Ison-Britannian korkein oikeus sanoo, että nigerialaiset voivat haastaa brittiläisiä öljyvahinkoja

LONDON – Ison-Britannian korkein oikeus ilmoitti perjantaina, että noin 50000 nigerialaisen maanviljelijän ja kalastajan muodostama ryhmä voi nostaa asian Lontoon korkeimmalla tuomioistuimella Alankomaiden kuninkaallista kuorta vastaan ​​vuosia kestäneiden öljyvuotojen vuoksi Nigerin suistoalueella, jotka ovat saastuttaneet maata, kaivoja ja vesiväyliä.

Tuomareiden mukaan on mahdollista, että Shellin kaltainen emoyhtiö, jonka pääkonttori on Alankomaissa, mutta jolla on suuri brittiläinen läsnäolo, on vastuussa sellaisten tytäryhtiöiden toiminnasta kuin Delta-alueella toimiva Shell Petroleum Growth Firm of Nigeria.

Tuomioistuin kumosi alemman asteen tuomioistuimen oli sanonut, ettei Shelliä vastaan ​​ole nostettu asiaa Isossa-Britanniassa. Perjantaina tuomarit sanoivat, että “todellinen asia on tutkittava”.

Tuomio on “vesipiiri monikansallisten yritysten vastuullisuudessa”, sanoi brittiläisen Leigh Dayn asianajotoimiston yhteistyökumppani Daniel Chief, joka johti Nigerian yhteisöjä edustavaa oikeudellista ryhmää. Herra Chief lisäsi, että tuomio todennäköisesti lisäisi “köyhtyneiden yhteisöjen” kykyä saattaa voimakkaat yritykset vastuuseen. Itse asiassa länsimaiden tuomioistuimet ovat äskettäin ilmoittaneet olevansa yhä avoimempia tällaisten tapausten käsittelyyn. Viime kuussa Alankomaiden tuomioistuin päätti, että Shell oli vastuussa pilaantumisesta toisessa tapauksessa Nigerian maanviljelijät.

Ogale- ja Bille-kansat, jotka ovat nostaneet asian Britanniassa sanotaan, että heidän henkensä on tuhonnut vuosien vahinko Shellin käyttämien putkistojen öljyvuodoista. Herra Chief kertoi nostavansa vaatimuksiaan Isossa-Britanniassa, koska Nigerian tuomioistuimissa menestymismahdollisuudet olivat vähäiset, koska harvat asianajajat ryhtyisivät asiaan ja paikalliset potentaatit voisivat vaatia rahaa mistä tahansa tuomiosta. Hän sanoi, että paikallisilla ihmisillä ei ole oikeudellista edustusta ja että jos he nostavat asian, päätökseen pääseminen vie todennäköisesti vuosikymmeniä.

“Siihen mennessä kaikki ovat kuolleet”, herra Chief sanoi.

Shell syyttää vahingot rutiininomaisesti sabotoinnista ja rikollisesta toiminnasta. Shellin mukaan Nigerian laki vaatii sitä korvaamaan operatiivisten ongelmien aiheuttamat vuodot, mutta ei sabotoinnista aiheutuneita vahinkoja.

“Kyseiset vuodot tapahtuivat yhteisöissä, joihin öljyvarkaudet, laiton öljynjalostus ja putkistojen sabotointi vaikuttavat voimakkaasti”, yrityksen edustaja sanoi perjantaina sähköpostissa.

Herra Chief sanoi, että asia saatetaan nyt nostaa Shelliä vastaan ​​Isossa-Britanniassa, vaikka hän ehdotti, että öljy-yhtiön oikeudellisilla liikkeillä saattaa olla enemmän tilaa toimivaltakysymyksissä. Ellei Shell ratkaise, tapaus todennäköisesti kestää vielä kaksi tai kolme vuotta, hän sanoi. Hän kieltäytyi antamasta arviota vahingoista, joita nigerialaiset kantajat saattavat hakea, sanoen, että tärkein asia oli pakottaa Shell puhdistamaan vuodot, mitä hän sanoi Shellin epäonnistuneen.

“Nämä yhteisöt ovat kroonisesti saastuneita; se vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä ”, hän sanoi.

Shell sanoi, että yhtiön tytäryhtiö Nigeriassa puhdistaa sotkun “syystä riippumatta”.

Yhtiö myy myös vähitellen kiinteistöjään Deltassa, mieluummin poraamalla offshore-alueita poispäin ihmisten asuinpaikasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *