Pakolaiset pakenevat Keski-Afrikan tasavaltaa, kriisi, jonka maailma laiminlyö

Kuuden ympäröivän naapurin varassa omilla ongelmillaan on Keski-Afrikan tasavalta, sisämaavaltio, joka saa suhteellisen vähän huomiota, mutta jota epävakaus ja konfliktit ovat vaivanneet kansalaistensa elämää monien vuosien ajan.

Keski-Afrikan tasavalta kärsii jälleen vakavasta epävakaudesta jatkuvasta sisällissodasta, joka on siirtänyt sadat tuhannet ihmiset. Huolimatta Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvaajien, Venäjän sotilaneuvojien ja Ruandan joukkojen väliintulosta, rauha on edelleen vaikeasti saavutettavissa.

Lähes kolmasosa kaikista keski-afrikkalaisista on siirtynyt kotinsa viime vuosina – mukaan lukien 200 000 ihmistä, jotka pakenivat juuri joulukuun jälkeen vaikeiden vaalien jälkeen.

Tässä on peruskysymyksiä ja vastauksia maan historiaan ja siihen, mikä ajaa sen toimintahäiriöitä.

Noin noin 5 miljoonan asukkaan Texas-kokoinen se on pohjimmiltaan Afrikan mantereen keskellä, jota ympäröivät myötäpäivään Tšad, Sudan, Etelä-Sudan, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta ja Kamerun. Kaikki isännöivät pakolaiset Keski-Afrikan tasavallasta, jotka ovat paenneet sekasortosta kotimaassaan.

Siirtomaa-nimi Ubangi-Shari tarkoitti maata, joka ulottuu Ubangin ja Sharin vesistöalueille. Nimi muuttui Ranskan päiväntasaajan Afrikan 1950-luvun dekolonisointijakson aikana.

Viimeisin turbulenssi voidaan jäljittää 27. joulukuuta pidettyihin vaaleihin, joita kapinallisryhmät yrittivät häiritä. Vakiintunut presidentti Faustin-Archange Touadéra voitti toisen kauden, kun kapinalliset järjestivät iskuja ja miehittivät suurkaupungit. Harvat pääkaupungin Banguin ulkopuolella olevat ihmiset voisivat äänestää turvallisesti kapinallisten väkivallan takia, ja kapinalliset saavuttivat jopa Banguin. Presidentin vastustajat ovat syyttäneet häntä petoksesta.

Kapinalliset ovat epätodennäköinen kahden laajemman ja aiemmin antagonistisen aseellisen ryhmän jäännösten avioliitto: Seleka, joka tarkoittaa liittoutumaa ja on pohjoisesta peräisin olevien muslimitaistelijoiden enemmistö yhdessä joidenkin tšadilaisten ja sudanilaisten kanssa; ja enimmäkseen kristityt valppaat miliisit, jotka kutsuvat itseään balaka-vastaisiksi, mikä joskus tarkoittaa anti-machetea. Molempia ryhmiä on syytetty julmuuksista siviilejä vastaan, mukaan lukien raiskaus ja joukkomurhat.

Tarkat syyt ovat epäselviä. Mutta he ovat yhdistyneet liittoon, jota kutsutaan muutoksen patrioottien koalitioksi. Ja heidän uskotaan saavan entisen presidentin François Bozizén tuen. Hän tarttui valtaan vallankaappauksessa vuonna 2003 ja Seleka erotti hänet vuonna 2013. Hänet evättiin osallistumisesta joulukuun vaaleissa, hänen uskotaan olevan piilossa ja joutuu YK: n pakotteisiin tukemasta anti-balaka-ryhmiä.

Ei ole selvää, mitä koalitio edustaa, mutta ne esittävät itsensä laillisena poliittisena voimana. Alaikäinen sotapäällikkö Abakar Sabone, joka on jokin koalition edustaja, sanoi puhelinhaastattelussa: “Olisimme ottaneet vallan, jos haluaisimme sitä, mutta annamme Touadéralle toisen mahdollisuuden aloittaa osallistava keskustelu.

“Mutta jos hän yrittää olla itsepäinen”, hän jatkoi, “me suuntaamme pääkaupunkiin ja haemme hänet ulos.”

Bangui on piirityksen alla. Kapinalliset estävät maahantuloreittejä ja supistavat toimituksia. Jauhosäkki helmikuussa kolminkertaistui edellisestä kuukaudesta.

Alhadj Sali Abdou, 56, joka menetti omistamansa supermarketin, kun sota alkoi vuonna 2013, maksaa nyt noin three dollaria päivässä jälleenmyymällä patonkeja talonsa ulkopuolella. Hän sanoi, ettei hän ollut koskaan nähnyt niin pahoja asioita kuin nyt.

“En halua sanoa, että olen täysin epätoivoinen”, hän sanoi ja lisäsi, että jos rauha voitaisiin palauttaa, hän voisi nousta jaloilleen.

Kun niin monet ihmiset ovat joutuneet siirtymään kotiin, perheet leiriytyvät kirkoihin. Monista puuttuu ruokaa, varavaatteita, vuodevaatteita tai ruoanlaittovälineitä. Maassa työskentelevät humanitaariset ryhmät sanovat, että he ovat kohdanneet myös kapinallisten hyökkäyksiä, ja jotkut ovat lopettaneet toimintansa siellä.

Moottoripyörät, useimpien pääkaupungin asukkaiden valitsemat ajoneuvot, on kielletty, koska kapinalliset käyttävät niitä, joten ihmiset joutuvat usein hukkumaan.

Ulkopuoliset ovat jo kauan hyödyntäneet aluetta, joka on nykyään Keski-Afrikan tasavalta. Kun sulttaanit hallitsivat, orjakauppiaat kiusasivat sitä. Sitten ranskalaiset siirtomaa-asukkaat vuokrasivat sen yrityksille, jotka pakottivat paikalliset ihmiset työskentelemään heidän puolestaan. Noin puolet väestöstä kuoli yli 50 vuoden kuluttua ranskalaisten tutkimusmatkailijoiden ensimmäisestä saapumisesta.

Itsenäisyyden johtaja Barthélemy Boganda kuoli salaperäisessä koneonnettomuudessa vuonna 1959, vuosi ennen täydellistä itsenäisyyttä. Siitä lähtien maa on harvoin ollut rauhassa, jota poliittiset kilpailut ovat kiihdyttäneet. Vuonna 1965 sotilaskomentaja kukisti presidentin David Dackon ranskalaisen tukemana. Jean-Bedel Bokassa, joka myöhemmin julisti itsensä keisariksi, hallitsi 14 vuotta ja häntä syytettiin julmuuksista, mukaan lukien koululaisten tappaminen siitä, että hänellä ei ole kuvapuvussaan univormuja. Bokassa tuomittiin murhasta ja tuomittiin kuolemaan, myöhemmin lievennettiin elinkautiseen vankeuteen. Hän kuoli vuonna 1996.

Bokassa-aikakauden jälkeen maa kärsi peräkkäin vallankaappauksista, kapinoista ja lisää Ranskan sotilaallisista interventioista. YK on asettanut sinne rauhanturvajoukkoja vuodesta 2014 lähtien auttaakseen suojelemaan siviilejä antagonisteilta.

Se voi hyvinkin olla. Maan suuri maatalous- ja pastoraalinen potentiaali on kehittymätön, ja sen väestö kuuluu maailman köyhimpiin. Lähes kolme neljäsosaa elää alle kansainvälisen köyhyysrajan, joka on 1,90 dollaria päivässä. Hallituksella ei ole määräysvaltaa noin kahteen kolmasosaan maasta, mukaan lukien jotkut tärkeimmät kaivosalueet.

Kapinallisryhmät liikennetimantteja ja kultaa ja kerää veroja kaivostyöläisiltä ja muilta ihmiskauppaketjuissa olevilta ihmisiltä. Joten heillä on taloudellinen etu pitää asiat sellaisina kuin ne ovat ja estää hallitusta saamasta enemmän hallintaa.

Presidentti Touadéra on hakenut Venäjältä apua vuonna 2004 Keski-Afrikan tasavallan sotilaiden kouluttaminen, ja venäläinen on presidentin turvallisuusneuvonantaja. Jotkut pitävät tätä osa kuviota Venäjän sotilaallisen vaikutusvallan laajentamisesta koko Afrikassa.

Kapinallisten hyökkäyksen edessä Touadéran hallitus pyysi joulukuussa Venäjältä enemmän apua. Kolmekymmentä venäläistä vahvistusta lähetettiin – Venäjä sanoi olevansa sotilaallisia neuvonantajia. Ruandan sotilaita lähetettiin myös auttamaan maan monien ruandalaisten rauhanturvaajien lisäksi Yhdistyneiden Kansakuntien kanssa.

YK: n 13 500 rauhanturvaajan on tarkoitus suojella siviilejä ja estää aseistettuja ryhmiä väkivallan aiheuttamisesta väestölle. Ne auttoi turvaamaan vaalit, mutta ovat voimattomia riisumaan kapinalliset ja joutuvat usein kapinallisten hyökkäyksen kohteeksi. Jotkut ovat myös olleet syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

On edelleen epäselvää, kuinka kauan kallis rauhanturvaoperaatio jäädä maahan.

Hallituksen joukot ulkomaisten liittolaistensa kanssa ovat alkaneet työntää kapinallisia, jotka helmikuun alussa suostuivat tulitaukoon ja vetäytyivät vapaaehtoisesti kuukausi aiemmin ottamastaan ​​läntisestä Bouarin kaupungista.

Kahden anti-balaka-johtajan tuleva oikeudenkäynti Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on tuomioistuimen ensimmäinen syytteeseenpano Keski-Afrikan tasavallan konfliktissa tehdyistä rikoksista.

Vastaajat, Patrice-Edouard Ngaïssona ja Alfred Yékatom, ovat kaikkien aikojen korkeimpia anti-balaka-johtajia. Tämä voi alkaa täyttää sen, mitä Human Rights Watchilla on kutsutaan ”oikeudenmukaisuudeksi” mikä on luonut maassa rankaisemattomuuden ilmapiirin. Maheka Mentioned, Selekan johtaja, oli luovutettiin ICC: lle tammikuussa.

Ruth Maclean raportoi Dakarista, Senegalista. Moussa Abdoulaye osallistui raportointiin Banguista (Keski-Afrikan tasavalta) ja Mady Camaralle Dakarista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *