Vuosikymmen arabikevään jälkeen autokraatit hallitsevat edelleen Keski-itää

Vuosikymmen sitten Kairon Tahrir-aukiolla väkijoukkoja massoi vaatiakseen Egyptin Yhdysvaltojen tukeman voimamiehen, presidentti Hosni Mubarakin, syrjäyttämistä. Washingtonissa presidentti Barack Obama teki kohtalokkaan päätöksen ja pyysi häntä jättämään vallan.

Muiden arabimaiden potentaattien vastahyökkäys oli nopea, Obama muistutti äskettäisissä muistelmissaan.

Sheikh Mohammed bin Zayed, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien – pienen maan, jolla on amerikkalaisille aseille ja koulutukselle rakennettu ylisuuri armeija, tosiasiallinen hallitsija – kertoi presidentille, että hän ei enää näe Yhdysvaltoja luotettavana kumppanina.

Se oli “varoitus”, herra Obama kirjoitti, että “vanhalla järjestyksellä ei ollut aikomusta myöntää valtaa ilman taistelua”.

Kymmenen vuotta myöhemmin, vanhan järjestyksen ja Lähi-idässä vuonna 2011 vallinneiden kansannousujen, jotka tunnettiin arabikeväänä, törmäykset ovat jättäneet suuren osan alueesta hehkuviin raunioihin.

Libyan ja Jemenin sodat ovat vähentäneet nämä maat murskattuina kilpailevien miliisien mosaiikiksi. Autokraatit tarttuvat valtaan Egyptissä, Syyriassa ja Bahrainissa tukahduttamalla kaikki vastustuksen tuulet. Tunisiassa, jota pidetään kansannousujen ainoana menestyksenä, on kamppaili hyötyäkseen demokratian talouden perustajina.

Toive alueen uudesta vapauden ja demokratian aikakaudesta on suurelta osin murskattu. Yhdysvallat osoittautui epäluotettavaksi liittolaiseksi. Ja muut vallat, jotka puuttuivat voimakkaasti kapinoiden purkamiseen ja alueen taivuttamiseen omaan tahtoonsa – Iran, Venäjä, Turkki, Saudi-Arabia ja Emirates – ovat useless kasvaneet.

“Ihmiset tietävät nyt melko hyvin, että kukaan ei auta heitä, että heidän on autettava itseään ja että ne maat, joita he etsivät muutokseen, ovat osa ongelmaa”, sanoi ministerinä toiminut Amr Darrag. demokraattisesti valittu hallitus, joka hallitsi Egyptiä tuskin vuoden ajan, ennen kuin armeija kaatoi sen. ”Alueellamme muutosta vastustavia voimia on lukuisia, ja heillä on paljon yhteisiä etuja, jotka antoivat heidän liittyä kaikenlaisiin positiivinen muutos. “

Washingtonin ja alueen älymystön suurin toivo on, että arabikevät ainakin antoivat ihmisille mahdollisuuden maistella demokratiaa. Ja että jos kapinoihin johtanut eriarvoisuus ja sorto ovat useless pahentuneet, kansannousut todennäköisesti palaavat, kuten ne ovat viime aikoina olleet Sudanissa, Algeriassa, Libanonissa ja Irakissa.

Arabikeväästä sytyttänyt kipinä oli hedelmämyyjä köyhässä Tunisian kaupungissa, joka ei yksinkertaisesti voinut kestää sitä enää poliisi löi hänet ja takavarikoi hänen elektronisen vaakansa. Hän sytytti itsensä tuleen, ja hänen kuolemansa kiteytti turhautumista alueen hallitsijoihin, jotka hallitsivat voimalla, rikastuttivat heidän ystäviään ja jättivät massat köyhyyteen, korruptioon ja huonoon hallintoon.

Kun tunisialaiset mielenosoittajat pakottivat maan pitkäaikaisen autokraatin, Zine el-Abidine Ben Alin, maanpakoon, mielenosoitukset puhkesivat Egyptissä, Libyassa, Jemenissä, Bahrainissa ja Syyriassa. Vuoden 2012 alkuun mennessä kolme muuta valtionpäämiestä oli syrjäytetty, mutta kansanvallan huima tunne ei kestänyt.

Egyptin vaalit valtuuttivat islamistisen muslimiyhteisön, kunnes armeija astui kaatamaan presidentti Mohamed Morsin ja otti vallan itselleen.

Libyassa Yhdysvallat ja siihen liittyvät maat pommittivat Muammar el-Qaddafin joukkoja ja tukivat kapinallisia. Mutta oppositio epäonnistui yhdistymisessä osittain siksi, että alueelliset kilpailijat tukivat kilpailevia ryhmittymiä, ja maa on edelleen jakautunut.

Bahrainissa Saudi-Arabian tankit auttoivat tukahduttamaan shii-muslimien enemmistön kapinan sunnien monarkiaa vastaan.

Jemenissä pitkäaikainen voimamies jätti vallan, mutta liittyi sitten kapinallisiin, jotka ottivat haltuunsa pääkaupungin, aloittamalla sisällissodan ja Saudi-Arabian johtaman koalition pommituskampanjan, joka on aiheuttanut kauhistuttavan humanitaarisen kriisin.

Syyria edustaa monin tavoin pahinta mahdollisuutta: kansannousu, joka muuttui sisällissodaksi, joka tuhosi kokonaiset kaupungit, avasi oven Islamilaiselle valtiolle ja muille jihadisteille, lähetti miljoonia pakolaisia ​​pakenemaan ulkomaille ja kutsui useita kansainväliset valtuudet. Loppujen lopuksi presidentti Bashar al-Assad pysyy vallassa.

“Arabikevään jälkeen kaikki on pahentunut”, sanoi Homsin syyrialainen kirjailija Mohamed Saleh. “Muuttui se, että meillä on enemmän ulkomaisia ​​joukkoja, jotka valvovat Syyriaa. Syyria on tuhoutunut ja jakautunut. “

Kapinoihin osallistujat muistelevat niitä sekoittamalla katkeruutta ja nostalgiaa ja mainitsevat epäonnistumisensa erilaiset syyt: epäjohdonmukainen lännen tuki, muiden voimien puuttuminen ja mielenosoittajien kyvyttömyys siirtyä politiikkaan, haastaa vakiintuneet eliitit ja korjata skisma yhteiskunnissaan.

“Emme olleet tarpeeksi kypsiä, emme tienneet mikä konflikti oli, mikä demokratia, mikä politiikka oli”, sanoi Bashar Eltalhi, joka tarjosi teknistä tukea Libyan kapinallisille ja ensimmäiselle siirtymäkauden hallitukselle ja työskentelee nyt konfliktianalyytikkona. “Luulimme, että meidän tarvitsi useless päästä eroon boogeymanista, mutta emme tienneet, että boogeyman oli levittänyt taikansa meihin kaikkiin.”

Monet syyttivät Yhdysvaltoja siitä, että se ei tehnyt tarpeeksi kansojen tukemiseksi peläten vahingoittavan omia etujaan.

Egyptissä Obaman hallinto kieltäytyi kutsumasta vuoden 2013 armeijan haltuunottoa vallankaappaukseksimieluummin turvaamaan suhteet Egyptin armeijaan, vaikka se olisi ammuttu sadat antipään mielenosoittajat. Libyassa länsimainen sitoutuminen heikkeni herra el-Qaddafin kuoleman jälkeen, mikä edesauttoi suunnitellun poliittisen muutoksen romahtamista. Syyriassa Yhdysvallat siirsi painopisteen opposition tukemisesta Islamilaisen valtion taisteluun presidentti Trumpin johdolla suurimman osan joukkojen vetämisestä.

Muut valtiot, jotka ovat usein lähempänä aluetta ja vähemmän huolestuneita demokratiasta, ryntäsivät täyttämään tyhjiön.

Saudi-Arabia ja Emiraatit tukivat monarchiaa Bahrainissa ja kantoivat Egyptin hallitukselle potkua epäpologeettisemmin interventioon.

“Olemme kulkeneet pitkän matkan 1970-luvulta lähtien, jolloin olimme pieni ankanpoikanen, joka tarvitsi suojelua Amerikalta ja tarvitsi Amerikan luvan”, sanoi Emiratin valtiotieteilijä Abdulkhaleq Abdulla. “Luottamuksella on tietty taso, mikä on johtanut alueellisempaan itsevarmuuteen ja riippumattomuuteen Amerikkaan ja muihin valtoihin nähden.”

Yhdysvaltojen entiset virkamiehet sanoivat nimettömänä ja sanoivat hämmästyneensä vuonna 2014, kun Emirates pommitti Libyan pääkaupunkia Tripolia amerikkalaisilla aseilla ja varusteilla, mikä rikkoo myyntiehtoja ja rikkoo Yhdysvaltojen politiikkaa. Mutta kun Yhdysvallat valitti, emiraatit työntyivät taaksepäin, vihastuen siitä, että Yhdysvallat ei tue heidän valitsemiaan voimiamiehiä, yksi virkamiehistä sanoi.

Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta.

Saudi-Arabia ja Emirates antoivat amerikkalaisille virkamiehille useless vähän ilmoitusta ennen sotilaskampanjan aloittamista Jemenissä vuonna 2015 ja ovat sittemmin lainanneet taloudellista tukea ja laajentaneet vaikutusvaltaansa Jordanian kuninkaalle ja Sudanin uudelle hallitukselle.

Syyriassa, Iran lensi miliiseissä Al-Assadin joukkojen tukemiseksi Venäjä lähetti armeijansa pommittamaan kapinallisten linnoituksia, ja Turkki on muuttanut maan pohjoisjoukot tosiasialliseksi protektoraatiksi. Aktiivisimmat keskustelut maan tulevaisuudesta käydään nyt näiden kolmen maan keskuudessa, kun taas länsi istuu sivussa ja tuho ahdistaa syyrialaisia.

Mutta monet arabikevään veteraanit väittävät, että niin suuren osan kansannousuista on keskeneräinen, joten demokratiaa edistävät liikkeet ovat varmasti palaamassa.

“Jokainen, joka sanoo, että arabien kevät on kuollut, ei tiedä ihmisten taistelun historiaa”, sanoi Tawakkul Karman, joka voitti Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2011 roolistaan ​​Jemenin kansannousussa. “Kansamme unelmat eivät ole kuolleet eivätkä kuole.”

Alueen väestö on syvästi nuorta; suurin osa sen hallituksista ei ole pystynyt takaamaan taloudellista turvallisuutta; ja koko sukupolvi muistaa jännityksen kaduille menemisestä ja hyppäämisestä diktaattoreiden valokuvien päälle.

Viime vuosina arabikevään tyyppiset korruption ja huonon hallinnon vastaiset liikkeet ovat syrjäyttäneet pitkäaikaiset autokraatit Algeriassa ja Sudanissa. Samanlaiset mielenosoitukset ovat ravistaneet Irakia ja Libanonia, mutta koska heiltä puuttui yksi despootti, jolle vihansa keskittää, he eivät muuttaneet monimutkaisia, lahkolaisia ​​poliittisia järjestelmiä.

Pitkällä aikavälillä öljyn alhainen hinta ja kasvava väestö voivat jättää Persianlahden valtioille vähemmän rahaa ulkomaisiin interventioihin, ja veteraanivallankumoukselliset voisivat siirtää epäonnistumistensa opetukset nuoremmille aktivisteille.

Tarek el-Menshawy (39), joka omistaa autokorjaamon Kairossa, katsoo vuosikymmenen takaisia ​​mielenosoituksia elämänsä parhaimpina päivinä. Hän muistelee ahdistavasti itkemään, kun hän ja tuhannet muut voittivat lopulta poliisikordonit ja pääsivät Tahrir-aukiolle.

Vallankumous on ehkä epäonnistunut, hän sanoi, mutta saavutti silti jotain voimakasta.

“Nuoremmat sukupolvet näkivät mitä tapahtui”, hän sanoi. “Se on kuin hai, kun he haistavat verta. Vapaus on näin. Haistimme sen kerran, joten yritämme jatkaa. “

Hänen ystävänsä, 33-vuotias Ahmed Radwan sanoi, että jos kapina puhkeaisi nykyistä hallitusta vastaan, hän mielellään protestoi uudelleen. Mutta hän on vakuuttunut siitä, että toinen kansannousu olisi turha.

“Meillä ei ole työkaluja”, hän sanoi. “He ovat paljon vahvempia.”

Ben Hubbard raportoi Beirutista Libanonista ja David D. Kirkpatrick New Yorkista. Vivian Yee osallistui raportointiin Kairosta ja Hwaida Saad Beirutista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *