Kekseliäs sydänlääkäri ja sodanvastainen aktivisti Bernard Lown kuoli 99-vuotiaana

Vuonna 2008 julkaistussa muistiossa “Prescription for Survival: A Physician’s Journey to Finish Nuclear Insanity”, tohtori Lown kertoi tarinansa ydinaseiden vastaisesta ryhmästä ja totesi, että kylmän sodan loppu ei ollut ratkaissut tuhon uhkaa. “Ydinuhan poistaminen”, hän kirjoitti, “on historiallinen haaste, jossa kyseenalaistetaan, onko meillä ihmisillä tulevaisuutta maapallolla.”

Bernard Lown syntyi Utenassa, Liettuassa, 7. kesäkuuta 1921 Nisson ja Bella (Grossbard) Lownille. Hänen isoisänsä oli ollut rabbi Liettuassa.

Perhe muutti Maineen vuonna 1935, ja hänen isänsä juoksi kenkätehdasta Pittsfieldissä. Bernard valmistui Lewistonin lukiosta vuonna 1938. Hän sai kandidaatin tutkinnon eläintieteestä Mainen yliopistossa vuonna 1942 ja lääketieteellisen tutkinnon Johns Hopkinsin yliopistosta vuonna 1945.

Vuonna 1946 hän avioitui serkkunsa Louise Lownin kanssa. Hän kuoli vuonna 2019. Pari oli aikaisemmin asunut Newtonissa Massan osavaltiossa. Tyttärentytär Arielin lisäksi hänestä jäi kolme lasta, Anne, Fredric ja Naomi Lown; neljä muuta lastenlasta; ja yksi lastenlastenlapsi

Harjoittelun ja asuinpaikan jälkeen New Yorkissa tohtori Lown asettui Bostoniin vuonna 1950, ja seuraavan vuosikymmenen aikana hän opetti ja suoritti sydän- ja verisuonitutkimusta Peter Bent Brighamin sairaalassa ja Harvardin lääketieteellisessä koulussa.

Vuonna 1952 hän ja tohtori Samuel A.Levine suosittelivat vuonna American Medical Affiliation -lehti että kongestiivista sydänsairautta sairastavat potilaat toipuvat nojatuolissa, ei sängyssä, koska nesteitä kertyy rintaonteloon makaamisen aikana, mikä pakottaa sydämen työskentelemään kovemmin. Neuvo on nyt yleisesti hyväksytty.

Kuultuaan luennon lääketieteestä ja ydinsodasta, tohtori Lownista tuli sosiaalisen vastuun lääkäreiden perustajajohtaja vuonna 1961. Vuonna 1962 hän tutki hypoteettisen Bostoniin kohdistuvan ydinhyökkäyksen lääketieteellisiä vaikutuksia. Hänen johtopäätöksensä – että hyökkäys yhteen kaupunkiin viettäisi kaikki kansakunnan lääketieteelliset resurssit useless palovammojen uhrien hoitamiseksi – julkaistiin The New England Journal of Medication -lehdessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *