Kansainvälinen tuomioistuin syyttää kahta Keski-Afrikan armeijan johtajaa iskuihin kohdistuneista hyökkäyksistä

Yksi oli entinen parlamentin jäsen, jota kutsutaan joskus nimellä “Rambo”. Toinen oli entinen afrikkalainen jalkapallojohtaja.

Molemmat esiintyivät tiistaina kansainvälisen rikostuomioistuimen edessä syytettynä sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Ensimmäiset väitetyt tekijät, joita tuomioistuin on koskaan kokeillut Keski-Afrikan tasavallassa pitkään jatkuneen ja jatkuvan konfliktin jälkeen.

Kaksi syytettyä miestä, entinen jalkapallovirkailija Patrice-Edouard Ngaïssona ja entinen lainsäätäjä Alfred Yékatom, olivat pääosin kristillisten miliisien johtajia, jotka tunnetaan anti-balakana ja jotka ovat hyökänneet muslimi siviileihin julman sisällissodan aikana, joka on tuhonnut Keski-Afrikan tasavalta vuodesta 2013.

Heitä kohdellaan muun muassa murhasta, kidutuksesta, vainosta, julmasta kohtelusta, silpomisesta ja lapsisotilaiden värväyksestä. Herra Ngaïssonaa syytetään myös raiskauksesta ja hävittämisestä.

“Tapahtumat ovat järkyttäviä omantunnolle ja niin pysäyttävät mittakaavassa, että ne rikkovat ihmiskuntamme luonnetta”, syyttäjä Kweku Vanderpuye kertoi tuomioistuimelle. “Keski-Afrikan tasavallan uhrit ansaitsevat tulla näkyviin. He ansaitsevat tulla kuulluiksi. Ja he ansaitsevat päivänsä oikeudessa. Oikeuden on voitettava. “

Anti-balaka käännetään joskus machete-vastaiseksi, ja ryhmän ottaneet ryhmät olivat enimmäkseen kristittyjä ja animistisia taistelijoita, jotka taistelivat enimmäkseen Selekana tunnettujen muslimien kapinallisten kanssa. Molempia ryhmiä syytetään julmuuksien tekemisestä siviilejä vastaan ​​konfliktin aikana.

Vaikka oikeudenkäynnin kohteena olevat tapahtumat tapahtuivat kahdeksan vuotta sitten, sama sisällissota on edelleen elämään Venäjän sotilaneuvonantajien, Ruandan joukkojen ja Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvaajien läsnäolosta huolimatta.

Viime kuukausina konflikti on ottanut oudon käänteen. Joulukuun presidentinvaalien johdosta kummankin osapuolen muslimit ja kristityt kapinalliset, aiemmin vannoneet vihollisia, ryhtyivät häiritsemään äänestyksiä. He käynnistivät hyökkäyksiä, estivät pääsyn pääkaupunkiin Banguiin ja miehittivät suurkaupungit. Yli 200 000 ihmistä on paennut kodeistaan ​​1,Three miljoonan jo pakolaisen lisäksi.

Herra Yékatom, tunnetaan monilla lempinimillä, mukaan lukien ”Rambo”, oli armeijan upseeri ennen konfliktia. Vuonna 2013 hänestä tuli vanhempi anti-balaka-johtaja, joka väitti komentavansa 3000 ihmistä. Vuonna 2016 hänet valittiin maan parlamentin jäseneksi.

Herra Ngaïssona on itse sanonut olevansa anti-balaka-miliisien poliittinen koordinaattori. Myöhemmin, vuonna 2018, hänestä tuli Afrikan jalkapalloliiton vanhempi virkamies.

Herra Ngaïssona oli osa vallankaappauksessa vallan ottaneen presidentin François Bozizén sisäpiiriä, joka hallitsi yli vuosikymmenen ennen Selekan kapinalliset kukistivat hänet vuonna 2013.

Balaka-vastaiset iskut tekivät iskuja koko maan läntisissä maakunnissa, joka oli 15 prosenttia muslimeja ennen konfliktia, syyttäjä sanoi. Seksuaalista orjuutta ja balakaa vastustavien voimien raiskauksia on ollut dokumentoinut Human Rights Watch.

Oikeudenkäynti keskittyy syyskuusta 2013 joulukuuhun 2014 tapahtuneisiin hyökkäyksiin, joka on osa strategiaa, Vanderpuye sanoi, Selekan syrjäyttämiseksi ja Bozizén asettamiseksi uudelleen presidentiksi.

”Heidän strategiansa tavoitteena oli vallan takaisin saaminen. Keinot, seuraukset – valitettavasti siksi olemme täällä “, hän sanoi ja lisäsi, että herra Ngaïssona oli” täysin tietoinen siitä, että ryhmä, hän auttoi rakentamaan, aseistamaan, rahoittamaan, ohjaamaan ja organisoimaan, väistämättä kohdistuu muslimeihin siviiliväestö Länsi-CAR: ssa Hän tunsi koston heissä. “

Molemmat miehet eivät olleet syyllisiä.

“En tunnista itseäni minua vastaan ​​nostetuissa syytöksissä”, herra Ngaïssona sanoi.

“Olen ymmärtänyt kaiken ja sanon ehdottomasti, että nämä maksut eivät ole oikeita” Herra Yékatom sanoi.

Heidän oikeudenkäyntinsä odotetaan kestävän noin kaksi vuotta.

Selekan rikoksentekijöitä tutkitaan ja he joutuvat myös oikeuden eteen Alankomaissa sijaitsevassa tuomioistuimessa, syyttäjä sanoi. Selekan johtaja Mahamat Stated oli luovutettiin ICC: lle tammikuussa.

“Tragediaa on tarpeeksi mennä ympäri”, herra Vanderpuye sanoi.

Se tosiasia, että Seleka ja balakanvastaiset kapinalliset olivat liittyneet häiritsemään joulukuun vaaleja, osoitti, että konflikti ei ollut uskonnollinen yhteisön tasolla, kertoi ihmisoikeusaktivisti ja koulunopettaja Anthony Fabrice Kettemalet. Rauhan lintu, järjestö, joka edistää väkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa. Sen sijaan poliitikot olivat pikemminkin käyttäneet uskonnollisia eroja työkaluna ihmisten manipulointiin ja poliittisen vallan saamiseen.

“Olemme eläneet 50 vuotta ilman oikeutta”, herra Kettemalet sanoi. “Toivomme, että se on vasta ensimmäinen askel pitkällä matkalla.”

Myös yritykset yrittää syyllisiä yrittää kotona. Keski-Afrikan tasavalta perusti vuonna 2015 erityisen rikostuomioistuimen, ja vaikka se ei ole vielä järjestänyt oikeudenkäyntiä, se suorittaa tutkimuksia. Se on riippuvainen Yhdistyneistä Kansakunnista, eikä sillä kuitenkaan ole riittävästi rahoitusta.

On ollut enemmän menestystä maan tavallisissa tuomioistuimissa. Vuosi sitten Banguin hovioikeus tuomitsi 28 miestä rikoksista, mukaan lukien siviilien ja YK: n rauhanturvaajien murha.

Tiistain keskustelut lähetettiin suorana Keski-Afrikan radiossa ja televisiossa sekä videolinkin kautta Banguin oikeussalissa.

“Rangaistamattomuus ei voi olla vaihtoehto”, herra Vanderpuye sanoi, kun noin 100 uhria kuunteli 3 400 mailin päässä Banguin hallintotuomioistuimessa. “Useless näiden rikosten ja väärinkäytösten järjestelmällinen tuomitseminen auttaa suojelemaan siviiliväestöä.”

Moussa Abdoulaye osallistui Banguin raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *