Kuubalaiset tutkivat kutistuvaa luetteloa kielletyistä yksityisyrityksistä

HAVANA – Autoliikkeet, kirjajulkaisut ja hedge-rahastot ovat edelleen rajojen ulkopuolella. Aamiaismajoitukset eivät ole. Eläintarhat, laitesukelluskeskukset ja aseiden tuotanto ovat rajojen ulkopuolella. Eläinlääkintäpalvelut eivät ole.

Kuuban kommunistihallituksen jatkaessa aloittavan yksityisen sektorin osittaista laajentamista kuubalaiset jäsentävät huolellisesti luetteloa taloudellisesta toiminnasta, jonka hallitus ehdottaa pitävänsä hallinnassaan.

Keskiviikkona julkaistu ja väliaikaiseksi merkitty luettelo sisältää 124 toimintaa, jotka pysyisivät kiellettyinä yksityisyrityksille. Se pitää maan tehokkaimmat ja tuottavimmat alat valtion hallinnassa, mukaan lukien ne, jotka työllistävät monia korkeasti koulutettuja ja korkeasti koulutettuja ammattilaisia, kuten lääketiede ja terveydenhuolto, koulutus, media ja rakentamiseen liittyvät kaupat, kuten arkkitehtuuri ja tekniikka .

Useita päiviä ennen kauan odotetun luettelon julkistamista hallitus ilmoitti laajentavansa huomattavasti yksityisille yrityksille avoimen taloudellisen toiminnan määrää – jota on rajoittanut erilainen luettelo 127 sallitusta yritystyypistä – yrittäessään luoda työpaikkoja, avaa uusia markkinoita ja elvyttää taloutta. Uutiset voivat luvata talouden valtavan avaamisen, mikä lisää toivoa ja odotuksia kaikkialla Kuubassa.

Uusi luettelo näyttää avaavan merkittävän uuden tilan valmistukselle. Kuubalaiset voivat nyt hakea lisenssejä esimerkiksi juusto-, maali- ja lelutehtaiden avaamiseen, vaikka hallitus ei ole vielä määrittänyt tällaisten hankkeiden sallittua kokoa.

Jotkut kuubalaiset pitivät luetteloa tärkeänä askeleena maan talouden vapauttamisessa, mutta toiset valittivat, että hallitus ei ollut mennyt tarpeeksi pitkälle.

“Se on sekaisin”, sanoi Gerardo Guillén García del Barco, 26, Havannan arkkitehti, jonka ammattia hallitus aikoo säilyttää yksin. “Joka kerta, kun jokin näyttää olevan ihmelääke, se ei pääty mihinkään.”

“Unelmani on tehdä juuri se, mitä teen tänään, mutta oikeudellisissa puitteissa”, hän sanoi selittäen, että hän lähti valtionyrityksestä ja työskentelee nyt freelancessa ilman lisenssiä. “Haluan tehdä oman arkkitehtuurini estämättä byrokratiasta.”

Muutokset ovat osittain johtaneet kiireeseen. Kuuban pitkään pysähtynyt talous supistui 11 prosenttia vuonna 2020 Trumpin hallinnon tapaan tiukensi Yhdysvaltain pakotteita saarella ja pandemia pysäytti matkailun, maan taloudellisen verenkierron, jättäen hallitukselle ulkomaisen valuutan tuontia varten.

Viimeisen vuosikymmenen aikana toteutettujen uudistusten kautta yksityisellä sektorilla työskentelevien kuubalaisten – ns. Cuentapropistojen – määrä on melkein kolminkertaistunut noin 600 000: een. Mutta he ovat työskennelleet pääasiassa palvelualalle rajoittuvissa ammateissa, mukaan lukien ravintoloiden ja aamiaismajoitusten pitäminen tai taksien ajaminen.

Viime lauantaina ilmoittaessaan suunnitellusta yksityisen taloudellisen toiminnan laajentamisesta Kuuban työ- ja sosiaaliministeri Marta Elena Feitó sanoi, että muutokset “vapauttavat väestön tuotantovoimat”.

Monet kuubalaiset ovat toivoneet, että uudistuksilla ratkaistaan ​​räikeä paradoksi: Parhaiten koulutetut ja ammattitaitoisimmat työvoiman jäsenet työskentelevät hallituksen valvomissa tehtävissä, ja heille maksetaan usein vähemmän kuin matalan ammattitaidon omaaville aloille yksityisille yrityksille . Matkaoppaat, tarjoilijat ja taksinkuljettajat voivat tehdä enemmän kuin kirurgit, insinöörit ja tutkijat, vääristymän, jota entinen presidentti Raúl Castro kutsui “epäoikeudenmukaiseksi käännetyksi pyramidiksi”.

Valtion monopoli niin moniin ammatteihin – strategia poliittisen valvonnan ylläpitämiseksi ja sosiaalipalvelujen takaamiseksi väestölle – on vienyt monet korkeasti koulutetut työntekijät pois julkiselta sektorilta ja syntymässä olevaan yksityiseen sektoriin, jossa he ottavat työpaikkoja, joille he ovat liian päteviä . Toiset lähtevät ulkomaille tavoittelemaan suurempia ansioita.

Havannan Kuuban talouden tutkimuskeskuksen taloustieteilijä Ricardo Torres sanoi, että hänellä oli vastakkainen reaktio tällä viikolla julkaistuun rajoitettujen taloudellisten toimintojen luetteloon.

Hän oli pettynyt siihen, että se sulki yksityiset yritykset tietyillä aloilla, mukaan lukien suunnittelu, arkkitehtuuri, kirjanpito ja digitaalitalous.

Samalla hänen mukaansa näytti avautuvan “monia alueita” yksityisen sektorin toiminnalle, mukaan lukien tietyt valmistusmuodot ja jotkut asiantuntijapalvelut, mukaan lukien taloudelliset konsultit, mainonta ja graafinen suunnittelu.

“Se on tärkeä askel eteenpäin”, hän sanoi.

Hänen mukaansa hallitus ei mennyt pidemmälle suojautuakseen huonosti palkattujen ammattilaisten joukkomuuton mahdollisuudelta valtion sektorilta.

“Jos avaat koko talouden yksityiselle sektorille, siitä tulee lopulta hallitseva”, Torres sanoi. “Hallitus haluaa välttää tämän.”

Mutta ekonomisti ja entinen professori Havannan yliopistosta Omar Everleny Pérez sanoi, että kapeat mahdollisuudet, jotka kansakunnan ammattiluokalle jätetty luettelo ei estä maan aivovuotoa.

“Jos ammattilaiset eivät näe itseään Kuubassa harjoittavan yksityistä toimintaa, heille jää ainoa tie mennä ulkomaille”, hän sanoi. “Ja tämä on jatkunut pitkään: arkkitehdit, matemaatikot, biologit, he menevät.”

Yksityisen sektorin laajentaminen kirjattiin ensimmäisen kerran kommunistisen puolueen “suuntaviivoihin” vuonna 2007. Silloin presidentti Raúl Castro sanoi, että saaren sosialistisen mallin “päivittämisen” tulisi tapahtua “ilman kiirettä”.

Mutta herra Castron vaatimuksesta huolimatta uudistukset pysähtyivät, osittain siksi, että hänen veljensä Fidel Castro – eläkkeellä, mutta silti voimakas – vastusti niitä. Fidel Castron kuoleman jälkeen vuonna 2016 kommunistisen puolueen vanhemmat päättäjät jatkoivat uudistusten viivästymistä väittäen, että tällaiset toimet lisäävät eriarvoisuutta.

Viime kuukausina talouskriisi on kuitenkin synnyttänyt yksimielisyyden puolueen johdossa suurimman osan väestön iloksi.

“Monet ihmiset sanovat:” Miksi et tekisi sitä nopeammin? “, Sanoi ekonomisti Pérez. “Olen siinä ryhmässä.”

“Mutta on selvää, että asiat etenevät”, hän sanoi. “He eivät mene taaksepäin.”

Analyytikoiden mukaan yksityisen sektorin laajentuminen ehdotti hallituksen taloudellisen otteen löysäämistä, mutta se ei tarkoittanut, että valtio olisi omaksumassa kapitalismin kokonaan.

“Luulen, että Kuuba etenee tietä pitkin, joka on enemmän tai vähemmän Vietnamin mallia”, herra Pérez sanoi. “Se ei ole loppu sosialismille.”

Mitä tulee mahdollisuuteen, että yksityisen sektorin laajentuminen lisää epätasa-arvoa, herra Pérez sanoi, että se tuntui väistämättömältä, mutta hän odotti myös Kuuban hallituksen astuvan mukaan sosiaaliseen turvaverkkoonsa.

“On eriarvoisuutta, ja tulee olemaan eriarvoisuutta”, hän sanoi. “Mielestäni on tunnustettava, että valtio auttaa jäljessä olevia.”

Yhdessä muiden Kuuban talouden uudelleenjärjestelytoimien kanssa, kuten tuonnin ja viennin äskettäinen laillistaminen yksityiselle sektorille, analyytikot sanoivat, uusimmat uudistukset voivat vaikuttaa myönteisesti Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteisiin, jotka jäähdyttivät huomattavasti Trumpin hallintona otti kovan linjan Karibian kansalle.

“Yhdysvallat yleensä ja erityisesti hallitus suhtautuvat myönteisesti yksityisen toiminnan laajentamiseen”, herra Torres sanoi. “Ja tämä tavallaan luo minulle suotuisamman ympäristön, jossa suhteita voidaan rakentaa uudelleen.”

Ed Augustin raportoi Havannasta ja Kirk Semple Mexico Citystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *