ei koskaan koskaan valmistunut. Sadetta tunkeutui sisään. Vetinen betoni paisui ja sen palat putosivat. Jonkin ajan ajan markkinakauppiaat varastoivat tavaroita hylättyihin huoneisiin. Kukaan ei koskaan käyttänyt sitä toimistotilana.

Mutta jopa Neuvostoliiton jälkeisenä aikana paikallishallinnot välttivät ottamasta poliittisesti täynnä olevaa askelta tyhjän rakennuksen poistamiseksi, koska se olennaisilta osin myöntäisi puutteen Neuvostoliiton pyrkimyksissä korvata Saksan kulttuuriperintö.

Joten, Neuvostoliiton talo meni siemenelle. Nykyään tuuli viheltää rikki ja puuttuvien ikkunoiden läpi. Viimeaikaisella vierailullaan kaksi pörröistä, pahanhenkistä vartijakoiraa haukkui pahoinvoinnilla myrskyn aidan takana.

“Oikeastaan ​​olisi parempi, jos he rakentaisivat jotain erilaista”, Aleksey Levanyuk seisoi pysäköidyn pakettiautonsa vieressä ja mietti katsellessaan rakennusta ikään kuin huomaisi sitä ensimmäistä kertaa. “Se on todella kamalaa. Mutta se on ollut täällä niin kauan, että me kaikki tottuimme siihen. “

Ollaksemme oikeudenmukainen, rakennus, joka on löyhästi mallinnettu Brasilian pääkaupungin Brasílian futuristisen kansalliskongressin pohjalta, sisältyy useisiin erinomaisen modernistisen muotoilun antologioihin ihaillut joidenkin arkkitehtien kautta maailman.

Vuosien varrella hävinneen Neuvostoliiton talon kohtalo kietoutui kilpaileviin ideoihin itse Kaliningradin, Puolan ja Liettuan välille kiilautuneen venäläisen kaivoksen tulevaisuudesta.

Välittömässä Neuvostoliiton jälkeisessä vaiheessa presidentti Boris N.Jeltsin levitti käsitystä Venäjän Hongkongista, joka on Euroopalle avoin pankki- ja investointikeskus.

Tänä aikana on syntynyt suunnitelmia hajottaa Neuvostoliiton talo ja rakentaa Königsbergin kuninkaallinen linna symbolina omaksua Saksan menneisyys ja Euroopan tulevaisuus – ja houkutella turisteja. Presidentti Vladimir V.Putin jopa kannatti ajatusta toimikautensa alussa.

Silloin “meillä oli utooppisia visioita”, sanoi Aleksander Dobralsky, asianajaja ja oppositiojohtajan Aleksei A. Navalnyn kannattaja, joka kuten muutkin liberaalit kannattajat Kaliningradiin integroitumaan eurooppalaisten naapureidensa kanssa.

Sen jälkeen kun suhteet länteen ovat heikentyneet Ukrainan kriisissä, Puola peruutti viisumivapauden Kaliningradin asukkaille, kun alue alkoi nousta turvallisuusuhkana. Entinen amerikkalaisen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O’Brien kutsui venäläistä kaivoa “tikariksi Euroopan sydämessä”.

Moskova lähetti alueelle ydinvoimakykyisiä ohjuksia, nimeltään Iskanders. Kaupungin eteläpuolella on yksi Euroopan uusista turvallisuuspisteistä, Kaliningradin ja Valkovenäjän välinen 64 mailin leveä Suwalkin aukko, joka on ainoa Pohjois-Atlantin sopimusjärjestön maareitti Länsi-Euroopasta Baltian maihin.

Kaliningradin sisällä kansallismieliset ryhmät ryhtyivät puhumaan rakastamattomalle Neuvostoliiton talolle sen virheistä riippumatta. Rakennus osoittaa “Venäjän valtamme entisellä Saksan maalla”, yksi tällainen ryhmä, Venäjän seura, väitti lausunnossaan.

Mutta ei ole koskaan tullut selväksi, kuinka tätä voimaa käytetään.

“Olemme joko armeijan eteenpäin suuntautuva asema, rakettien tukikohta tai portti Venäjälle Euroopan unionille” kaupalle, sanoi Kaliningradin arkkitehtiliiton puheenjohtaja Pyotr Tšernenko. “Et voi olla molempia.”

Jotkut pitävät rakennusta kuitenkin tärkeänä muistutuksena historiasta.

Graafinen suunnittelija Maksim Popov, 40, on tehnyt vilkasta liiketoimintaa myymällä laukkuja ja T-paitoja, joissa oli Neuvostoliiton talo, joskus mielikuvituksellisilla ruumiinosilla, kuten jalat ja käsivarret pään alla.

“Neuvostoliiton talo rakennettiin historiamme voittamisen symbolina”, herra Popov sanoi. “Mutta jos tuhoamme sen, kuten teimme linnan, niin saimmeko todella oppitunteja?”

Joten mikä on suunnitelma nyt?

Kuvernööri, Anton A.AlikhanovViime marraskuussa ilmoittanut purkamisesta ilmoitti luvanneensa sen sijaan uuden “Neuvostoliiton talon”. Se on lähes kopio – mutta sillä erotuksella, että se toimii tällä kertaa. “Se rekonstruoidaan”, hän sanoi haastattelussa.

Uusi rakennus nousee alkuperäiselle perustukselle, samalle korkeudelle ja mitoille, ja sillä on samanlaiset arkkitehtoniset motiivit, hän sanoi. Putkityöt, hissikuilut ja muut tekniset elementit ovat moderneja. Se ei ole tarkka kopio, hän sanoi.

“Emme voi jättää tätä paikkaa tyhjäksi”, hän sanoi. “Ennen saksalaisten saapumista oli Preussin kaupunkeja. Sitten tuli saksalainen ritarikunta ja rakensi linnan. Kun valloitimme maan, ilmestyivät Neuvostoliiton symbolit. Nyt on tullut uusi aika, uusi Venäjä, ja uusien symbolien pitäisi ilmestyä. “

Mutta hän sanoi voivansa säilyttää nimen, Neuvostoliiton talo. “Brändäys on tärkeää”, hän sanoi.

Baltian liittovaltion yliopiston filosofian professori Vadim Chaly sanoi, että se oli kertova ratkaisu kaupungin vuosikymmeniä vanhaan Neuvostoliiton talon ongelmaan.

“Nyt he haluavat hajottaa sen ja laittaa sen paikalleen kopion”, herra Chaly sanoi. “Juuri niin meille tapahtuu. He haluavat kopion Neuvostoliitosta monin tavoin, mutta muutamalla muutoksella. Moderni versio. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *