Yhdysvallat valmistautuu poistamaan terrorismin nimeämisen Jemenin kapinallisia vastaan ​​uusista hyökkäyksistä huolimatta

WASHINGTON – Houthi kapinoi Jemenissä tulee olemaan Yhdysvaltojen terroristimerkinnät ensi viikolla ulkoministeriö ilmoitti perjantaina huolimatta viimeaikaisesta väkivallan lisääntymisestä, jonka virkamiesten mukaan on voitu toteuttaa Iranin avulla.

Valtiosihteeri Antony J. Blinken sanoi, että nimitys peruutetaan virallisesti tiistaina “tunnustuksena humanitaarinen tilanne Jemenissä.” Se oli määrättiin 19. tammikuuta, päivä ennen presidentti Donald J. Trumpin lähtöä toimistosta, a viimeinen yritys katkaista rahoitus, aseet ja muu tuki Iranin valtakamppailusta Jemenin hallitusta vastaan, jota Saudi-Arabia tukee kuuden vuoden sisällissodassa.

Herra Blinken sanoi, että terroristien nimeäminen sen sijaan uhkasi syventää maailman pahinta humanitaarista kriisiä kieltämällä siviileiltä elintarvikkeet, polttoaineet ja muut perushyödykkeet, ottaen huomioon niiden jäähdyttävät vaikutukset maahantuojiin, joille olisi kohdeltu rikosoikeudellisia seuraamuksia, jos tavarat joutuisivat Houthin käsiin. Suurin osa Jemenin ruoasta tuodaan maahan, ja houthit valvovat strategisia satamia sekä maan pääkaupunkia Sanaa.

Silti viikolla, jonka jälkeen Bidenin hallinto ilmoitti nostavansa nimityksen, Herra Blinken on joutunut tuomitsemaan kapinalliset hyökkäykselle klo kansainvälinen lentokenttä Abhassa, Saudi-Arabiassa, joka osui keskiviikkona siviililentokoneeseen.

Samana päivänä Mike Pompeo, joka antoi nimityksen herra Trumpin ulkoministeriksi, sanoi Twitter-viestissään, että se peruutettiin oli “lahja iranilaisille ja antaa houthien jatkaa terrorin synnyttämistä ympäri maailmaa”.

Jotkut analyytikot ovat kyseenalaistaneet välittömän uhan, jonka Houthit aiheuttavat Yhdysvalloille.

Perjantaina antamassaan lausunnossa herra Blinken sanoi, että Iranilla oli käsi ”monissa” uhissa, joita houthit aiheuttavat Jemenin naapureille Lähi-idässä, ja hän lupasi “pysyä sitoutuneena auttamaan Yhdysvaltain Persianlahden kumppaneita puolustautumaan. . ” Hän soitti Saudi-Arabian ulkoministeriin kahdesti viime viikon aikana ja lähetti uusi amerikkalainen erikoislähettiläs Jemenin politiikassa, Timothy A.Lenderking, Riadiin, Saudi-Arabian pääkaupunkiin, kokouksiin.

Mutta presidentti Biden ilmoitti viime viikolla, että Yhdysvallat aikoo lopettaa tukensa Saudi-Arabian johtamalle Jemenin sodallemukaan lukien asekauppa.

Herra Blinken sanoi myös, että Obaman hallinnon aikana kolme Houthin johtajaa vastaan ​​annetut amerikkalaiset pakotteet pysyvät voimassa, vaikka hän riisui heiltä yksilölliset nimitykset globaaleina terroristina.

Hän sanoi, että Yhdysvallat “on edelleen epäselvä” kapinallisliikkeen uhista ja väkivallasta, mukaan lukien hyökkäävät Yhdysvaltain liittolaiset, sieppaavat Yhdysvaltain kansalaiset, sieppanneet humanitaarisen avun ja tukahduttamalla Jemenin siviilejä.

Houthien “toimet ja leppymättömyys pidentävät tätä konfliktia ja tarkkoja vakavia humanitaarisia kustannuksia”, sanoi Blinken ja vaati poliittista ja rauhanomaista ratkaisua sotaan “ainoana keinona lopettaa Jemenin kansaa kärsivä humanitaarinen kriisi pysyvästi”.

Noin 80 prosenttia Jemenin 30 miljoonan ihmisen väestöstä asuu alueilla, jotka ovat Houthin hallinnassa. Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri António Guterres sanoi marraskuussa, että Jemen “on välittömässä vaarassa pahimmasta nälänhädästä, jonka maailma on nähnyt vuosikymmenien ajan”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *