Kurdien Guerrillasin pitämien sotilaiden ja poliisien kuolemat turmelevat Turkin politiikkaa

ISTANBULI – Turkkilaiset reagoivat maanantaina järkyttyneesti ja vihaisesti uutiseen, jonka mukaan kurdien sissit olivat teloittaneet 13 turkkilaista sotilasta ja poliisia vangittuna luolassa Pohjois-Irakin vuoristossa.

Miehiä pidettiin panttivankina Kurdistanin työväenpuolueen eli PKK: n, maolaisen sissiliikkeen, joka on taistellut Turkin valtiota vastaan ​​yli kolme vuosikymmentä, jäsenet. Turkkilaiset sotilaat löysivät ruumiinsa luolasta sotilasoperaation aikana Irakin Garan alueella, hallitus ilmoitti sunnuntaina. Kaikki panttivangit oli teloitettu, lukuun ottamatta yhtä, ammus laukauksella päähän, sanottiin.

Kuolleiden määrä ja tapa, jolla miehet tapettiin, laskeutui pommina Turkin jännittyneeseen ja jakautuneeseen politiikkaan. Presidentti Recep Tayyip Erdogan ja hänen poliittiset liittolaisensa tuomitsivat hyökkäyksen, kun oppositiopuolueet kyseenalaistivat, miksi hallitus ei ole onnistunut neuvottelemaan miesten vapauttamista ja vaarantanut sotilasoperaation heidän pelastamiseksi.

PKK ilmoitti, että kuolemat johtuivat 10. helmikuuta alkaneen Turkin sotilasoperaation aikana tapahtuneista ilmavoimista. Turkin puolustusministeri Hulusi Akar sanoi, että vastaava PKK: n komentaja oli teloittanut miehet heti operaation alkaessa.

Tunnistetuista panttivangeista kaksitoista oli armeijan ja sotapoliisin nuorempia jäseniä. PKK oli vanginnut kaikki viisi tai kuusi vuotta sitten sen jälkeen rauhanneuvottelut Turkin hallituksen ja kurdien sissien välillä oli hajonnut.

Sissit asettivat usein improvisoituja tiesulkuja syrjäisillä teillä Turkin itä- ja kaakkoisosissa, ja sieppaavat julkisilla linja-autoilla tai yksityisautoilla matkustavat asevoimien jäsenet kotiin käymään perheensä luona ja palaamaan tukikohtaansa.

Luolasta löydetyt miehet oli siepattu ja viety rajan yli Pohjois-Irakin vuorille, alueelle, jota PKK on pitkään käyttänyt taka-asemana.

Turkin ihmisoikeusyhdistyksen johtaja Ozturk Turkdogan kertoi, että järjestö oli ollut yhteydessä kymmeneen panttivankien perheeseen vuodesta 2015 lähtien. Mutta huolimatta pyrkimyksistä neuvotella neuvotteluista, Turkin turvallisuuspalvelut olivat olleet peräänantamattomia sotatoimien tavoittelussa. sanoi. Arti TV: ssä puhuessaan hän arvosteli myös PKK: ta pitämästä panttivankeja niin kauan.

Tapahtuma voi osoittautua poliittisesti vahingolliseksi herra Erdoganille, mutta voi myös antaa hänelle ammuksia kansallismielisen tunteen herättämiseksi ja vastustajien vastustamiseksi.

Hän soitti yhden tapettujen sotilaiden äidille maanantaina valtakunnallisessa televisiossa lähetetyssä puheessa ja lupasi kostaa poikansa kuoleman. Hänen poliittinen liittolaisensa, kansallismielisen puolueen johtaja Devlet Bahceli vannoi, että kaikkia, jotka osoittavat myötätuntoa kurdiryhmää kohtaan, kohdellaan terroristina ja rikoskumppanina.

Erdogan ryntäsi puheenvuorossaan PKK: ta vastaan ​​ja sanoi, että Yhdysvallat ja Turkin kurdeja suosiva poliittinen puolue ovat myös vastuussa sotilaiden kuolemista.

Hän syytti Yhdysvaltoja tukemisesta ja aseistamisesta Kansan suojeluyksiköt eli YPG, kurdiryhmän tytäryhtiö, jota Yhdysvaltain joukot käyttävät taistellessaan islamilaista valtiota vastaan ​​Syyriassa, vaikka Washington on yhdessä Turkin ja Euroopan unionin kanssa määrittänyt PKK: n terroristiryhmäksi.

“Jos olemme kanssanne Nato-alueella, jos haluamme jatkaa yhtenäisyyttämme, toimitte vilpittömästi meitä kohtaan”, Erdogan sanoi puolueensa jäsenille pitämässään puheessa kokouksessa Rizessä, Turkin mustalla alueella. Merialue. “Sitten seisot kanssamme, et terroristien kanssa.”

Turkin ulkoministeriö ilmoitti kutsuneensa Yhdysvaltain suurlähettilään maanantaina protestoimaan tapausta koskevan Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnon ehdollisen sanamuodon puolesta. ”Jos ilmoitetaan turkkilaisten siviilien kuolemasta PKK: n, terroristijärjestö on vahvistettu, tuomitsemme tämän toiminnan ankarimmin. “

Kurdimielistä kansanpuolueen demokraattista puoluetta eli HDP: tä syytetään säännöllisesti terrorismista sen siteiden vuoksi PKK: han. Erdoganin kritiikki voi merkitä uutta sortoaalloa puoluetta vastaan, joka on nähnyt monet valitut edustajat ja aktivistit poistettuina asemastaan ja pidätettiin.

Anadolu Company, valtion omistama uutistoimisto, ilmoitti, että kahta HDP: n lainsäätäjää vastaan ​​oli aloitettu tutkimus “provosoivista” sosiaalisen median viesteistä tapahtumasta, kun uutiset rikkoivat murhia sunnuntaina. HDP ilmoitti maanantaina, että 700 ihmistä, mukaan lukien puolueen virkamiehet, oli pidätetty yön yli ympäri maata.

HDP: n ja ihmisoikeusjärjestön jäsenet ovat aiemmin työskennelleet välittääkseen PKK: ta ja varmistaakseen panttivankien vapauttamisen. Kaksi tutkittavaa lainsäätäjää olivat tavanneet panttivankien perheitä.

Puolue pyysi hallitusta ja PKK: ta antamaan maanantaina selvityksen tapahtuneesta.

“Hallitus pystyy ottamaan huomioon menetykset kuolleiden perheille ja yhteiskunnalle sen sijaan, että pyytäisivät puolueemme ottamaan ne huomioon”, sanottiin.

“Samoin PKK: n tulisi tiedottaa Turkin ja maailman kansalaisille siitä, kuinka vangit menettivät henkensä, jotka heille uskottiin, ja heidän vastuustaan ​​näistä kuolemista.”

Puolue kutsui myös PKK: ta vapauttamaan muita vankeja heidän käsissään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *