Kiinan muslimien torjunta ulottuu lomakohde-saarelle

SANYA, Kiina – Rukouskutsu toistuu edelleen Sanyan lähes 1000 vuotta vanhan muslimiyhteisön kujilla, joissa puolikuun päällä olevat minareetit nousevat kattojen yläpuolelle. Hallituksen suhtautuminen tämän eteläisen Kiinan kaupungin pieneen, syvästi hurskaaseen yhteisöön on ollut hienovaraista.

Myymälöissä ja kodeissa olevat kyltit, joissa lukee “Allahu akbar” – “Jumala on suurin” arabiaksi -, on peitetty jalkaosan leveillä tarroilla, jotka mainostavat “China Dream” -nationalistista virallista iskulausetta. Kiinalaiset merkit halalista, mikä tarkoittaa islamin sallittua, on poistettu ravintolakyltteistä ja valikoista. Viranomaiset ovat sulkeneet kaksi islamilaista koulua ja yrittäneet kahdesti estää naisopiskelijoita käyttämästä huiveja.

Utsulit, yhteisö, jossa on enintään 10000 muslimeja Sanyassa, ovat viimeisimpiä, jotka ovat tulleet Kiinan kommunistisen puolueen ulkomaisen vaikutusvallan ja uskontojen vastaisen kampanjan kohteiksi. Heidän ongelmansa osoittavat, kuinka Peking pyrkii heikentämään pienimpienkin muslimivähemmistöjen uskonnollista identiteettiä pyrkiessään luomaan yhtenäisen kiinalaisen kulttuurin, jonka ytimessä on Hanin etninen enemmistö.

Uudet rajoitukset Sanyassa, kaupungissa Hainanin lomakeskussaarella, merkitsevät hallituksen politiikan kääntymistä. Vielä useita vuosia sitten virkamiehet tukivat Utsulsin islamista identiteettiä ja heidän siteitään muslimeihin paikallisten uskonnollisten johtajien ja asukkaiden mukaan, jotka puhuivat nimettömänä hallituksen vastatoimien välttämiseksi.

Puolue on ilmoittanut islamiin ja muslimiyhteisöihin kohdistuvien rajoitustensa tarkoituksena olla väkivaltaisen uskonnollisen ääriliikkeen hillitseminen. Se on käyttänyt tätä perustelua perustellakseen muslimien tukahduttamisen Kiinan kaukaisella läntisellä alueella Xinjiangissa seuraavien sarja hyökkäyksiä seitsemän vuotta sitten. Mutta Sanya on nähnyt vähän levottomuutta.

Utsuls-valvonnan tiukentaminen “paljastaa Kiinan kommunistikampanjan todelliset kasvot paikallisia yhteisöjä vastaan”, sanoi Ma Haiyun, apulaisprofessori Marylandin Frostburgin osavaltion yliopistossa, joka tutkii islamia Kiinassa. ”Kyse on valtion valvonnan vahvistamisesta. Se on puhtaasti islamin vastaista. “

Kiinan hallitus on toistuvasti kiistänyt vastustavansa islamia. Mutta johtaja Xi Jinpingin johdolla puolue on hajottanut moskeijoita, muinaiset pyhäkköt ja islamilainen kupolit ja minareetit Luoteis- ja Keski-Kiinassa. Sen torjunta on keskittynyt voimakkaasti uinureihin, 11 miljoonan Keski-Aasian muslimivähemmistöön Xinjiangissa, joista monet ovat olleet joukkovankeissa ja joutuneet luopumaan islamista.

Pyrkimys “syntisoida islam” kiihtyi vuonna 2018 sen jälkeen, kun valtioneuvosto, Kiinan hallitus, antoi luottamuksellisen direktiivin, jossa käskettiin virkamiehiä estämään usko puuttumasta maalliseen elämään ja valtion toimintoihin. Direktiivi varoitti “arabisaatiosta” ja Saudi-Arabian vaikutukselta moskeijoissa ja kouluissa.

Sanyassa puolue seuraa ryhmää, jolla on merkittävä asema Kiinan suhteissa islamilaiseen maailmaan. Utsulit ovat olleet isäntänä muslimien kanssa eri puolilta maata etsimällä Hainanin maakunnan sileää ilmastoa, ja he ovat toimineet siltana Kaakkois-Aasian ja Lähi-idän muslimiyhteisöihin.

Hallitus juhli Utsulsin islamilaista identiteettiä vuosia, kun Kiina pyrki luomaan vahvempia siteitä arabimaailmaan. Tällaiset yhteydet ovat olleet avain Xi: n Belt and Highway Initiative -ohjelmaan, joka rahoittaa infrastruktuurihankkeita kaikkialla maailmassa ja lisää Pekingin poliittista vaikutusvaltaa prosessissa.

Utsulista on tullut “tärkeä tukikohta ulkomaille muuttaneille muslimeille juurien löytämiseksi ja esi-isiensä tutkimiseksi”, kertoi hallituksen ilmoitus vuonna 2017 tervehtii islamin roolia Hainanissa Vyö ja tie -suunnitelmassa. “Tähän mennessä he ovat vastaanottaneet tuhansia tutkijoita ja ystäviä yli tusinasta maasta ja alueelta, ja ne ovat tärkeä ikkuna kulttuurivaihtoon Etelä-Kiinan meren ympärillä olevien ihmisten välillä.”

Huolimatta siitä, että Utsulit on virallisesti merkitty osaksi Kiinan suurinta etnistä vähemmistöä, Huita, he kokevat itsensä kulttuurisesti erillisiksi maan muista muslimiyhteisöistä.

He ovat sunni muslimeja, joiden uskotaan polveutuneen Chamista, pitkän matkan kalastajista ja Champan kuningaskunnan merenkulkijoista, joka hallitsi vuosisatojen ajan Vietnamin keski- ja etelärannikolla. Jo 10-luvulta lähtien cham-pakolaiset pakenivat sotaa nykyisen Vietnamin keskiosassa ja matkustivat Hainaniin, joka on Marylandin kokoinen trooppinen saari.

Vuosisatojen ajan Utsulit ylläpitivät vahvoja yhteyksiä Kaakkois-Aasiaan ja jatkoivat islamin harjoittamista suurelta osin esteettömästi. Mutta 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun kulttuurivallankumouksen aikana Mao Zedongille omistautuneet kiertävät punakaartilaiset yhtyeet tuhosivat moskeijoita Utsulin kylissä, kuten he tekivät kaikkialla Kiinassa.

Kun Kiina avautui maailmalle 1980-luvun alussa, Utsulit alkoivat elvyttää islamilaisia ​​perinteitään. Monet perheet ovat olleet yhteydessä kauan kadoksissa olleisiin sukulaisiin Malesiassa ja Indonesiassa, mukaan lukien entinen Malesian pääministeri Abdullah Ahmad Badawi, jonka äidin isoisä oli Utsul, joka varttui Sanyassa.

Tähän päivään asti monet Utsulit, jotka tunnetaan myös nimellä Utsatit, puhuvat kiinan lisäksi erillistä Chamic-kieltä, joka on samanlainen kuin edelleen Vietnamissa ja Kambodžassa. Hapan tamarindikalahautuma, johon on kaadettu Kaakkois-Aasian makuja, on edelleen paikallinen erikoisuus, ja vanhimmat välittävät tarinoita esi-isiensä muuttamisesta Hainaniin. Naiset käyttävät värikkäitä, joskus helmillä tai brodeerattuja päähuiveja, jotka peittävät hiuksensa, korvat ja kaulan, tyyliin samanlainen kuin päällysteet, joita musliminaiset käyttävät Malesiassa ja Indonesiassa.

Utsulaisia ​​tutkinut malesialais-kiinalainen kirjailija Yusuf Liu sanoi, että ryhmä oli pystynyt säilyttämään erillisen identiteetin, koska he olivat maantieteellisesti eristettyjä vuosisatojen ajan ja pitäneet lujasti kiinni uskonnollisista vakaumuksistaan. Hän totesi, että Utsulit olivat monin tavoin samanlaisia ​​kuin malesialaiset.

“Heillä on monia samoja ominaisuuksia, kuten kieli, pukeutuminen, historia, verisiteet ja ruoka”, herra Liu sanoi.

Kun Sanyan matkailutalous kukoisti kahden viime vuosikymmenen aikana, myös Utsulien siteet Lähi-itään kasvoivat. Nuoret miehet matkustivat Saudi-Arabiaan islamin tutkimuksia varten. Yhteisön johtajat perustivat lapsille ja aikuisille kouluja arabian opiskeluun. He alkoivat rakentaa kupolia ja minareetteja moskeijoihinsa siirtymällä pois perinteisestä kiinalaisesta arkkitehtuurista.

Vaikka Utsulsin ja naapurimaiden Hanin välillä oli joitain yhteenottoja viime vuosikymmeninä, he ovat eläneet enimmäkseen rauhassa, ja molemmat ryhmät hyötyivät viimeaikaisesta matkailun noususta. Sitä vastoin Peking on pitkään yrittänyt tukahduttaa uiguurien vastustusta Kiinan hallitukselle, joka on joskus ollut väkivaltaista. Puolue on sanonut, että sen Xinjiangin politiikat ovat hillinneet sitä, mitä se kuvaa terrorismiksi ja uskonnollisiksi ääriliikkeiksi.

Mutta viimeisten kahden vuoden aikana jopa Sanyassa viranomaiset ovat pyrkineet rajoittamaan avoimia uskonilmaisuja ja yhteyksiä arabimaailmaan.

Paikalliset moskeijan johtajat sanoivat, että heitä kehotettiin poistamaan kaiuttimet, jotka lähettävät rukouskutsun, minareettien yläosilta ja asettamaan ne maahan – ja viime aikoina myös hiljentämään äänenvoimakkuutta. Uuden moskeijan rakentaminen keskeytettiin kiistassa sen vaikuttavista mitoista ja oletettavasti “arabialaisista” arkkitehtonisista elementeistä; sen betonirunko kerää nyt pölyä. Kaupunki on kieltänyt alle 18-vuotiaita oppimasta arabiaa, asukkaat sanoivat.

Utsulin asukkaat sanoivat haluavansa oppia arabiaa paitsi ymmärtää paremmin islamilaisia ​​tekstejä, myös kommunikoida arabituristien kanssa, jotka ennen pandemiaa tulivat ravintoloihinsa, hotelleihin ja moskeijoihin. Jotkut asukkaat ilmaisivat turhautumisensa uusiin rajoituksiin sanoen kyseenalaistavansa Kiinan lupauksen kunnioittaa sen 56 virallisesti tunnustettua etnistä ryhmää.

Paikallinen uskonnollinen johtaja, joka opiskeli viisi vuotta Saudi-Arabiassa, sanoi, että yhteisölle oli kerrottu, että heidän ei enää sallittu rakentaa kupolia.

”Lähi-idän moskeijat ovat tällaisia. Haluamme rakentaa omamme tuolla tavalla, jotta ne näyttävät moskeijoilta eivätkä useless taloilta ”, hän sanoi nimettömänä, koska joitain asukkaita oli hiljattain pidätetty lyhyesti hallituksen kritisoimisesta. (Merkkinä ongelman arkaluonteisuudesta puoli tusinaa vaatteita poliiseja kuulusteli meitä Sanyassa raportoinnistamme moskeijoissa.)

Yhteisö on joskus vastustanut. Syyskuussa Utsulin vanhemmat ja opiskelijat protestoivat koulujen ja valtion virastojen ulkopuolella sen jälkeen, kun useat julkiset koulut kieltivät tyttöjä käyttämästä päähuiveja luokassa. Viikkoja myöhemmin viranomaiset peruuttivat järjestyksen, mikä on harvinainen kumarrus julkisen painostuksen edessä.

Silti hallitus pitää Kiinan eri etnisten vähemmistöjen omaksumista avain vahvemman kansakunnan rakentamiseen.

“Meidän on käytettävä etnisiä eroja perustana yhtenäisen kiinalaisen tietoisuuden rakentamiselle”, sanoi Xiong Kunxin, etnisten tutkimusten professori Minzun yliopistosta Pekingissä. “Tämä on Kiinan tulevan kehityksen suunta.”

Toistaiseksi Utsulit ovat levottomassa rinnakkaiselossa viranomaisten kanssa.

Nankain moskeijan sisäpihan keskellä punainen Kiinan lippu lentää melkein samalla korkeudella kuin minareettien yläosat.

Keith Bradsher raportoi Sanyasta ja Amy Qin Taiwanista Taipeista. Amy Chang Chien osallistui raportointiin Taipeista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *