Zuma riskejä pidätettiin Etelä-Afrikan lahjonnan selvittämisen jälkeen

CAPE TOWN, Etelä-Afrikka – Jacob Zuma, Etelä-Afrikan entinen presidentti, jonka lähes vuosikymmenen mittainen virka oli pilaantunut henkeäsalpaavista korruptioskandaaleista, kieltäytyi ilmestymästä maanantaina tutkintalautakunnan edessä, mikä mahdollisti hänet vangittavaksi halveksunnan vuoksi.

Paneelin johtaja, varapääministeri Raymond Zondo sanoi, että hän pyysi maan korkeimmalta tuomioistuimelta perustuslakituomioistuimelta määräystä, joka “määrättäisi Zumalle vankeusrangaistuksen”.

Oikeusministeri Zondo muutti katapultin korruptiohauteen Zumaan vuosina 2009–2018 kestäneen kauden aikana. Hänen seuraajansa, Cyril Ramaphosa, on luvannut puhdistaa hallitsevan Afrikan kansalliskongressin endeemisistä lahjonnan ja oksastuksen ongelmista, jotka ovat vakavasti vahingoittaneet sen uskottavuutta Etelä-Afrikassa, joka on yksi maanosan tärkeimmistä taloudellisista voimalaitoksista.

Zuma, 78, oli asetettu tulemaan tutkintalautakuntaan, Valtion kaappaustoimikuntaan, maanantaista alkaen todistamaan viikkoa hänen roolistaan ​​korruptiossa. Entinen presidentti lähetti sen sijaan lakimiehensä kirjeen väittäen, ettei häntä ollut laillisesti pakko ilmestyä.

Hra Zuma aloitti tutkimuksen vuonna 2018 raportin jälkeen, jossa kerrottiin korruption laajuudesta valtion omistamissa yrityksissä ja ministeriöissä hallinnonsa aikana. Laaja-alaisessa toimeksiannossaan komissio on kuulustellut yli 250 todistajaa.

Herra Zuma kieltäytyy ensimmäisenä ja vaatii oikeusministeri Zondoa vetäytymään. Herra Zuma on syyttänyt oikeuslaitosta henkilökohtaisen vendettan säilyttämisestä häntä vastaan ​​ja viitannut kaukaiseen perhesuhteeseen. Tyypillisessä turhautumisessa oikeusministeri Zondo hylkäsi nämä väitteet.

“Olen juuri suorittanut 24 vuoden palvelusaika tuomarina ja monet asianosaiset ovat tulleet ja menneet ja ovat ilmestyneet minun edessäni, kirjaimellisesti tuhansia oikeudenkäynneissä, liiketuomioistuimissa ja muutoksenhakuissa ja useless herra Zuma näistä kaikista, on pyytänyt minua ottamaan pois itseni ”, hän sanoi.

Ei ollut heti selvää, milloin perustuslakituomioistuin päättäisi Zondon pyynnöstä, että Zuma sijoitettaisiin telineiden taakse. Herra Zuma, joka on kiistänyt väärinkäytökset, säilyttää huomattavan tuen maassa, ja mahdollisuus, että hänet voidaan pidättää ja vangita, herätti myötätuntoisten mielenosoitusten riskiä.

Jos perustuslakituomioistuin toteaa, että Zuman käyttäytyminen ei oikeuta rangaistukseen, se voi kannustaa muita todistajia vastustamaan korruptiotutkimusta ja heikentämään sen tarkoitusta.

Herra Ramaphosa, entinen herra Zuman sijainen, voitti ANC: n johtajan vuonna 2017 sisäisen taistelun jälkeen. Pian tämän jälkeen hän pakotti herra Zuman eroamaan presidentistä, nöyryyttävän tappion, jota herra Zuma ei ole antanut anteeksi.

Herra Ramaphosan lupa poistaa juurensa korruptiosta ja holhouksesta ANC: ssä on kohdannut voimakasta vastustusta puolueen sisällä kilpailevalta ryhmittymältä. ANC on hallinnut Etelä-Afrikan politiikkaa apartheidikauden lopusta lähtien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *