” Tavoitteemme on, että yksikään lemuri ei elä yksin ”

Kun leemurit vanhenevat, niiden liikkeet hitautuvat ja jäykistyvät. He heiluttavat oksilla, joihin he voivat kerran tarttua helposti. Joskus heidän hampaiden kampa, joukko hampaita, joita käytetään hoidossa, putoaa, mikä vaikeuttaa heidän turkistensa pitämistä pörröisinä yksin. Joten geriatrisen lemurin paras kumppani on toinen geriatrinen lemuri, joku, joka ei halua kaatua, mutta on tyytyväinen istumaan yhdessä ja auttamaan hoitamisessa. “Nuoret voivat olla liian hämmentäviä”, tohtori Grebe sanoi.

Hänen kunniakseen Cheyenne ei koskaan tyydy mihinkään geriatriseen lemuriin. Jonkin aikaa sitten pitäjät yrittivät tuoda naispuolisen kaulusemuurin Martinen Chlorisiin ja Cheyenneen. Chloris ei välittänyt – sydämellisyydestä ehkä auttaa kaihi. “Hän ei välitä miltä kaikki näyttää”, neiti Keith sanoi. Mutta Cheyenne näytti hampaitaan, tuijotti uutta lemuria alas ja ajoi hänet lopulta pois. Neiti Keith sanoi, että Cheyenne voisi olla pomo, mutta Martine oli tunnetusti särkevä: “Hän ei asettanut oikeaa tunnelmaa Cheyenne’ille.”

Silti Cheyenne ja Chloris ovat avoimia vanhuksille, jotka liittyvät D-siiven koteloonsa. Vielä muutama kuukausi sitten lemurit olivat yhdessä Pedro, hyvin vanha mongoose-lisko, joka rakasti kiivejä kuolemaansa saakka.

Villieläinpopulaatiot ovat usein sympatrisia, mikä tarkoittaa, että he elävät samalla maantieteellisellä alueella. Tutkijat ovat kuitenkin harvoin havainneet, että eri lajit ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, tohtori Tecotin mukaan. Yksi Vuoden 2006 tutkimus havaitsi, että kruunatut lemurit ja Sanfordin lemuurit Madagaskarilla muodostivat monispesifisen yhdistyksen, kommunikoivat ja koordinoivat toimintaansa ajan myötä. Yhdistäminen eri lajien lemuurien välillä näyttää vieläkin harvinaisemmalta, jos se tapahtuu ollenkaan. Tecot, joka johtaa Ranomafana Pink-Bellied Lemur -projektia Madagaskarilla, ei ole koskaan nähnyt yhtäkään lajien sekoitusta luonnossa.

Vankeudessa nämä pariliitokset voivat tarjota oivalluksia siitä, kuinka lemuurit voivat muodostaa lajien välisiä kumppanuuksia Notre Damen yliopiston tutkijatohtori Ipek Kulahci mukaan.

Cheyenne ja Chloris, jotka molemmat täyttävät 33 huhtikuussa, eivät ole enää energiaa pelaamiseen. Mutta he silti imevät aurinkoa ulkotiloissaan ja pysyvät lämpiminä makuukoreissa, jotka on pehmustettu fleecevuodoilla pehmustamaan vanhoja luita.

Viime vuosina Chlorisilla on ollut unohdettavampia jaksoja, joissa hän ei tunnu tietävän missä hän on – hänen pitäjänsä kutsuvat niitä “vanhemmiksi hetkiksi”, Neiti Keith sanoi. Mutta kun Chloris palaa kirkkauteen, hyvässä silmässään hän näkee olevansa edelleen Cheyennen kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *