Kissan ja hiiren vaarallisessa pelissä Iran silmäilee uusia tavoitteita Afrikassa

NAIROBI, Kenia – Kun Etiopian tiedustelupalvelu paljasti äskettäin 15 hengen solun, jonka mukaan sen mukaan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurlähetystö koteloi aseiden ja räjähteiden välimuistin, se väitti rikkoneen suuren hyökkäyksen, joka saattoi tuhota tuhon. Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

Etiopialaiset jättivät kuitenkin avaimen yksityiskohdan väitetystä juonesta: kuka oli sen takana.

Ainoa vihje oli 16. henkilön pidätys: Ahmed Ismailia syytettiin johtajaksi, ja hänet otettiin Ruotsista yhteistyössä ystävällisten “afrikkalaisten, aasialaisten ja eurooppalaisten tiedustelupalvelujen” kanssa, etiopialaiset sanoivat.

Nyt amerikkalaisten ja israelilaisten virkamiesten mukaan operaatio oli Iranin työtä, jonka tiedustelupalvelu aktivoi viime syksynä nukkuvan solun Addis Abebassa käskyillä kerätä tiedustelutietoja myös Yhdysvaltojen ja Israelin suurlähetystöistä.

Heidän mukaansa Etiopian operaatio oli osa laajempaa pyrkimystä etsiä pehmeitä kohteita Afrikan maista, joissa Iran saattoi kostaa tuskalliset, korkean tason tappiot, kuten Mohsen Fakhrizadeh, Iranin ydintutkija, jonka sanotaan tappaneen Israelin marraskuussa, ja Kenraalimajuri Qassim Suleimani, Yhdysvaltojen Irakissa tapama Iranin vakoilumestari hieman yli vuosi sitten.

Viitaten länsimaisiin tiedustelulähteisiin, Pentagonin Afrikan komentojen tiedustelupäällikkö Heidi Ok. Berg sanoi, että Iran oli Etiopiassa pidätettyjen 15 ihmisen takana ja että “tämän pilaantuneen juonen päämies”, herra Ismail, oli pidätetty Ruotsissa.

“Etiopia ja Ruotsi tekivät yhteistyötä tontin häiriöissä”, amiraali Berg sanoi lausunnossaan.

Iran kielsi syytökset. “Nämä ovat perusteettomia väitteitä, jotka useless sionistisen hallinnon haitalliset tiedotusvälineet ovat herättäneet”, sanoi Iranin Addis Abeban suurlähetystön tiedottaja. “Etiopia ja Emirates eivät sanoneet mitään Iranin puuttumisesta näihin kysymyksiin.”

Yhdistyneet arabiemiirikunnat vihastivat Irania, kun se normalisoituneet suhteet Israeliin syyskuussa osana sarjaa sopimuksia, jotka Trumpin hallinto välitti viimeisinä kuukausina ja jotka tunnetaan nimellä Abraham Accords.

Etiopian poliisin tiedottaja, joka nimitti useless kaksi pidätetystä 15: stä, kieltäytyi sanomasta, miksi Etiopia ei sormensi Irania tontille. Useat diplomaatit sanoivat, että Etiopia Afrikan diplomaattisena pääkaupungina ja Afrikan unionin päämajan kotipaikana yrittää välttää julkisen sotkeutumisen herkkiin asioihin, joihin liittyy suurvaltoja.

Silti Etiopian kansallinen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu ilmoitti, että toinen piirtäjäryhmä oli valmistautunut iskemään Emiratin suurlähetystöön Khartumissa, Sudanissa. Sudanilainen virkamies vahvisti tämän tilin.

Yhdysvaltain ylempi puolustusviranomainen yhdisti Etiopian pidätykset epäonnistuneeseen Iranin suunnitelmaan tappaa Yhdysvaltain Etelä-Afrikan suurlähettiläs, joka raportoi Politico syyskuussa. Amerikan ja Sudanin virkamiehet suostuivat keskustelemaan asiasta nimettömänä sen diplomaattisen ja tiedusteluherkkyyden vuoksi.

Silti paljon Etiopian pidätyksistä ja väitetystä Iranin roolista pysyi hämäränä. Etiopian poliisi ei ole vielä virallisesti syyttänyt 15 tontista epäiltyä, joista useless kaksi on tunnistettu. Israelin virkamiesten mukaan useless kolme heistä voi olla todellisia iranilaisia ​​työntekijöitä, kun taas muut ovat kiinni Etiopian lohkossa.

Ja pidätykset Etiopiassa tapahtuvat lisääntyneen poliittisen herkkyyden aikana Iranissa ja Yhdysvalloissa, kun Bidenin hallinto harkitsee asemaansa Teheraniin ja presidentin Donald J. Trumpin Obaman aikakauden ydinsopimuksen elvyttämiseen Iranissa. romutettu vuonna 2018.

Iranin tiedusteluministeri presidentti Bidenia kohtaan kohdistettu paine lisää ehdotti viime viikolla, että hänen maansa voisi yrittää hankkia ydinaseita jos Yhdysvaltojen pakotteita ei poisteta pian.

Amiraali Berg vahvisti useita yksityiskohtia Iranin roolista Etiopian pidätyksissä, mutta muut Washingtonin armeijan ja diplomaattiset virkamiehet kieltäytyivät keskustelemasta siitä.

Sen sijaan Israelin virkamiehet, joiden hallitus on avoimesti vihamielinen Washingtonin ja Teheranin välillä vallitsevaan sulaan, korostivat väitetyn juoni lisätodisteena siitä, että Iraniin ei voida luottaa.

Kaikista ponnisteluistaan ​​huolimatta Iran ei ole vielä täyttänyt lupauksiaan kostoista korkean tason menetyksistään, paitsi ohjushyökkäyksestä amerikkalaisia ​​joukkoja vastaan ​​Iranissa tammikuussa 2020, päiviä sen jälkeen, kun kenraali Suleimani tapettiin.

Kaikki suunnitelmat lyödä Yhdistyneitä arabiemiirikuntia, kuten Etiopian pidätykset ehdottivat, olisi utelias valinta, kun otetaan huomioon sen mahdollisuudet heikentää Bidenin oletettua ydindiplomatiaa Iranin kanssa, sanoi Aaron David Miller, ulkopolitiikan asiantuntija Carnegien kansainvälisen rauhanrahastossa.

Muut analyytikot kuitenkin sanoivat, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat olivat korkealla Iranin vihollisten luettelossa ja että Etiopian suurlähetystö saattaa asettaa haastavan kohteen aikana, jolloin Etiopia häiritsee sota, joka on käynyt Pohjois-Tigrayssa alueella marraskuusta lähtien.

“Afrikka on suhteellisen helppo paikka toimia, ja Etiopia on huolestunut muista asioista”, sanoi Bruce Riedel, entinen CIA: n upseeri, nyt Brookings Institutionissa.

Hämärä jakso näytti olevan tarkoitettu viimeisimmäksi sarjassa kissan ja hiiren jaksoja Iranin ja Israelin operatiivisten yksiköiden välillä Afrikan mailla viime vuosina.

1990-luvulla Iranilla oli läheiset siteet Sudaniin autokraattisen hallitsijan Omar Hassan al-Bashirin johdolla, ja seuraavalla vuosikymmenellä se pystyi telakoimaan sotalaivat Eritreaan.

Israel iski jo vuonna 2009 ilmaiskuilla a salakuljetusautojen saattue Sudanissa, jonka tarkoituksena oli estää Iranin toimittamien aseiden pääsy Gazan alueelle, Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat.

Mutta Iranin siteet Afrikan sarviin ovat viime vuosina kuihtuneet, ja israelilaisten ja emiraattien osallistuminen on kasvanut.

Emirates auttoi sovittelemaan merkittävä rauhansopimus Etiopian ja Eritrean välillä vuonna 2018, ja nyt Eritrean satamissa on telakoituna Emiratin sotalaivat.

Marraskuussa Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin ja Israelin Benjamin Netanyahun, Israelin drone-lentäjäryhmän, välisen puhelun jälkeen saapui Etiopiaan auttaa poistamaan maanviljelijöitä vaivanneet heinäsirkat.

Viikkoja myöhemmin Yossi Cohen, Israelin salaisen tiedustelupalvelun, Mossadin päällikkö, tapasi etiopialaisen kollegansa keskustellakseen heidän terrorismin vastaisista operaatioistaan.

Muualla Afrikassa Israelin tiedusteluviranomaiset sanovat, että he kaatavat usein ystävällisiä maita epäillyistä iranilaisista toimista.

Keniassa kaksi iranilaista pidätettiin vuonna 2012 ja 15 kilogramman räjähteiden hallussapidosta syytetään nyt 15 vuoden vankeustuomiota. Kenian virkamiesten mukaan miehet olivat Iranin islamilaisen vallankumouksellisen kaarti Corps Quds -joukkojen jäseniä. Heidän lakimiehensä sanoivat, että Israelin tiedustelupyyntö oli kuulustellut heitä Kenian pidätettynä.

Neljä vuotta myöhemmin, vuonna 2016, Kenia karkotti kaksi iranilaista joka oli pidätetty Israelin suurlähetystön ulkopuolella videokuvalla laitoksesta. Iran sanoi, että miehet, jotka olivat matkustaneet Iranin diplomaattisella autolla, olivat yliopiston opettajia.

Iranilaisia ​​agentteja on epäilty iskuissa tai epäonnistuneissa iskuissa muun muassa Georgiassa, Thaimaassa ja Intiassa. Belgian tuomioistuin riisuttiin 4. helmikuuta Iranin diplomaattiaseman lähettiläs ja tuomitsi hänet 20 vuodeksi vankeuteen järjestämisestä epäonnistunut pommi-isku, joka kohdistui Iranin oppositiomalliin Ranskassa vuonna 2018.

Tämä epäonnistunut juoni ja toinen Tanskassa sai Euroopan unionin vuonna 2019 määrätä seuraamuksia Iranin ulkoisesta vakoilupalvelusta, tiedustelu- ja turvallisuusministeriöstä. Israelin virkamiesten mukaan sama virasto järjesti operaation Etiopiassa.

Ruotsin poliisiviranomaisen tiedottaja Sofia Hellqvist toimitti Etiopian viranomaisille kysymyksiä väitetyn johtajan Ismailin pidättämisestä.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien edustaja ei vastannut kommenttipyyntöön.

Panosten vuoksi oli epäselvää, miksi iranilaiset saattavat vaarantaa lähentymistä Bidenin hallintoon perustamalla operaation nyt.

Farzin Nadimi, Iranin asevoimien asiantuntija Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutissa, sanoi, että Iran voi haluta lähettää viestin Bidenin hallinnon virkamiehille, että “elleivät ne pääse nopeasti sopimukseen Iranin kanssa, niin he saavat: vaarallinen naapurustossa. “

Declan Walsh raportoi Nairobista; Eric Schmitt Washingtonista; Simon Marks Addis Abebasta, Etiopia; ja Ronen Bergman Tel Avivista. Rick Gladstone osallistui raportointiin New Yorkista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *