Biden Justice Dept. pyytää Ison-Britannian tuomioistuinta hyväksymään Assangen luovuttamisen

WASHINGTON – Bidenin hallinto on ilmoittanut jatkavansa edeltäjänsä pyrkimyksiä asettaa syytteeseen WikiLeaksin perustaja Julian Assange, koska oikeusministeriö jätti tällä viikolla lyhyen valituksen Yhdistyneen kuningaskunnan tuomioistuimeen kumoamaan päätöksen, joka estää hänen luovuttamisen Yhdistyneelle kuningaskunnalle. Osavaltiot.

Tällä viikolla ihmisoikeus- ja kansalaisvapausryhmät olivat pyytäneet pääministeriä Monty Wilkinsonia luopumaan pyrkimyksistä asettaa Assange syytteeseen, väittäen, että Trumpin hallinnon häntä vastaan ​​kehittämä tapaus voisi luoda ennakkotapauksen aiheuttaen vakavan uhan lehdistönvapaudelle.

Oikeusministeriön oli määrä toimittaa lyhyt kannatus valituksestaan ​​tuomarin viime kuussa tekemästä päätöksestä, joka estää Mr. Assangen luovuttamisen sillä perusteella, että amerikkalaiset vankilaolot ovat epäinhimillisiä.

Valitus jätettiin 19. tammikuuta – Trumpin hallinnon viimeinen kokopäivä – joten päätös jatkaa ilmoituksen jättämistä oli ensimmäinen mahdollisuus Bidenin hallinnolle harkita uudelleen kiistanalaista syytetoimintaa. Kruunun syyttäjänviraston tiedottaja sanoi perjantaina, että Yhdysvaltain hallitus jätti selvityksen torstaina.

Itse lyhyt kuvaus ei ollut heti saatavilla. Toisin kuin Yhdysvalloissa, hakemukset Ison-Britannian tuomioistuimessa eivät ole oletusarvoisesti julkisia. Oikeusministeriön tiedottaja Marc Raimondi sanoi, että Yhdysvaltain hallituksella ei ollut lupaa levittää sitä, mutta vahvisti hakemuksensa.

“Pyrimme edelleen luovuttamiseen”, hän sanoi.

Herra Assangea vastaan ​​nostettu asia on monimutkainen, eikä siinä käy ilmi, onko hän toimittaja, vaan siitä, onko journalistista toimintaa, joka koskee luokiteltujen tietojen hankkimista ja julkaisemista, voidaan pitää Yhdysvalloissa rikoksena. Syytökset kohdistuvat hänen Chelsea Manningin vuotamien diplomaatti- ja sotilastiedostojen julkaisemiseen vuonna 2010, ei hänen myöhempään demokraattisen puolueen sähköpostien julkaisemiseen, jotka Venäjä on hakkeroinut vuoden 2016 vaalien aikana.

Syyttäjät ovat erikseen syyttäneet häntä osallistumisesta hakkerointiin, joka ei ole journalistinen toiminta. Välitön kysymys luovuttamistapauksessa ei kuitenkaan ole kumpikaan näistä asioista, vaan pikemminkin se, ovatko amerikkalaiset vankilaolot epäinhimillisiä.

Tammikuussa brittiläinen tuomari, Vanessa Baraitser Westminsterin tuomareista, kiisti herra Assangen luovuttamisen – mainitaan ankarat olosuhteet turvallisuuteen liittyville vangeille amerikkalaisissa vankiloissa ja riski siitä, että Mr. Assange saatetaan ajaa itsemurhaan, jos hänet pidetään heidän alaisuudessa. Hän katsoi, että “herra Assangen henkinen tila on sellainen, että olisi sortavaa luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin”.

Oikeusministeriön odotettiin uudessa selostuksessaan puolustavan sitä, miten liittovaltion vankilatoimisto käsittelee turvallisuusvankeja, ja väittävän, että tällaiset olosuhteet eivät olleet laillinen syy läheiselle amerikkalaiselle liittolaiselle estämään muuten pätevä luovutuspyyntö.

Toimittajat ilman rajoja -toiminnan kansainvälisten kampanjoiden johtaja Rebecca Vincent sanoi, että ryhmä oli “erittäin pettynyt” siihen, että Bidenin oikeusministeriö oli jatkanut pyrkimyksiä viedä Assange Yhdysvaltoihin syytteeseen asettamiseksi.

“Tämä merkitsee presidentti Bidenille suurta menetettyä tilaisuutta irtautua Trumpin hallinnon kauheasta lehdistönvapaudesta”, rouva Vincent sanoi.

Hän varoitti: “Yhdysvaltain hallitus luo vaarallisen ennakkotapauksen, jolla on selvä jäähdyttävä vaikutus kansallisen turvallisuuden raportointiin ympäri maailmaa. Yksikään toimittaja, kustantaja tai lähde ei voi olla varma siitä, että heitä ei rikollisesti ahdisteta vastaavan yleisen edun mukaisessa raportoinnissa.

Rouva Vincent luonnehti myös Assangea vastaan ​​käydyn tapauksen “poliittiseksi”. Tammikuussa tuomari Baraitser oli kuitenkin hylännyt Assangein väitteet, joiden mukaan häntä vastaan ​​esitetyt amerikkalaiset syytteet olivat poliittisesti motivoituneita, ja katsoi, että ne oli nostettu hyvässä uskossa. Oikeusministeriö oli sanonut, että hänen tuomionsa “ilahdutti” sitä.

Obaman hallinnon aikana oikeusministeriön virkamiehet punnitsivat, saako Assange syytteen. Mutta he olivat huolissaan siitä, että se aiheuttaisi uusia ensimmäisen muutoksen aiheita ja voisi luoda ennakkotapauksen, joka voisi vahingoittaa lehdistönvapautta Yhdysvalloissa, koska perinteiset uutisjärjestöt, kuten The New York Occasions, julkaisevat joskus myös tietoja, jotka hallitus on luokitellut luokitelluiksi.

Obaman hallinto ei koskaan syyttänyt Assangea. Mutta Trumpin hallinto siirtyi syytteeseen. Sen ensimmäisessä syytöksessä useless syytettiin herra Assangea hakkeroinnista, mutta sitten se nosti kumoavan syytteen vakoilulain nojalla luokiteltujen asiakirjojen julkaisemisen yhteydessä.

Vuonna 2019, kun herra Biden pyysi demokraattisen puolueen ehdokkuutta presidentiksi, The Occasions kysyi, pitäisikö hän jatkaa vai jättääkö uudet vakoilulaki-syytteet Trumpin hallinnon herra Assangeen nostamista.

Kirjallisessa vastauksessa herra Biden mutkisti ottamasta kantaa tapaukseen, mutta veti rajan journalistisen toiminnan ja hakkeroinnin välille.

“Toimittajilla ei ole perustuslaillista oikeutta murtautua valtion virastoon, hakkeroida valtion tietokoneeseen tai lahjoittaa valtion työntekijää saadakseen tietoja”, herra Biden kirjoitti ja lisäsi: “Meidän pitäisi olla epäröiviä syyttämään toimittajaa, joka on tehnyt useless vastaanottaa ja julkaista luottamuksellisia tietoja eikä ole muuten rikkonut lakia. “

Charlie Savage raportoi Washingtonista ja Elian Peltier Lontoosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *