Loujain al-Hathloul, Saudi-Arabian naisten oikeuksien aktivisti, vapautettu vankilasta

BEIRUT, Libanon – Yksi Saudi-Arabian merkittävimmistä aktivisteista, Loujain al-Hathloul, vapautettiin keskiviikkona sen jälkeen, kun kuningaskunta oli vanginnut hänet lähes kolmeen vuoteen syytöksinä, jotka länsimaiden hallitukset ja oikeusryhmät irtisanoutuivat poliittisesti motivoituneina.

“Loujain on kotona”, rouva al-Hathloulin sisar Lina kirjoitti Twitterissä valokuvalla itsestään hymyilevä laajasti videopuhelun aikana sisarensa kanssa. Toinen sisar Alia kirjoitti, että rouva al-Hathloul oli palannut perheen kotiin Riadiin, Saudi-Arabian pääkaupunkiin, ja sanoi, että hänen vapautuksensa merkitsi “elämäni parasta päivää”.

Rouva al-Hathloul, 31, nousi esiin sen vuoksi, että haastoi julkisesti ajokiellon ja muut lailliset rajoitukset, jotka Saudi-Arabia asetti naisille ns. Holhousjärjestelmän puitteissa.

Vaikka ajokielto kumottiin vuonna 2018 ja joitain rajoituksia on irrotettu osana kruununprinssi Mohammed bin Salmanin uudistustoimia, al-Hathloul oli pidätettiin toukokuussa 2018 ja yritti useita syytöksiä, mukaan lukien pyrkimykset muuttaa valtakunnan poliittista järjestelmää ja kommunikoida ulkomaisten diplomaattien ja toimittajien kanssa.

Saudi-Arabian viranomaiset väittivät, ettei syytteillä ollut mitään tekemistä hänen aktivisminsa kanssa.

Tuomari tuomitsi hänet joulukuussa viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen, mutta keskeytti rangaistuksen kahdeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi. Hänelle annettiin myös luottoa palveluneesta ajasta, mikä ilmeisesti johti hänen vapauttamiseensa keskiviikkona.

Huolimatta hänen vapauttamistaan ​​pidätyksestä, jossa hänen perheensä ja ihmisoikeusryhmänsä sanoivat häntä kidutetuksi ja seksuaalisesti häirinnäksi, hän ei ole teknisesti vapaa. Hänen rangaistukseensa sisältyi kolmen vuoden koeaika ja viisivuotinen kielto matkustaa Saudi-Arabian ulkopuolelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *