Oliko Stonehenge “Secondhand” -monumentti?

Vuoden 1984 raskasmetallimockumentin “This Is Spinal Faucet” fanit muistavat kohtauksen, jossa bändi tilasi lavaseinän, joka on jäljennös Stonehengestä, neoliittisesta rauniosta Wiltshiressä, Englannissa. Valitettavasti huolimaton mittausjoukko johtaa siihen, että muusikot soittavat mallin rinnalla, jonka korkeus on 18 tuumaa korkea eikä 18 jalkaa pitkä, kiertueella esitelty epäonnistuminen ja valitettavasti korostettu tanssivien kääpiöiden kanssa, jotta rekvisiitta näyttäisi olevan suurempi.

Kolmekymmentäseitsemän vuotta myöhemmin käy ilmi, että elokuvan lohkareessa on kivi historiallista totuutta. Perjantaina joukko arkeologeja ilmoitti lehdessä Antiquity että he olivat löytäneet kiven ympyrän Pembrokeshirestä, Walesista, josta osa heidän mielestään purettiin, vietiin 175 mailia Salisbury Plainille ja koottiin uudelleen Stonehengeksi.

Tutkimuksen johtaja College Faculty Londonin professori Mike Parker Pearson sanoi, että kivet olisi voitu kuljettaa osana suurempaa ihmisten liikkumista alueelle. “Stonehenge on käytetty esine”, hän sanoi sardonisesti. Tutkimus esitetään BBC: n dokumenttielokuvassa “Stonehenge: Kadonnut piiri paljastui, Lähetetään Britanniassa perjantai-iltana.

Stonehenge rakennettiin vaiheittain noin 3000–1 500 eKr, alkaen pyöreästä ojasta ja rannasta yhdessä 56 Aubrey-reiän kanssa. Parker Pearsonin johtama yhden kaivon kaivaminen vuonna 2008 paljasti, että siinä oli pystysuora sinikivi, joka on nimetty sinertävän harmaan sävynsä vuoksi. Näiden noin yhdeksän jalan korkeiden magmakivikivien ulkorengas pystytettiin vuosisatoja ennen kuin suurempien hiekkakivilaattojen, jotka tunnetaan nimellä sarsens, uskotaan olevan peräisin West Woodsista, 15 mailin päässä Marlborough Downsin eteläreunasta.

Geologi Herbert Thomas totesi vuonna 1923, että Stonehengen rakentamiseen käytetty doleriitti on peräisin Länsi-Walesin Preseli-kukkuloiden paljastosta. Vuonna 2011 tohtori Parker Pearsonin tiimi löysi kaksi megaliittilouhosta kyseiseltä alueelta ja alkoi etsiä läheltä rituaalirakenteita, jotka olisivat voineet toimittaa sinikiviä ja suunnitelmaa. Vaikka useita pyöreitä muistomerkkejä tutkittiin ja kaivettiin, yksikään ei ollut neoliittinen. Haastattelussa tohtori Parker Pearson sanoi, että hänen tutkijoillaan oli “kauheaa aikaa” yrittäessään löytää todisteita proto-Stonehengesta.

Tutkijat olivat luopumassa palattuaan Waun Mawn -nimiseen paikkaan, jossa kourallinen kaatuneita sinikiviä sijoitettiin näennäisesti kaareen. “Järjestely tallennettiin ensimmäisen kerran vuosisata sitten”, tohtori Parker Pearson sanoi. “Varhaisten arkeologien teoria, jonka mukaan se voi olla ympyrä, hylättiin suurelta osin tai yksinkertaisesti jätettiin huomiotta.”

Vuonna 2011 hänen omat magnetometri- ja maavastustutkimukset eivät olleet löytäneet mitään geofysikaalisia poikkeavuuksia, jotka voisivat tuottaa todisteita ympyrästä tai muistomerkistä. “Päätimme, että koska instrumentit eivät osoittaneet meille mitään, siellä ei voi olla mitään”, tohtori Parker Pearson muisteli. “Vakava virhe.”

Kesällä 2017 arkeologit kaivivat kaivoja palvelevien kivien kaaren molempiin päihin ja löysivät kaksi reikää, joista kukin oli kerran pitänyt kiviä. Kun lisätutkimukset, joissa käytettiin maavastusta, maan läpäisevää tutkaa ja sähkömagneettista induktiota, jäivät tyhjäksi, joukkue teki kirjaimellisesti viimeisen ojan ponnistelun kaaren ulkopuolella ja paljasti neljä erottuvaa pistorasian muotoista kuoppaa, joista seisovat monoliitit oli poistettu.

Ekstrapoloimalla tyhjien pistorasioiden ja kaatuneiden sinikivien sijainnista tutkijat luonnostelivat ympyrän, jonka halkaisija on noin 360 jalkaa – sama halkaisija kuin Stonehengeä alun perin ympäröivä savi. Tohtori Parker Pearson, poikamaisella ilolla, huomautti, että Waun Mawn ja Stonehenge ovat Ison-Britannian ainoat kaksi neoliittista muistomerkkiä, jotka täyttävät nämä vaatimukset. Hänen edelleen iloksi, sisäänkäynti molempiin piireihin kohdistettiin keskikesän keskipäivänseisauksen auringonnousua kohti.

Joukkue pystyi selvittämään, milloin hylsyaukkojen sisällä oleva sedimentti altistui viimeksi valolle. Tutkimuksessa ehdotettiin, että Waun Mawn on Britannian vanhin tunnettu kivipiiri, joka on peräisin noin 3400 eKr., Ja että ympyrä purettiin vähän ennen Stonehengen rakentamista 3000 eKr.

Tohtori Parker Pearson teorioi, että kuusi kummitusreikää ja neljä elossa olevaa pysyvää kiveä olivat osa laajempaa 30-50 pylvään ympyrää, vaikkakin levinneet epätavallisemmin kuin alkuperäinen sinikiviryhmä Stonehengessä. Nämä neljä kiveä ovat suunnilleen samankokoisia ja -mittaisia ​​kuin Stonehengessä jäljellä olevat 43 sinikiveä, ja ne ovat täsmälleen samaa kalliotyyppiä kuin kolme niistä. Yhdellä Stonehengen sinikivistä on epätavallinen poikkileikkaus, jonka viisikulmainen muoto vastaa yhtä Waun Mawnin aukoista.

“Se olisi voinut olla siinä aukossa”, tohtori Parker Pearson sanoi. “Todiste ei ole kategorinen, mutta se on oikeastaan ​​varsin vihjaileva.”

Kysyttäessä, miksi Waun Mawn -kivet siirrettiin Salisburyyn, hän lykkäsi kollegalleen, Madagaskarin arkeologille nimeltä Ramilisonina, joka kehitti uuden tulkinnan Stonehengen ympärillä olevasta rituaalisesta maisemasta: Megaliitteja käytettiin edustamaan esi-isiä ja pitämään enemmän tai vähemmän kiinni ikuisesti elävät muistot.

“Waun Mawnin purkaminen ja Stonehengen nousu olisi voinut olla osa suurempaa muutosta akselimundille, jossa maa ja taivaat ovat sopusoinnussa”, tohtori Parker Pearson sanoi. Nämä muinaiset ihmiset, hän arveli, “ovat saattaneet ottaa muistomerkkinsä mukanaan merkkinä esi-isänsä identiteetistä, jonka he tarvitsivat juurtua uuteen Jerusalemiin”.

Kuinka megalitit kuljetettiin Etelä-Walesista Salisburyyn? Tohtori Parker Pearson epäilee aiemmin suosittua teoriaa siitä, että he tulivat meritse. “Työmme on todella tuonut siihen vähän puhetta”, hän sanoi. “Sinikivien hallitsevia lähteitä ovat louhokset vuorten pohjoisilla rinteillä, ja näyttää epätodennäköiseltä, että ne olisi tuotu ylös jyrkästä pohjoisesta reunasta ennen niiden kuljettamista etelärinteiltä laaksoon.”

Hän suosii maareittiä, jonka yli peräti 400 ihmistä voisi kuljettaa massiivisia kiviä, joista kukin painoi enintään neljä tonnia, pylväsriveille ja puukelkoille. “Tämä olisi ollut kuin menisi kuuhun”, hän sanoi, “mutta neoliittinen vastine.”

Megan Specia osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *