Rawiri Waititi erotettiin Uuden-Seelannin parlamentista tasapuolisessa keskustelussa

AUCKLAND, Uusi-Seelanti – Maori-poliitikko, joka sanoo solmion olevan “siirtomaa-aita”, ilmestyi Uuden-Seelannin parlamentissa ilman sellaista tällä viikolla. Hänet karkotettiin nopeasti kammiosta korostaen jännitystä Uuden-Seelannin siirtomaahistorian ja alkuperäiskansojen kulttuurin välillä.

Poliittinen, keskivasemmiston Maori-puolueen johtaja Rawiri Waititi piti sen sijaan kaulassaan tiistaina hei-tikiä, perinteistä riipusta. Kiireisessä keskustelussa virallisesta pukukoodista parlamentin puhemiehen Trevor Mallardin kanssa herra Waititi sanoi, että hänellä oli yllään “maori-pukeutuminen”.

Poistuessaan huoneesta herra Waititi sanoi herra Mallardille: “Kyse ei ole siteistä, vaan kulttuurisesta identiteetistä, kaveri.”

Vastakkainasettelu resonoi Uuden-Seelannin rajojen ulkopuolella. Alueen kansakunnat ovat taistelleet alkuperäiskansojen ongelmien kanssa vuosia, ja jotkut pyrkivät kulkemaan taaksepäin tai korjaamaan niiden lakeihin ja perinteisiin sisältyvää syrjivää politiikkaa. Tunnustaa, että se kamppailee edelleen häpeällisen menneisyyden ja alkuperäiskansojen huonon kohtelun kanssa, Australia muutti kansallislauluaan viime vuonna leikata sana “nuori” lauseesta “sillä olemme nuoria ja vapaita” – nyökkäys alkuperäiskansojen epäsuoraan poissulkemiseen ennen maan perustamista. Mutta maassa vietetään edelleen Australian päivää, jossa muistetaan brittien saapumista vuonna 1788, kun taas alkuperäiskansat viittaavat siihen Hyökkäyspäivä.

Uusi-Seelanti on puolestaan ​​omaksunut itsevarman lähestymistavan siirtomaavallan menneisyyteen ja on yksi harvoista maista, jolla on sopimus alkuperäiskansojen maan jakamisesta. Vuosikymmenien ajan Uuden-Seelannin alkuperäiskansoja estettiin kunnioittamasta perinteitään. Mutta maorien kieli – jota Uuden-Seelannin alkuperäiskansat olivat pitkään estäneet puhumasta On kokenut jotain renessanssia. Maori-tervehdykset ovat nyt yleisiä yleisradiotoiminnassa, liikennemerkit ovat yhä kaksikielisempiä, ja monet nuoret maorit ovat ilmoittautuneet hallituksen tukemille maorikielikursseille saadakseen takaisin perintönsä.

Mutta arkaaiset säännöt ja tapoja on edelleen sisällytetty moniin politiikan osa-alueisiin.

Vuonna 2016 Nanaia Mahuta oli ensimmäinen nainen parlamentissa, joka näyttää moko kauae, pyhä kasvotatuointi. Kun rouva Mahutasta tuli maan ulkoministeri viime vuonna, konservatiivinen Uuden-Seelannin kirjailija Olivia Pierson kritisoi tatuointia sopimattomaksi diplomaatille kutsumalla sitä “ruman, sivistyneen wokedomin korkeudeksi”. Neiti Piersonin kommentit tuomittiin nopeasti, ja hänen kirjat otettiin ainakin yhdeltä Uuden-Seelannin suurimmalta jälleenmyyjältä.

Maorit muodostavat noin 21 prosenttia 120-jäsenisestä parlamentista viidessä puolueessa. Hra Waititi – yksi kahdesta viime vuonna parlamenttiin viime vuonna valitusta maori-puolueen jäsenestä – on allekirjoittaneen cowboy-hatun ja perinteisen kokokasvotatuoinnin, joka tunnetaan nimellä ta moko. Hänen aikana ensimmäinen puhe parlamentille joulukuussa häntä pyydettiin lähtemään kammiosta, kun hän oli päättänyt poistaa solmionsa sanoen: “Ota solmu kaulaltani, jotta voisin laulaa lauluni.”

Parlamentin sääntöjen mukaan miespuolisten poliitikkojen on käytettävä takkeja ja solmioita keskusteluhuoneessa. Herra Waititia varoitettiin, että hänet voidaan poistaa uudestaan, jos hän jatkaisi pukukoodin rikkomista. Lähdettyään salista tiistaina herra Waititi kirjoitti Twitterissä, “Olemme ilmoittaneet, että tätä puoluetta ei alisteta eikä rinnasteta päivättyihin siirtomaavallan sääntöihin.”

Vuonna käytetty artikkeli Waititi julkaisi keskiviikkona The New Zealand Herald -lehdessä valintansa vastustuksen merkkinä. “Otin pois siirtomaa-solmion merkkinä siitä, että se jatkoi asuttamista, tukehtumista ja tukahduttamista” maorien oikeudet, hän kirjoitti. Hän ei vastannut heti kommentteja pyytävään sähköpostiin.

Iltapäivään mennessä tilapäinen aselepo näytti olevan voimassa, kun herra Mallard antoi herra Waititin esittää kysymyksiä parlamentissa ilman solmintaa kaulassaan. Kolmen hengen alakomitea – herra Mallard mukaan lukien – oli tarkoitus keskustella illalla siitä, oliko hei-tiki liikeasu.

Vaatimus miesten pukeutumisesta kammioon on peräisin Ison-Britannian siirtomaavallasta Uudesta-Seelannista. (Vastaava sääntö oli romutetaan käytännössä Britanniassa Vuonna 2017) pääministeri Jacinda Ardernin hallitsevan työväenpuolueen jäsentä Mallardia pyydettiin viime vuoden lopulla hävittämään sääntö. Mutta kuultuaan jäseniä, herra Mallard kertoi paikallisille tiedotusvälineille että muutokselle annettiin “hyvin vähän tukea”, vaikka hän “itse vihasi” käytäntöä.

Neiti Ardern on irtautunut kaulusvaatteista.

“Se ei ole asia, josta minulla on erityisen vahva mielipide”, hän kertoi toimittajille tiistaina. ”On paljon tärkeämpiä asioita. Olen varma, että tämä voidaan ratkaista. En usko, että suurin osa uusiseelantilaisista välittää siteistä. “

Solmio, jonka alkuperä on peräisin 1600-luvulta peräisin olevasta kaivoksesta, jota kerran käytettiin armeijan vaatteina, näyttää laskevan muodista monissa osissa maailmaa. Vuonna 2006 60-vuotias miesten pukeutumishuonekaluyhdistys, joka edustaa amerikkalaisia ​​solmio-valmistajia, ilmoitti siitä se olisi hajoamista keskuudessa laskeva myynti.

Vuonna 2013, valokuva paljaskaulaisten maailman johtajista – mukaan lukien presidentti Barack Obama ja Ison-Britannian pääministeri David Cameron – Pohjois-Irlannissa pidetyssä kahdeksan huippukokouksen ryhmässä tuli virukseksi eturintamassa, kun jotkut pitivät sidoksen uhkaavana kuolemana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *