Sudanin rajakaupungista epätoivoiset etiopialaiset löytävät toisen äitimaansa

HAMDAYET, Sudan – Pakolaiset olivat nälkäisiä ja uupuneita, kenkänsä pölyisiä ja kuluneet neljän päivän ajan törmäämisestä Luoteis-Etiopian pensaiden ja metsän läpi piiloutuessaan sotilaiden varalta, kun he pakenivat. konflikti maan Tigray-alueella.

Lopuksi he pääsivät turvallisesti pieneen Sudanin rajakaupunkiin Hamdayetiin. Mutta heillä ei ollut minnekään nukkua eikä mitään syötävää. Joten he istuivat hiekkaradalla lähellä kaupungin keskustaa ja pyysivät ohikulkijoilta ruokaa ja vettä.

Sieltä löysi heidät paikallisessa ravintolassa työskentelevä Mohamed Ali Ibrahim.

Hän johdatti heidät perheensä rakennukseen kujan läheisyyteen ja kutsui heidät yöpymään kiinteistön tyhjään mutarakennukseen. Hän kertoi heille, että he voisivat jäädä niin kauan kuin haluavat.

“He ovat kuin veljemme”, sanoi 64-vuotias herra Ibrahim neljän naisen ja yhden miehen ryhmästä – kahden perheen jäsenestä, jotka olivat naapureita Etiopiassa. “Emme ole antaneet heille aikarajaa, emmekä voi tehdä sitä, koska nämä ovat ihmisiä, jotka tulevat luoksemme turvaan.”

Sen jälkeen kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed määräsi marraskuun alussa sotilaallisen hyökkäyksen rauhoittavan Tigray-alueen johtajia vastaan, YK: n pakolaisviraston mukaan yli 61 000 etiopialaista on siirtynyt Sudaniin. Yli 43 000 näistä pakolaisista on ylittänyt Tekeze-joen Hamdayetiin, syrjäiseen ja rauhalliseen kaupunkiin Sudanin itäosassa Kassalan osavaltiossa.

Herra Laul, 48, oli työskennellyt vartijana pankissa Humerassa, Tigrayn kaupungissa, ja pakeni vaimonsa ja tyttärensä sekä kahden naapurin kanssa kuorinnan alettua.

“Sudanilaiset toivottivat meidät erittäin tervetulleiksi”, hän sanoi istuen lähellä olkikattoisella katolla sijaitsevaa väliaikaista kotiaan. Kahvin ja suitsukkeen haju levisi sisältä. ”Sudan on kuin toinen äitimaamme. He ovat tehneet kaiken voitavansa. “

Ylitettyään Sudaniin herra Laul sanoi, että odysseian kauhu vaipui, mutta häntä vaivasi edelleen huoli neljästä jäljelle jääneestä sisaruksesta ja siitä, mitä hänen perhekodilleen saattoi tapahtua.

Kun Yhdistyneet Kansakunnat on siirtänyt suurimman osan pakolaisista leireille syvemmälle Sudaniin, jotkut etiopialaiset ovat viipyneet Hamdayetissa pitäen kiinni toivosta palata pian kotiin. Mutta he ovat myös pysyneet, he sanovat, koska herra Ibrahimin kaltaiset sudanilaiset perheet ovat avanneet kodinsa ja sydämensä heille jakamalla ruokaa, tulta ja jopa rahaa.

Silti sudanilaisia ​​ja etiopialaisia ​​pakolaisia ​​ei sitoudu paljon maantieteellisen läheisyyden ulkopuolelle, ja on paljon eroja, jotka voivat jakaa heidät.

Sudanilaiset Hamdayetissa ovat muslimeja, arabiankielisiä kauppiaita ja karjanhoitajia, kun taas etiopialaiset ovat tigrai- tai amhara-puhuvia maanviljelijöitä, jotka enimmäkseen harjoittele kristinuskoa, ja monet heistä ovat urheilulle tarkoitettuja ristejä tatuoitu otsaansa.

Ibrahim, joka istui iltapäivällä herra Laulin lähellä, sanoi kaupungin asukkaiden kokevan kollektiivisen vastuun pakolaisten auttamisesta.

“Tämän alueen ihmiset tekivät parhaansa, olivatpa he toimittamassa ruokaa, juomia ja vaatteita”, herra Ibrahim sanoi. “Teemme tämän Allahin vuoksi.”

Pakolaisvirta on muuttanut Hamdayetin uneliaasta kylästä, jossa ei ole sähkölinjoja tai käynnissä vettä yhdeksi ihmisjoukon, toimittajien ja turvallisuusvastaavien kanssa.

Joka aamu, kun sudanilaiset nuoret pojat ja tytöt laskeutuvat joelle keräämään vettä aasiin kiinnitetyissä nahkalaukkuissa ja jerry-tölkeissä, heidän seuraansa kuuluu joessa peseviä etiopialaisia ​​pakolaisia.

Lukuisia pieniä kauppoja, joissa tarjoillaan kahvia ja makeaa teetä, on myös syntynyt, ja nuoret pakolaiset, lähinnä miehet, kokoontuvat keskustelemaan tilanteesta kotona ja kuuntelemaan Etiopian musiikkia ja esittämään perinteisen olkapään tärisevän tanssin.

Kaupungin ainoalla torilla jotkut etiopialaiset ovat löytäneet työtä banaanien ja greippien haalimisessa paahtavan auringon alla, kun taas toiset viipyvät ravintoloissa, jotka odottavat jäänteiden luovuttamista.

Sudan on ollut talouskriisin kärsimä leivän ja polttoainepulan lisäksi. Se, että siellä olevat ihmiset voivat avata kotinsa pakeneville pakolaisille, on “rohkaisevaa, elämä todella vahvistaa”, sanoi Hamdayetissa käynyt Will Carter, Norjan pakolaisneuvoston Sudanin johtaja.

“Pakolaisille annettava ensimmäinen tuki ei ole viranomaisia ​​tai avustusvirastoja, vaan todella paikallisia – yleensä köyhtyneitä – yhteisöjä, jokapäiväisiä kansalaisia”, hän sanoi.

Hassina Mohamed Omar asui kotonaan kolme pakolaista, kun taas naapuri oli ottanut vastaan ​​viisi. Neiti Omar, 40, kertoi, että hänen isänsä meni Etiopiaan kauppaan, ja jossain vaiheessa hänellä oli sisar, joka asui siellä. Etiopialaisten saapuessa hän kertoi tuntevansa velvollisuutensa auttaa kuinka pystyi.

“Meidän on empatoitava toisiamme”, hän sanoi. “He koputtivat oviimme ja sanoivat:” Onko sinulla tilaa? ” Ja mitä teet? Sinä taloit heidät. “

Thomas Weldu, 23-vuotias yliopisto-opiskelija, joka vieraili perheen luona Humerassa sodan alkaessa, asuu Omarin luona.

Hän oli aiemmin vieraillut Sudanissa äitinsä, liikenaisen kanssa, joka vaihtoi Etiopian teffiä, erilaista viljaa, vaatteisiin ja kenkiin. Aikaisempien kokemustensa aikana hän sanoi löytäneensä Sudanin kansan olevan ”maailman antelias kansa”.

“Tiesimme, että meidät toivotetaan tervetulleiksi tänne”, hän lisäsi.

Mutta jotkut etiopialaiset sanovat, että jotkut kaupungissa ovat vihjanneet, että saattaa olla parempi, jos he siirtyvät pakolaisleireille, jotta he eivät rasittaisi rajoitettuja resursseja.

“Perheitä on useless niin paljon, että he voivat tukea sinua ja antaa sinulle ruokaa, vettä tai tilaa”, herra Thomas sanoi. “Ja he ovat oikeassa. Sudanin talous itsessään ei ole vakaa. Heillä on omat ongelmansa. “

Viime kuukausina Etiopia ja Sudan ovat törmänneet al-Fashagan maatalousalueeseen, joka on Sudanin itäisessä Gedarefin osavaltiossa, mutta jonka historiallisesti asuttaneet Etiopian maanviljelijät.

Sudanin virkamiehet sanoivat tammikuussa, että Etiopian sotalentokoneet olivat ylittäneet maansa ilmatilan ja syyttäneet Etiopian miliisejä siviilien tappamisesta. Etiopian viranomaiset ovat syyttäneet Sudanin armeijaa al-Fashagan maatilojen miehittämisestä ja ryöstämisestä, vaikka molemmat kansat sanoivat olevansa sopineet rajakiistan ratkaisemisesta neuvottelujen avulla.

Jännitys on lisääntynyt myös Hamdayetin rajanylityspaikalla aiemmin, ja pakolaiset väittivät, että Etiopian joukot estivät heitä pääsemästä Sudaniin.

Mutta Sudanilaiset, jotka ovat tervetulleita Tigraysta tuleviin pakolaisiin, Hamdayetissa sanoivat jatkavansa niin.

“Olemme naapureita”, sanoi Harun Adam Ibrahim, 51, jonka perhe asui jossain vaiheessa noin 20 ihmistä hänen yhdyskunnassaan. “Me olemme veljiä.”

Vertaamalla kahta Sudanin ja Etiopian kaupunkia yhtenä, hän sanoi: “Hamdayet on kuin Humera ja Humera on kuin Hamdayet.”

Sudanin lämpimästä vastaanotosta huolimatta monet Etiopian pakolaiset kaipaavat rauhaa voidakseen mennä kotiin. Mutta se ei näytä lupaavalta.

Vaikka Etiopian johtaja Abiy on julistanut voiton taistelussa, yhteenotot alueella ovat jatkuneet. Terveyslaitokset ovat vahingoittuneet ja ruokaa on niukasti, minkä johdosta Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri António Guterres sanoi aiemmin tässä kuussa, että hän olivakavasti huolissaan. ”

Yliopisto-opiskelija Thomas kertoi haluavansa käyttää Sudanissa vietettyä aikaa arabialaisten taitojensa parantamiseen, työpaikan löytämiseen valtiosta riippumattomassa järjestössä ja toivottavasti siirtymistä Sudanin pääkaupunkiin Khartumiin.

Mutta hän lisäsi, että hän pelkää ajatella poissaoloa yliopiston valmistumisesta ja kaipaa kavereidensa keskuudessa olemista ja nauhoittaa rap-videoita.

“En tiedä kuinka kauan pysyn”, hän sanoi. “Mutta ainakin täällä olemme turvassa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *