Turkin monoliitti paljastuu hallituksen temppuksi

Salaperäinen metallilevy ilmestyi Kaakkois-Turkissa viime viikolla, sitten katosi hiljaa, osoittautui hallituksen julkiseksi temppuksi Turkin uuden avaruusohjelman edistämiseksi.

Noin 10 jalkaa pitkä monoliitti löydettiin Sanliurfan maakunnan maaseudulta perjantaina, ja se katosi neljä päivää myöhemmin selittämättä. Gokturkin aakkosiin, muinaiseen turkkilaiseen kieleen, oli kirjoitettu salattu viesti: “Katso taivasta, näe kuu.”

Televisiopuhelun aikana tiistainaTurkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti maalle kunnianhimoisesta uudesta avaruusohjelmasta, mukaan lukien tehtävät kuuhun. Hänen takanaan heijastettiin kuva monoliitista.

Turkin 10-vuotinen näkemys avaruudesta, Erdogan sanoi, johtui “tunnetusta iskulauseesta”.

“Ilmoitan koko maailmalle ja sanon:” Katso taivasta, näe kuu “, hän sanoi.

Turkin teollisuus- ja teknologiaministeri Mustafa Varank kertoi Anadolu-virastolle keskiviikkona, että ajatus monoliitin istuttamisesta tuli hänen ministerikollegoilta. Hän sanoi, että inspiraatio on peräisin vuoden 2020 lopun ajasta, jolloin salaperäinen monoliitti ilmestyi Utahin autiomaassa, jota seuraavat muut Kaliforniassa että Romania.

“Nuorilla kollegoillani, jotka seuraavat tarkasti nykyistä kehitystä, oli tällainen ehdotus”, Varank sanoi. “He sanoivat:” Näitä monoliitteja syntyy ympäri maailmaa. Entä jos tekisimme sellaisen, kirjoittaisimme sellaisen viestin siihen ja tekisimme sen Gokturkin kielellä, se lisäisi vielä enemmän mysteeriä? “

Toisin kuin jotkut sen edeltäjistä, Turkin monoliittia suojelivat aseelliset vartijat, mukaan lukien sotapoliisin jäsenet. Varank kertoi kollegoidensa pystyttäneen monoliitin keskellä yötä. Paikalliset johtajat olivat tietoisia suunnitelmasta, hän sanoi, ja sen sijoittaminen lähellä Gobekli Tepeä, Unescon suojelemaa arkeologista kaivausta, oli tahallista. (Sivusto on asetus turkkilaiselle Netflix-sarjalle ”Lahja”.)

Monoliitista tuli nopeasti voimakas uteliaisuus, joka houkutteli kävijöitä satojen mailien päästä.

Fuat Demirdil, pellon omistaja, josta monoliitti löydettiin, kertoi Anadolu-virasto tiistaina että hän ei ollut varma sen tarkoituksesta.

“Emme tiedä, onko metallikappale asetettu kenttäni julkisuuden tai mainostarkoituksiin”, hän sanoi.

Hämmennys auttoi herättämään kiinnostusta ja julkisuutta, kuten hallituksen virkamiehet olivat tarkoittaneet.

“Se oli hyvää huumoria”, herra Varank sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *