Kriitikoiden sietämä kansainvälinen tuomioistuin valitsee Britonin uudeksi syyttäjäksi

Hänestä tuli Haagissa tunnettu korkean profiilin asiakkaistaan, muun muassa Saif el-Qaddafi, Libyan diktaattorin poika. Kun herra Khan määrättiin toimimaan terrorismin, murhan, raiskauksen ja muiden sotarikosten vuoksi syytetyn Liberian entisen presidentin Charles Taylorin tuomioistuimen nimittämänä asianajajana, herra Taylor erotti hänet ja lähetti herra Khanin ulos tuomioistuimesta.

Kun otetaan huomioon herra Khanin aikaisemmat roolit puolustajana “useissa käynnissä olevissa tapauksissa ICC: ssä”, on “huomattava” mahdollisuus, että hän joutuu vetäytymään useista tapauksista, valiokunta totesi.

Ehkä hänen kiistanalaisimpaan tapaukseensa kuului Kenian varapuheenjohtajan William Ruton puolustaminen, jota syytettiin ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista valinnan jälkeisen väkivallan aikana vuonna 2007. Kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomarit julistivat mistriaalin, koska Kenian virkamiehet. Herra Khania ei syytetty väärinkäytöksistä, mutta tuomioistuin on syyttänyt kolmea kenialaista tapauksen “todistajan väärentämisestä”.

Khanin edeltäjät Bensouda ja Luis Moreno Ocampo nimitettiin molemmat yksimielisesti. Mutta tällä kertaa useat maat ja kansalaisyhteiskunnan ryhmät, jotka haluavat avoimemman ja kilpailukykyisemmän valintaprosessin, perustivat erityiskomitean haastattelemaan ehdokkaita.

Alkuperäinen 89 ehdokkaan luettelo vähennettiin kouralliseksi, mutta valinnoista saatiin valituksia siitä, että useless yksi, irlantilainen asianajaja Fergal Gaynor, vaikutti erittäin pätevältä. Lisää ehdokkaita lisättiin luetteloon, ja heidän piti selittää julkisesti, kuinka he hoitaisivat syyttäjänviraston, jota jotkut ovat kutsuneet “tehtäväksi mahdottomaksi”.

Olkikyselyt tuottivat lopulta kaksi eturintamassa olevaa: Mr. Gaynor ja Mr. Khan, joilla molemmilla oli laaja kokemus kansainvälisissä tuomioistuimissa.

Mutta kumpikaan ei saanut tarpeeksi tukea yksimielisyyden saavuttamiseksi. Kun maat pyysivät lisää aikaa, Espanja esitti ehdokkaakseen Carlos Castresanan, ja Italia ehdotti viime hetkellä Francesco Lo Voia, joka ei ollut työskennellyt kansainvälisessä oikeudessa, mutta oli rakentanut maineensa kotimaassa monimutkaisten, järjestäytyneen rikollisuuden tapausten käsittelyssä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *