Kiina estää BBC: n CGTN-kiellon jälkeen Isossa-Britanniassa

Kiinan lähetystoiminnan sääntelyviranomainen ilmoitti perjantaina, että BBC: llä kielletään ohjelmiensa lähettäminen Kiinassa satelliittipalvelujen kautta, syyttäen Ison-Britannian uutispalvelua puolueellisesta, epätarkasta raportoinnista, joka on “vahingoittanut kiinalaista etnistä yhtenäisyyttä”.

Kiinalainen ilmoitus tuli hieman yli viikon kuluttua Britannian lähetystoiminnan sääntelyviranomainen kielsi Kiinan maailmanlaajuisen televisioverkon, tai CGTN, vedoten Kiinan kommunistisen puolueen hallintaan, ja siirto näyttää todennäköisesti nähdävän vastalakana tätä siirtoa vastaan.

Kiinan kattava sensuuripalomu rajoittaa BBC: n palveluja jo laajalti, ja uusi kielto vaikuttaa rajoitettuun määrään katsojia, jotka voisivat katsella Britannian lähetystoimintaa kansainvälisten hotellien ja asuinrakennusten satelliittipalveluiden kautta.

ilmoitus Kiinan kansallinen radio- ja televisiohallinto ei ilmoittanut, minkä uutisraportoinnin todettiin rikkoneen Kiinan sääntöjä. Mutta Kiinan viranomaiset ja valtion tiedotusvälineet ovat valittaneet päivien ajan BBC: n raporteista Xinjiangista, Kiinan läntisestä alueesta, jossa muslimivähemmistöt ovat kärsineet laajamittaisista pidätyksistä ja drakonisesta valvonnasta.

Aiemmin tässä kuussa ohjelmassa keskityttiin Xinjiangin naisten todistuksiin, jotka kuvasivat raiskauksia pidätysleireillä. Että raportti sanoi “Useat entiset vangit ja vartija ovat kertoneet BBC: lle kokeneensa tai näkevänsä todisteita järjestäytyneestä joukkoväkivaltaisuudesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kidutuksesta.”

BBC: n raportointi oli “rikkonut uutisten totuudenmukaisuuden ja oikeudenmukaisuuden vaatimusta ja vahingoittanut Kiinan kansallisia etuja ja vahingoittanut Kiinan etnistä yhtenäisyyttä”, sanoi Kiinan sääntelyviranomainen. Se sanoi, että se ei harkitse vuotuista lisenssisovellusta, jonka avulla BBC World Information voisi lähettää Kiinaan.

Vastauksena BBC: n tiedottaja sanoi torstaina antamassaan lausunnossa, että se “raportoi tarinoita ympäri maailmaa oikeudenmukaisesti, puolueettomasti ja ilman pelkoa tai suosiota”.

“Olemme pettyneitä siihen, että Kiinan viranomaiset ovat päättäneet ryhtyä tähän toimintatapaan”, hän sanoi.

BBC: n ja CNN: n kaltaisten palveluiden lähetyksiä sensuroidaan jo Kiinassa. Kun Kiinaa koskevia raportteja tulee, sensorit estävät säännöllisesti segmentit, jolloin katsojille jää hiljaiset, tummat näytöt.

Tässä kuussa Ison-Britannian lähetystoiminnan valvoja Ofcom peruutti lisenssin Kiinan tärkeimmän valtion lähetystoiminnan harjoittajan omistaman kansainvälisen uutiskanavan CGTN.

Ofcom sanoi peruuttaneensa lisenssin, koska CGTN: n lisenssinhaltija, Star China Media Restricted, ei valvonut verkon ohjelmointia, jota Ison-Britannian laki vaatii. Sääntelyviranomainen sanoi myös, että verkko ei onnistunut toteuttamaan luvattua uudelleenjärjestelyä lupa-umpikujan ratkaisemiseksi, ja se mainitsi CGTN: n hyvin dokumentoidun valvonnan Kiinan kommunistisen puolueen propagandalaitteistossa.

Kiinan ulkoministeriö ja CGTN tuomitsivat Ison-Britannian päätöksen tekopyhänä yrityksenä tukahduttaa Kiinan näkemykset. Päätös heijasteli “Kiinan vastaisia ​​mielipiteitä ja oikeistolaisia ​​ideologioita” Britanniassa, CGTN sanoi artikkeli verkkosivustollaan.

Ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin kertoi viime viikolla Pekingissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että päätöksestä tuli “julmia kaksinaismoraaleja ja poliittista kiusaamista”.

“Kiina pidättää oikeuden ryhtyä tarvittaviin toimiin ja turvata kiinalaisten tiedotusvälineiden lailliset oikeudet”, hän sanoi.

BBC: n uutislähetysten kieltäminen ei todennäköisesti merkitse jännitteiden loppumista Kiinan ja länsimaisten tiedotusvälineiden välillä. Kiinan virkamiehet ovat tulleet yhä äänekkäämmin kritisoimaan raportteja, joita he pitävät puolueellisina, ja Xinjiang on erityisen arka asia.

Viime viikolla Kiinan Lontoon suurlähetystön vanhempi diplomaatti Ma Hui kertoi BBC: n toimeenpanovallan johtajalle, että sen raportit Xinjiangista olivat “perusteettomasti levittäneet ja pilanneet Kiinan kansalliskuvaa”, kertoi suurlähetystön torstaina antama raportti.

Jännitteet saattavat myös vaikeuttaa brittiläisten toimittajien Kiinassa uusimasta tai saamasta työviisumia siellä – jo joillekin heistä on hermostavaa työtä. BBC ei kommentoi, oliko sen toimittajilla ollut tällaisia ​​vaikeuksia.

Helmikuussa 2020 Kiina tilasi The Wall Avenue Journalille kolme kirjeenvaihtajaa lähteä rangaistuksena Lehden lausunto-osion otsikkoon, jonka Peking julisti rasistiseksi. Maaliskuussa Kiina määräsi karkottamisen noin kymmenkunta Journalistin, The Washington Postin ja The New York Timesin toimittajia. Tämä liike oli kostotoimenpide jälkeen Trumpin hallinto ilmoitti ylärajasta Kiinan kansalaisten lukumäärästä, jotka saavat työskennellä Yhdysvalloissa viidessä valtion ylläpitämässä kiinalaisessa uutislehdessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *