Mistä dinosauruksia tappava iskulaite tuli?

Yhdessä kipeässä apokalyptisessä hetkessä 66 miljoonaa vuotta sitten Maa muuttui rehevästä paratiisista painajaismaailmaan, jossa oli tulinen haava, joka vuodatti nokea taivaalle. Maapallon ulkopuolinen esine, joka törmäsi planeetallemme, kirjoitti tuomion dinosauruksille ja lukemattomille muille lajeille, vaikka sen laskeuma avaisi uusia kapeita nisäkkäiden esi-isillemme.

Vuosikymmenien ajan tiedemiehet ovat keskustelleet planeettamme tuona kohtalokkaana päivänä iskeytyneen iskulaitteen identiteetistä jättäen 90 mailin arpi nimeltä Chicxulub-kraatteri Meksikon nykyisen Yucatánin niemimaan alle.

Vaikka asteroidi on edelleen johtava ehdokas, Cambridgessa Massachusettsissa sijaitseva astrofysiikan keskuksessa toimiva joukkue on ehdottanut, että syyllinen on voinut olla jäinen komeetta, joka lensi liian lähellä aurinkoa.

Kun aurinkokunnan ulommalta alueelta tulevat pitkäkestoiset komeetat lähestyvät aurinkoa, tähden valtavat vuorovesivoimat voivat repiä ne. Tuloksena olevat sirpaleet on ehkä katapultoitu maapallon kiertoradalla, mikä tarjoaa “tyydyttävän selityksen iskulaitteen alkuperälle”, joka tappoi dinosaurukset, julkaistun tutkimuksen mukaan maanantaina tieteellisissä raporteissa.

“Tähän päivään saakka Chicxulub-iskulaitteen alkuperä on avoin kysymys”, kertoi tutkimuksen johtaja Amir Siraj, Harvardin astrofysiikkaa tutkiva opiskelija. Hänen mallinsa, hän sanoi, tutkii “tätä erityistä komeettapopulaatiota”, joka olisi voinut tuottaa tarpeeksi sirpaleita – oikean kokoisia, oikealla nopeudella ja oikealla polulla – uhkaamaan maapalloa “tavalla, joka on yhdenmukainen nykyisten havaintorajoitusten kanssa. ”

Muut asiantuntijat olivat eri mieltä tutkimuksen menetelmistä ja johtopäätöksistä. “Uskon, että heidän työssään on useita luontaisia ​​ongelmia, jotka estävät heidän hypoteesinsa”, sanoi Invoice Bottke, planeettatieteilijä Boulderissa sijaitsevan Southwest Analysis Institute -instituutin Colossa.

Sirajin ja hänen kirjoittajansa, Harvardin teoreettisen fyysikon Avi Loebin näkökulmasta, komeettinen alkuperä täyttää joitain aukkoja ymmärryksessämme tästä muinaisesta katastrofista, joka sai aikaan niin kutsutun KT: n sukupuuttoon liittyvän tapahtuman, mikä merkitsi liitukauden kausi ja korkea-asteen alku.

Tutkijat viittaavat todisteisiin siitä, että iskulaite koostui hiilipitoisista kondriiteista, kivimateriaalista, joka löytyy primitiivisten asteroidien luokasta, joka on peräisin aurinkokunnan syntymästä. Comet Wild 2: sta vuonna 2006 palanneet näytteet paljastivat todisteita siitä, että jäisellä maailmalla on samanlainen koostumus, mikä viittaa siihen, että tämä meikki “voisi mahdollisesti olla laajalle levinnyt komeeteissa”, tutkijat huomauttavat tutkimuksessa. Tiimi spekuloi, että Vredefort-kraatteri Etelä-Afrikassa ja Zhamanshin-kraatteri Kazakstanissa voivat myös olla jäänteitä komeettisista vaikutuksista.

“Se, että pitkäkestoiset komeetat todennäköisesti tehdään materiaalista – hiilipitoisista kondriiteista -, joka on syvällä näissä kraattereissa, tukee malliamme”, tohtori Loeb sanoi.

Tutkijat väittävät, että auringon sirpaleiden komeettojen jakaminen vaikutusmalleihin lisää vaarallisten Chicxulub-mittakaavan esineiden määrää suuruusluokalla, mikä lisää kertoimia siitä, että komeetan fragmentti iski maata 66 miljoonaa vuotta sitten.

Natalia Artemieva, planeettatieteellisen instituutin vanhempi tutkija Tucsonissa, Ariziassa, hylkäsi tämän komeetan alkuperää koskevan hypoteesin. Tutkimuksen kuvittelemat neljän mailin leveät komeettapalat olisivat olleet liian pieniä Chicxulub-kraatterin luomiseksi, hän sanoi. Hän pani merkille iridiumin ilmaisevan piikin, joka kerrostui vaikutusten seurauksena ja joka näkyy geologisissa kerroksissa ympäri maailmaa.

“Ammuksen koon tulisi olla yhdenmukainen paitsi kraatterin koon myös iridiumin maailmanlaajuisen määrän kanssa”, tohtori Artemieva selitti sähköpostissa. “Näin on varmasti tavallisessa (kivinen asteroidi) -skenaariossa, mutta ei pienestä komeettisesta vaikutuksesta.”

Tohtori Bottke toi esiin useita huolenaiheita tutkimuksessa. Esimerkiksi hänen mukaansa mallissaan yliarvioidaan, kuinka usein aurinko vetää pitkäkestoisia komeettoja erilleen ja kuinka monta vaarallista fragmenttia tällaiset kohtaamiset tuottavat.

Vaikka tohtori Bottke ei ole vakuuttunut siitä, että iskulaite oli komeetan alkuperää, hän totesi, että asteroidin selitys herätti myös monia jännittäviä ja ratkaisemattomia kysymyksiä.

“Todisteet KT-iskulaitteesta viittaavat enemmän asteroideihin kuin komeetoihin, mutta ne eivät ole ratkaisevia”, tohtori Bottke sanoi. ”Siellä on vielä tilaa heiluttaa, jos joku todella haluaa sen olevan komeetta. Luulen useless, että tapauksen tekeminen on todella vaikeaa. “

Herra Siraj ja tohtori Loeb eivät ole ainoat tutkijat, jotka tukevat visioita dinosauruksia tappavista komeeteista. Kaksi geotieteilijää, Mukul Sharma Dartmouth Collegesta ja Jason Moore New Mexicon yliopistosta, ovat myös edenneet komeetan alkuperän hypoteesi iskulaitteelle.

“Jos oletetaan, että mallinnus on oikea, tämä artikkeli tarjoaa riippumattoman todistuksen väitteestämme vuonna 2013, että komeetta (nopea, pieni) eikä asteroidi (hidas, suuri) vaikutti 66 miljoonaa vuotta sitten”, Dr.Sharma kirjoitti sähköpostissa . “Väitteemme perustui geokemiallisiin ja geofysikaalisiin todisteisiin, joten on mielenkiintoista nähdä tämä uusi tutkimus, joka perustuu komeetan / asteroidin liikkeiden mallintamiseen.”

“Tutkijana on todella tärkeää jatkaa hypoteesidesi uudelleenarviointia”, tohtori Moore sanoi ja lisäsi, että jos uusi paperi kestää “koko yhteisön valvonnan”, se tarjoaisi uuden kannustimen tarkastella muita olemassa olevia tietoja lähteitä ja malleja komeettakandidaatti huomioon ottaen. “

Siraj ja tohtori Loeb sanoivat, että tulevat komeeteista palautetut näytteet saattavat valaista heidän hypoteesinsa. Hienostuneet teleskoopit, kuten Vera C.Rubinin observatorion, auttavat myös tutkijoita rakentamaan kattavamman luettelon komeeteista, asteroidista ja muista maapallon lähellä olevista kohteista.

Nämä edistykset rajoittavat teorioita objektin lähteestä, joka pyyhki pois dinosaurukset, ja ehkä auttavat ihmiskuntaa pääsemään samasta kohtalosta.

“Viime kädessä, mitä enemmän katsomme luontoa, sitä lähemmäksi voimme vastata perustavanlaatuisiin kysymyksiin ympäröivästä maailmasta – menneisyydestä, mutta myös tulevaisuudesta”, herra Siraj sanoi. “Se on tieteen kauneus.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *