Duterten joukoilla on uusi kohde: Yliopisto-opiskelijat

MANILA – Kampuksella ilmestyneet julisteet jäähdyttivät. He varoittivat, että Filippiinien yliopistosta on tullut kasvualusta kommunististen sympatiaattoreille ja että opiskelijoiden ja professoreiden on oltava läsnä korkea hälytys hallitusten vastaisille kapinallisille. Jotkut opiskelijat nimettiin jopa mahdollisiksi rikoksentekijöiksi.

Kukaan ei tiennyt, mistä julisteet olivat tulleet, mutta opiskelijoiden ja yliopiston aktivistien mukaan ne löytyivät monista yliopiston kampuksista eri puolilla maata viime viikkojen aikana. Viime kuukauden lopulla hallitus päätti osallistua.

Mahdollisten kommunistien karsimiseksi eliittilaitoksessa puolustusministeri Delfin Lorenzana ilmoitti päätöksestä lopettaa 32 vuotta kestävä sopimus, joka esti turvallisuusjoukkoja pääsemästä kampukselle ja pidättämään ihmisiä pidättäytymättä ensin yhteistyöstä yliopiston virkamiesten kanssa. Professoreita ja opiskelijoita voidaan nyt pitää kiinni epäilystä.

Noin 200 opiskelijaa kokoontui Manilan pohjoisosassa Quezon Cityssä sijaitsevaan yliopistoon vastustamaan ilmoitusta. Sallimalla turvallisuusjoukkojen takaisin kampukselle he sanoivat, että hallitus oli kohdistanut yhden harvoista paikoista Filippiineillä, jota kritisoitiin Presidentti Rodrigo Duterte siedettiin edelleen. Heille uuden säännön tarkoitus oli selvä: uusi poliittisen vapauden torjunta maassa, jossa toisinajattelijat merkitään ja lähetetään usein hetken varoitusajalla.

“Tämä on ihmisten taistelu”, sanoi Angelo Marfil, yksi opiskelijoista, joka leiriytyi rakennuksen edessä, Quezon Hallissa, mielenosoitusta varten. “Hyökkäys akateemisia laitoksia vastaan ​​on hyökkäys meihin kaikkiin, koska he yrittävät pelotella meitä”, hän sanoi.

Herra Marfil, 19-vuotias valtiotieteiden pääaine, istui ristissä jalat lattialla kahvikupin kanssa kädessään osoittaessaan uutta taideinstallaatiota, jonka yliopiston opiskelijat rakentavat. Bambusta, vanhoista huonekaluista ja työpöydistä koostuva installaatio on suunniteltu näyttämään barrikadilta ja muistamaan koulussa vuonna 1971 tapahtunutta kapinaa.

“Se on symboli protestissamme”, hän sanoi. “Presidentti Duterten hallitus on julistanut avoimesti sodan meitä vastaan.”

Kuten muutkin mielenosoituksessa olevat opiskelijat, jotka ovat harrastaneet värikkäitä hiuksia ja alkuperäiskansojen vaatteita, herra Marfil on liittynyt moniin hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin, joita hän kutsui “katujen parlamentiksi”, ja joka kokoontui hallituksen korruptiota vastaan ​​ja tuki Kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkinta herra Duterte huumekauppiaiksi ja riippuvaisiksi epäiltyjen ihmisten joukkomurhiksi, joita tuomioistuin on kutsunut ”rikoksiksi ihmiskuntaa vastaan”.

Nuorin neljästä veljestä hän sanoi, että sisarukset olivat neuvoneet häntä hillitsemään retoriikkaansa, mutta että hän oli päättänyt jättää huomioimatta heidän neuvonsa.

Cristina Chi, toinen istumisprotestin opiskelija, oli samaa mieltä siitä, että ei ollut aika vaieta, ja kuvaili päätöstä kumota sopimus pelotteluna. Chi, 21-vuotias viestintäpäällikkö, joka aikoo tulla toimittajaksi, kertoi muistanen lapsena mielenosoitusten ja mielenosoitusten radiolähetyksiä ja toivoneen, että hän voisi liittyä mukaan. Opittuaan yliopistossa kaksi vuotta hän on tullut entistä intohimoisemmaksi muutoksen tarpeesta.

Sanasta “vallankumous” on tullut osa hänen päivittäistä keskusteluaan, hän sanoi, mutta se ei tarkoittanut, että hänet pitäisi leimata väkivaltainen kapinallinen.

“Jos joku armeijasta kuulee tämän ja syyttää minua, professoriani tai luokkatovereitani kommunististen ideoiden säilyttämisestä, sopimuksen puuttuminen antaa heille mahdollisuuden vetää minut pois luokasta ja pidättää minut ylimitoitetuista syytöksistä”, Ms. Chi sanoi ja lisäsi aktivistien olevan progressiiviset ryhmät oli jo kohdennettu ja että hän pelkäsi, että tällaisista pyöristyksistä tulee normi kampuksella.

“On myös loukkaavaa, että heidän mielestään tarvitsemme suojaa kommunistien aivopesulta, ikään kuin joku voisi useless päättää liittyä aseelliseen taisteluun yön yli”, hän sanoi. “Mielestäni on vaarallista ja tosiasiallisesti virheellistä sanoa, että yliopiston on pakotettava vallankumoukselliset ajatukset opiskelijoiden kurkkuun. Jos jotain, se on alttiina valtion koulutuksen heikoille olosuhteille, jotka avaavat silmämme radikaalisemmiksi, kriittisemmiksi. “

Filippiinien yliopisto on pitkään ollut sananvapauden keidas, joka on tuottanut joitain maan huippumieliä. Sen rönsyilevät ja vehreät alueet, joita reunustavat valtavat akaasiapuut, ovat todistaneet tärkeitä hetkiä filippiiniläisen modernissa historiassa, mukaan lukien opiskelijoiden mielenosoitukset, jotka auttoivat diktaattorin kaatamisessa. Ferdinand Marcos vuonna 1986. Herra Marcos oli itse valmistunut koulusta.

Vuonna 1989, kolme vuotta sen jälkeen, kun suosittu kapina lopetti Marcosin julman hallinnon, hallitus suostui pitämään turvallisuusjoukot poissa kampukselta. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun yliopiston työntekijä Donato Continente pidätettiin koulussa epäiltynä Yhdysvaltain armeijan eversti James N. Rowen murhasta, joka oli Filippiinien armeijan neuvonantaja. Herra Continente tuomittiin lopulta, mutta hän säilytti syyttömyytensä ja väitti, että häntä oli kidutettu tunnustamaan. Hänet vapautettiin vuonna 2005 14 vuoden vankeuden jälkeen.

Armeija on merkinnyt viime viikkoina ainakin 18 muuta yliopistoa, mukaan lukien neljä yksityistä oppilaitosta, jotka kuuluvat Manilan parhaiden koulujen joukkoon, ”kommunistien rekrytointiparatiiseiksi”. Filippiinit on yksi harvoista paikoista maailmassa, jossa on aktiivinen kommunistinen kapina.

Armeija julkaisi myös äskettäin luettelon Filippiinien yliopiston 27 entisestä opiskelijasta, joista se väitti tulleen Uuden kansanarmeijan, kapinallisryhmän tavoitteena on kaataa hallitus aseellisten konfliktien kautta. Luettelo, joka sisälsi merkittävien toimittajien ja entisen valtion virkamiehen nimet, julkaistiin valtion sosiaalisen median tilillä ennen sen purkamista ja pakotettiin puolustusministeri Lorenzana antamaan anteeksipyynnön ja erottamaan tiedusteluvirkamies.

Fidel Nemenzo, yliopiston pääkampuksen Quezon Cityssä kansleri, ei halunnut spekuloida, miksi hallitus oli yhtäkkiä peruuttanut sopimuksen, jolla turvallisuusjoukot pidettiin kampuksella, kun se oli palvellut sekä viranomaisia ​​että yliopistoa niin hyvin kolmen vuosikymmenen ajan. Mutta hän totesi, että muutos tapahtui vuosi sen jälkeen, kun herra Duterte allekirjoitti terrorismin vastaisen lain, jonka aktivistien mukaan tarkoituksena oli tukahduttaa poliittinen erimielisyys.

Duterte allekirjoitti lain, joka antoi armeijalle mahdollisuuden pidättää epäiltyjä lähes kuukauden ajan ilman pidätysmääräystä keskellä yliopistoon kuuluvien ryhmien järjestämiä suuria katumielenosoituksia.

“Osa tätä kampanjaa on hallitusta kriittisten instituutioiden ja henkilöiden” punainen merkitseminen “, herra Nemenzo sanoi. “Akateeminen vapaus – vapaus ajatella ja puhua – edellyttää pelon puuttumista”, hän lisäsi. “Kuinka voi puhua vapaasti, jos armeija pääsee yliopistoon ilmoittamatta?”

Kun herra Nemenzo istui toimistossaan, Duterte Youth, oikeistolainen ryhmä, joka oli edustettuna kongressissa, yritti järjestää oman mielenosoituksen kampuksella päivää ennen suunniteltua istuntoa. Herra Nemenzo kannusti heitä hajoamaan. Hän sanoi, että kampuksella oli ilmoitettu sotilasajoneuvoissa olevista univormuista, hän sanoi.

Sen jälkeen kun ryhmän jäsenillä oli lyhyt ohjelma ilmaista tukensa herra Duterteelle ja herra Lorenzanalle, he lähtivät hiljaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *