Loujain al-Hathloul, Saudi-Arabian naisten oikeuksien aktivisti, vapautettu vankilasta

BEIRUT, Libanon – Saudi-aktivisti, joka tunnetaan parhaiten naisten ajokiellon haastamisesta, Loujain al-Hathloul, vapautettiin keskiviikkona sen jälkeen, kun kuningaskunta oli vanginnut hänet melkein kolmeen vuoteen syytöksinä, jotka länsimaiden hallitukset ja oikeusryhmät irtisanomisivat poliittisesti.

“Loujain on kotona”, rouva al-Hathloulin sisar Lina kirjoitti Twitterissä valokuvalla itsestään hymyilevä laajasti videopuhelun aikana sisarensa kanssa. Toinen sisar Alia kirjoitti, että rouva al-Hathloul oli palannut perheen kotiin ja sanoi, että hänen vapautuksensa merkitsi ”elämäni parasta päivää”.

Neiti al-Hathloul vapautetaan valtakunnan hallitsijoina, jotka nauttivat siitä erityisen lämpimät suhteet Trumpin hallintoon, pyrkivät asettamaan uuden sävyn presidentti Bidenin kanssa kritisoi Saudi-Arabiaa kampanjan aikana ja vannoi arvioida uudelleen Yhdysvaltojen suhdetta valtakuntaan.

Valkoiseen taloon saapumisen jälkeen Bidenin hallinto on sanonut korostavansa demokratiaa ja ihmisoikeuksia ulkopolitiikassa, jäädytti osan asekaupasta Saudi-Arabiaan ja kumosi Trumpin hallinnon nimityksen Houthin kapinallisista, jotka ovat sodassa Saudi-Arabian kanssa Jemenissä terroristijärjestönä.

Julkisesti Saudi-Arabian viranomaiset ovat puhuneet erittäin toivovansa uudesta hallinnosta samalla kun he ovat tehneet hiljaisia ​​liikkeitä, jotka voivat helpottaa suhteiden rasitusta. Viime viikolla valtakunta vapautti kaksi Saudi-Amerikan kaksoiskansalaista, Salah al-Haidar ja Bader al-Ibrahim, jotka oli vangittu vuodesta 2019 lähtien oikeudenkäynnissä terrorismiin liittyvistä syytteistä.

Jake Sullivan, herra Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja, kirjoitti Twitterissä että al-Hathloulin vapauttaminen oli hänelle ”tyytyväinen”. “Tämä on hyvä asia”, hän kirjoitti.

Joulukuussa hän oli kutsunut hänen tuomitsemista “epäoikeudenmukaiseksi ja huolestuttavaksi”.

Al-Hathloul, jonka oikeudenkäynti oli sujunut ja alkaa keskellä kovaa kansainvälistä kritiikkiä pidätyksestään toukokuussa 2018, oli tuomittu joulukuun lopullaviikkoja herra Bidenin voiton jälkeen tavalla, joka loi perustan hänen vapauttamiselleen hallinnon ensimmäisten viikkojen aikana.

Al-Hathloul, 31, nousi esiin, koska hän oli julkisesti kiistänyt ajokiellon ja muut lailliset rajoitukset, jotka Saudi-Arabia asetti naisille ns. Holhousjärjestelmän puitteissa. Vuonna 2014 hän yritti ajaa autoaan rajan yli Yhdistyneistä arabiemiirikunnista Saudi-Arabiaan ja hänet pidätettiin yli 70 päiväksi, mikä teki hänestä kotitalouden nimen.

Karismaattinen ja suorapuheinen, hän kampanjoi muiden Saudi-Arabian aktivistien kanssa pitääkseen ajokysymyksen hengissä auttamalla järjestämään salaisia ​​naisten ajo-mielenosoituksia, tapaamaan ulkomaisia ​​toimittajia ja diplomaatteja ja puhumaan Twitterissä.

Hänen julkinen uhmasi voitti ihailun monilta, jotka kaipasivat muutosta Saudi-Arabiassa, mutta se herätti uskonnollisten konservatiivien hyökkäyksiä, jotka syyttivät häntä pyrkimyksestä turmella valtakunnan moraali. Saudi-Arabian viranomaiset, jotka väittivät, että valtakunta muuttuisi omalla vauhdillaan eikä kumartuisi aktivistien painostukseen, pitivät häntä ongelmana.

Muutos tuli lopulta joistakin asioista, joita al-Hathloul oli kampanjoinut sen jälkeen, kun kuningas Salman tuli valtaistuimelle vuonna 2015 ja valtuutti poikansa, kruununprinssi Mohammed bin Salmanin avaamaan valtakunnan talouden ja yhteiskunnan.

Mutta hallitus ei antanut luottoa al-Hathloulin kaltaisille aktivisteille huolimatta heidän vuosien kampanjoinnistaan ​​prinssi Mohammedin tekemien muutosten puolesta. Sen sijaan monet aktivisteista pidätettiin, asetettiin oikeudenkäyntiin, pelättiin hiljaisuuteen ja kiellettiin matkustamasta.

Vuonna 2018 al-Hathloul pidätettiin valtatiellä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, missä hän oli opiskellut, lentänyt takaisin Saudi-Arabiaan ja pidätetty hetkeksi. Hänet pidätettiin jälleen saman vuoden toukokuussa ja kertoi myöhemmin sukulaisille, että hänet ja ainakin kaksi muuta aktivistia oli pidätetty yksityisessä laitoksessa, jossa heitä kidutettiin ja ahdistettiin seksuaalisesti.

Tällä viikolla Saudi-Arabian muutoksenhakutuomioistuin hylkäsi hänen kidutusvaatimuksensa vedoten todisteiden puutteeseen, hänen perheensä sanoi.

Hän oli edelleen vankilassa kesäkuussa 2018, kun ajokielto virallisesti kumottiin, ja kun prinssi Mohammed löysi muita rajoituksia, jotka olivat sanelleet naisten pukeutumisen ja antaneet miespuolisille sukulaisille suuren hallinnan naisten elämään.

Hänet asetettiin syytteeseen useista syytteistä, joihin kuului kommunikointi ulkomailla olevien Saudi-Arabian toisinajattelijoiden kanssa, pyrkimys muuttaa valtakunnan poliittista järjestelmää ja puhuminen ulkomaisten diplomaattien ja toimittajien kanssa.

Saudi-Arabian viranomaiset väittivät, ettei syytteillä ollut mitään tekemistä hänen aktivisminsa kanssa. Ihmisoikeusryhmät pitivät oikeudenkäyntiä huijauksena.

Joulukuussa tuomari tuomitsi hänet viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen, mutta keskeytti rangaistuksensa kahdeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi. Hän sai luottoa palveluneesta ajasta, mikä johti hänen vapauttamiseensa keskiviikkona.

Siitä huolimatta hän ei ole teknisesti vapaa. Jopa rangaistuksensa päättymisen jälkeen häntä kohdellaan kolmen vuoden koeaika ja viisivuotinen kielto matkustaa Saudi-Arabian ulkopuolelle.

“Taistelu ei ole ohi”, hänen sisarensa Lina kirjoitti Twitterissä. “En ole täysin onnellinen ilman kaikkien poliittisten vankien vapauttamista.”

Rouva al-Hathloulin puolesta kannattaneet ihmisoikeusryhmät yhdistivät onnitteluviestinsä varoen rajoituksista, jotka jäävät hänelle ja muille näkemyksistään vangittuihin Saudi-Arabioihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *