Yoshiro Mori odotti eroavansa Tokion olympialaisten presidentistä

TOKYO – Tokion olympialaisten järjestelykomitean presidentin Yoshiro Morin odotettiin eroavan perjantaina, hieman yli viikon kuluttua siitä, kun hän laukaisi tulipalon ehdottaa, että naiset puhuvat liikaa kokouksissa.

Hänen eroamisensa seuraisi hänen seksististen huomautustensa väistämätöntä kansainvälistä kritiikkiä, mikä oli uusi haaste Japanin pyrkimyksille suorittaa lykätyt pelit raivoavan pandemian keskellä.

Herra Mori ei ole antanut mitään virallista viitteitä siitä, että hän lähtee, ja sekä Kansainvälinen olympiakomitea että Tokion järjestelykomitea kieltäytyivät kommentoimasta japanilaisten tiedotusvälineiden ilmoituksia hänen eroavan.

Herra Mori, joka on 83-vuotias ja Japanin entinen pääministeri, oli esittänyt kiistanalaiset huomautukset Japanin olympiakomitean 3. helmikuuta pidetyn toimeenpanokokouksen jälkeen. Verkossa suoratoistetun istunnon aikana hän käsitteli pyrkimyksiä lisätä naisten edustusta paneelissa ilmaisemalla huolensa siitä, että kokoukset jatkuvat, kun naiset kilpailevat toisiaan vastaan ​​puhuen pisimpään.

Takaisku seurasi nopeasti, ja herra Mori pyysi anteeksi seuraavana päivänä tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi odottavansa pysyvänsä virassaan, mutta sanoi eroavansa, jos häntä pidetään esteenä.

Vaikka jotkut Japanin korkeat poliittiset johtajat, mukaan lukien pääministeri Yoshihide Suga, ilmaisivat pettymyksen herra Morin huomautuksissa, kukaan heistä ei pyytänyt häntä eroamaan. Mutta seuraavina päivinä herra Moriin kohdistuva paine hänen kommenttinsa kritisoimiseksi pysyi vähäisenä.

Kysely osoitti, että lähes 60 prosenttia japanilaisista uskoi, ettei hänellä enää ollut pätevyyttä johtaa. Jotkut olympialaisten sponsorit ilmaisivat huolensa jatkuvasta osallistumisestaan ​​peleihin japanilaisten tiedotusvälineiden mukaan, ja Toyotan presidentti kutsui Morin kommentteja “todella valitettaviksi”. Oppositiopuolueiden naispuoliset lainsäätäjät käyttivät parlamentissa keskiviikkona sufragistavalkoista mieltään hänen huomautuksistaan.

Herra Morin kohtalo oli näyttänyt kääntyvän tiistai-iltana, kun Kansainvälinen olympiakomitea, joka aiemmin kutsui asian “suljetuksi” anteeksipyyntönsä jälkeen, kutsui hänen huomautuksensa “ehdottomasti sopimattomaksi”.

Toimittajat kysyivät torstaina Japanin jalkapallon hallintoelimen entiseltä presidentiltä 84-vuotiaalta Saburo Kawabuchilta, joka on tiettävästi johtava ehdokas Morin paikalle.

”Se on kunnia. Haluaisin hyväksyä ja tarjota apuani, jotta herra Morin ponnistelut eivät menisi hukkaan “, hän sanoi ja lisäsi:” Jos satun nimitettäväksi. “

Herra Morin eroaminen tapahtuisi hieman yli viisi kuukautta ennen kuin pelien on tarkoitus avautua 23. heinäkuuta. Jopa ilman kohinaa ja seuraajan nimittämisen päänsärkyä, järjestäjätoimikunta on pyrkinyt vakuuttamaan skeptisen japanilaisen yleisön siitä, että se voisi turvallisesti jatka pelejä kisojen jatkuessa. Rokotuksia ei ole suunniteltu alkaa Japanissa vasta tässä kuussa.

Viime viikolla järjestäjät vapautettu ensimmäinen monista ns. pelikirjoista, jotka ohjaavat urheilijoita, virkamiehiä ja tiedotusvälineiden jäseniä säännöistä, joita heidän on noudatettava suojellakseen osallistujia viruksilta peleissä.

Jotkut merkittävät ihmiset ovat vastustaneet herra Morin työntämistä pois sanoen, että se vaarantaisi olympialaiset kokonaan. “Jos herra Mori eroaa, Tokion pelit peruutetaan”, Tokion entinen kuvernööri Yoichi Masuzoe sanoi haastattelussa Sports activities Hochille, joka on päivittäinen urheilulehti. “Se osoittaa kuinka suuri hänen panoksensa on.” Hän lisäsi: “Jos hän eroaa nyt, tilanne hämmentyy.”

Ne, jotka olivat vaatineet herra Morin eroamista järjestyskomiteasta, sanoivat, että se olisi pieni voitto naisten oikeuksille. Kanae DoiJapanin ihmisoikeuksien valvonnan johtaja kertoi toivovansa, että aktivistit voisivat hyödyntää tätä hetkeä ja ottaa paremmin käyttöön seksuaalisen häirinnän ja väärinkäytön seurannan urheilussa sekä lisätä sukupuolten välistä pariteettia yleensä.

“Todellinen haaste on, voivatko japanilaiset tehdä perinnön tästä valtavasta skandaalista”, rouva Doi sanoi. “Ellemme onnistu uudistamaan tätä maata ja erityisesti urheiluyhteisöä, mielestäni emme voi sanoa, että se onnistui.”

Hisako Ueno ja Tariq Panja raportoivat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *