Euroopan tuomioistuin tukee Saksaa vuoden 2009 tapauksissa Afganistanin siviilien tappaminen

BERLIN – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi tiistaina päätöksen Saksan hyväksi riidassa afgaanilaisten siviileiden kanssa, jotka haastoivat maan tutkimusta Afganistanin öljysäiliöaluksia vastaan ​​vuonna 2009 tehdystä hyökkäyksestä, jossa kuoli jopa 90 siviiliä.

17 tuomarista koostuva paneeli eri puolilta Eurooppaa katsoi yksimielisesti, että pommitusta koskeva Saksan tutkimus ei rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Hyökkäyksen yönä 3. syyskuuta 2009 Talebanin taistelijat kaapasivat kaksi Naton polttoainetta kuljettavaa säiliöalusta ja juuttuivat sitten hiekkasärkään Kunduz-joelle, noin neljän mailin päähän Naton tukikohdasta pohjoisessa Kunduzissa.

Eversti Georg Klein, saksalainen, joka oli tuolloin Kunduzin Naton tukikohdan komentaja, kutsui Yhdysvaltain armeijan lentokoneita pommittaa säiliöaluksiaja sanoi uskovansa, että alueella oli useless kapinallisia ja että hän pelkäsi Talebanin käyttävän säiliöaluksia iskujen toteuttamiseen. Mutta kymmeniä paikallisia afgaaneja oli parvii säiliöalukset, jotka Taleban on kutsunut tyhjentämään polttoainetta.

Saksan armeijan tutkimuksessa todettiin myöhemmin, että jopa 90 siviiliä oli tapettu. Hyökkäyksen aikaan Afganistanin kumppanit kritisoivat Saksaa laajalti, ja tapahtumat syöksivät maan katkera keskustelu armeijan roolista rauhan aikana.

Viime vuosikymmenen aikana saksalaiset syyttäjät ovat kieltäytyneet nostamasta komentajaa vastaan ​​syytteitä, ja tuomioistuimet ovat pysyttäneet päätöksen ja evänneet perheestä oikeuden vaatia hallitukselta korvausta.

Abdul Hanan, jonka pojat, 12-vuotias Abdul Bayan ja 8-vuotias Nesarullah, tapettiin vuoden 2009 ilmaiskussa, toi asian Euroopan unionin tuomioistuimeen useiden oikeusjuttujen jälkeen Saksan oikeusjärjestelmässä.

“He tappoivat sata ihmistä, pommittivat meitä epäoikeudenmukaisesti, joten miten he voivat tehdä tämän epäoikeudenmukaisen päätöksen?” Viljelijä Herra Hanan kertoi puhelimitse Kunduzista saatuaan tietää tuomioistuimen päätöksestä.

“Onko veremme arvoisempi kuin saksalaisen veri?” sanoi herra Hanan, jolla on vielä kahdeksan lasta. Hän sanoi odottaneensa tuomioistuimen ratkaisevan hänen hyväkseen ja myöntävän hänelle ja muille perheenjäsenille enemmän maksuja.

“Halusin tuomioistuimen tarjoavan oikeudenmukaisuuden, armahtavan meitä”, hän sanoi.

Hän syytti komentajaa siitä, että se ei ollut tutkinut riittävästi siviileille mahdollisesti aiheutunutta uhkaa ennen lakon määräämistä, ja väitti, että Saksa oli suojellut eversti Kleiniä ja muita, joiden mukaan hän oli vastuussa lentotapahtuman peittämisestä.

Hän väitti myös, ettei hänellä ollut keinoja riitauttaa Saksan liittovaltion syyttäjän päätöstä keskeyttää viime vuonna tutkinta everstiä vastaan.

Heti hyökkäyksen jälkeen Saksan hallitus maksoi 5000 dollaria korvauksena tapettujen tai vakavasti loukkaantuneiden siviilien perheille. Mutta herra Hanan pyysi lisävaurioita ja tunnustusta Saksan kyvyttömyydestä suojella afganistanilaisia ​​siviilejä.

Vuonna 2018 Saksan ylin siviilioikeus katsoi, että kansainvälisen oikeuden mukaan valtio ei ollut velvollinen maksamaan korvauksia yksityishenkilöille. Tuomioistuin totesi myös, että valtiota ei voida pitää vastuussa tapauksista, joissa ulkomaanedustustoissa palvelevat sotilaat ovat laiminlyöneet tehtävänsä.

Strasbourgissa, Ranskassa sijaitseva eurooppalainen tuomioistuin katsoi, että liittovaltion syyttäjän päätös keskeyttää tutkinta komentavasta kenraalista oli perusteltu “koska hän oli vakuuttanut ilmalaskun tilaamisen yhteydessä, ettei siviilejä ollut läsnä”. hyökkäyspaikka.

Saksan parlamentti järjesti julkisen tutkimuksen pommituksesta, joka on myös kyseenalaistettu useissa Saksan tuomioistuimissa.

Euroopan tuomioistuimen päätös tulee, kun Bidenin hallinto keskustelee siitä, noudatetaanko presidentti Donald J. Trumpin viime vuonna Talebanin kanssa tekemää sopimusta. Saksa tuli Afganistaniin Nato-liittolaistensa kanssa vuonna 2001, ja jopa 1300 sen joukosta palvelee edelleen siellä 2500 Yhdysvaltain kollegansa kanssa.

David Zucchino osallistui raportointiin Kabulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *