Kiinan otsonia vahingoittavan kaasun päästöt vähenevät, tutkimukset löytävät

Maan otsonikerrosta vahingoittavan kielletyn kaasun päästöt Kiinasta ovat vähentyneet voimakkaasti usean vuoden kasvun jälkeen, kaksi tutkijaryhmää ilmoitti keskiviikkona, mikä on merkki siitä, että Pekingin hallitus oli antanut lupauksia torjua teollisen kemikaalin laitonta tuotantoa.

Tulokset helpottavat huolta siitä, että lisääntyneet kaasupäästöt, CFC-11, hidastavat edistystä vuosikymmeniä kestäneessä ympäristötaistelussa otsonikerroksen korjaamiseksi, joka suodattaa auringon ultraviolettisäteilyä, joka voi aiheuttaa ihosyöpää ja vahingoittaa satoja.

“Näemme valtavan laskun sekä maailmanlaajuisissa päästömäärissä että Itä-Kiinasta tulevissa päästöissä”, kertoi Stephen A. Montzka, Nationwide Oceanic and Atmospheric Administrationin tutkimuskemisti ja yhden tutkimuksen johtava kirjoittaja. Tri Montzkan ja muiden kolme vuotta sitten tekemä työ paljasti ensin laittomat päästöt.

“Näyttää siltä, ​​että vastaus on ollut merkittävä, mahdollisesti seurauksena siitä, että nostimme lipun ja sanoimme:” Hei, jotain ei tapahdu niin kuin pitäisi “, tohtori Montzka sanoi.

Matthew Rigby, ilmakehän kemisti Bristolin yliopistossa Englannissa ja toisen tutkimuksen kirjoittaja, sanoi, että jos päästöt eivät olisi vähentyneet, “voimme nähdä, että otsonin palautuminen viivästyy vuosia.” Tällä hetkellä täydellistä elpymistä odotetaan vielä vuosisadan puoliväliin mennessä.

Kiinan hallituksen virkamiehet eivät vastanneet välittömästi kommentointipyyntöihin.

Kemian kauppiaat Shandongissa, voimakkaasti teollistuneessa maakunnassa Itä-Kiinassa, jossa CFC-11: tä käytettiin laajalti eristysvaahdon valmistamiseen, kielletyn kaasun kauppa oli suurelta osin kuivunut. “Se ei ole kadonnut kokonaan, mutta se on paljon niukempi kuin ennen”, sanoi Shandongin kemian kauppias Gao Shang puhelinhaastattelussa.

CFC-11 kiellettiin vuosikymmen sitten Montrealin pöytäkirjan nojalla, joka perustettiin 1980-luvulla, kun tutkimus paljasti sen vaikutukset ilmakehän otsoniin samankaltaisten laajasti käytettyjen kemikaalien vaikutusten kanssa.

Ilmoitus vuoden 2018 tutkimuksessa Viisi vuotta sitten alkaneet rosoiset päästöt Kiinasta olivat järkytys tutkijoille, päätöksentekijöille, ympäristönsuojelijoille ja muille, jotka seuraavat protokollaa, jota pidetään suurimmaksi osaksi historian tehokkaimpana ympäristösopimuksena.

Meg Seki, sopimuksen hallinnoivan YK: n elimen otsonisihteeristön pääsihteeri, sanoi, että organisaatio oli tyytyväinen huomatessaan, että päästöt ovat laskeneet ja että vaikutus otsonikerrokseen on todennäköisesti rajallinen. “On kuitenkin tärkeää estää tällaiset odottamattomat päästöt tulevaisuudessa jatkamalla korkealaatuista tiedeyhteisön seurantaa”, hän sanoi lausunnossaan.

Vuoden 2018 tutkimuksessa ei määritelty suurimman osan päästöistä lähinnä niiden löytämistä Itä-Aasiasta. Mutta tutkimukset tuona vuonna Ympäristötutkintavirasto, riippumaton asianajajaryhmä, jonka kotipaikka on Washington, DC, ja New York Instances löysi todisteita siitä, että kaasua tuotettiin ja käytettiin edelleen Itä-Kiinassa, erityisesti Shandongissa.

Tohtori Rigbyn vuonna 2019 johtama ilmakehän analyysi osoitti, että Shandong sekä naapurimaiden maakunta Hebei olivat tärkeimmät lähteet.

Kun Kiinan ympäristöviranomaiset joutuivat ensimmäistä kertaa kohtaamaan todisteita, ne suojautuivat ja epäilivät havaintoja, mikä viittaa siihen, että niitä voisi olla muut käyttämättömät lähteet kemikaalin tai eristevaahdon valmistajien ei käyttäisi niin paljon CFC-11: tä.

Samaan aikaan Kiinan ekologian ja ympäristönsuojelun ministeriö vannoinollatoleranssi”Yrityksille, joiden on havaittu valmistavan tai käyttävän laittomasti CFC-11: ää.

Poliittiset ilmoitukset, toimialaraportit ja tuomioistuinten tuomiot osoittavat kaikki, että Kiinan hallitus torjui laitonta kauppaa, vaikka se kiisti jatkuvasti vakavan ongelman. Viime vuonna hallitus julkisti liikemies Qi Ermingin tuomion ensimmäisenä tapauksena Kiinassa syytteeseen otsonia vahingoittavien kemikaalien laittomasta kaupasta.

Hallitus tiukensi syytetoimien lisäksi kemian- ja vaahtotuotantoteollisuuden sääntöjä ja seurantaa ja lupasi luoda kattavan tietojärjestelmän jäljittämään kemikaalien liikkumista, jota voitaisiin käyttää CFC-11: n valmistamiseen.

On laillisia kaasuja, jotka voivat korvata CFC-11: n vaahtotuotannossa. Shandongin kemikaalikauppias Gao sanoi, että hänen yrityksensä on erikoistunut yhteen niistä.

Korvaavien tuotteiden saatavuus on saattanut auttaa Kiinan pyrkimyksiä vähentää CFC-11-päästöjä. Shandongin toisen, vaahdotusaineita myyvän yrityksen myyntipäällikkö Zhu Xiuli kertoi asiakkaiden aiemmin kysyneen, onko heillä CFC-11: tä. Mutta “parin viime vuoden aikana tutkimuksia on ollut vähemmän ja vähemmän”, hän sanoi.

CFC-11: tä on käytetty myös jäähdytyslaitteissa. Kun vaihde vanhenee ja kun CFC-11: tä sisältävät vaahdot hajoavat ajan myötä, kaasu vapautuu hitaasti. Vaikka tämän CFC-11: n “pankin” kokoa ei ole tarkalleen tiedossa, se otetaan huomioon protokollassa, ja se on yksi syy otsonin täydelliseen palautumiseen kestää vuosikymmeniä.

Nature-lehdessä julkaistut uudet artikkelit eivät myöskään ota huomioon CFC-11-päästöjen maailmanlaajuista kasvua, joka oli tapahtunut vuodesta 2013 lähtien. Kaasua saatetaan edelleen tuottaa tai käyttää muissa maissa tai muualla Kiinassa , mutta tutkijoiden mukaan maailmassa ei ole tarpeeksi ilmanäytteenottopaikkoja tietämään varmasti.

“Tämä on hyödyllinen oppitunti, jota meidän on todella laajennettava valvontamahdollisuuksiamme”, Dr. Rigby sanoi.

Avipsa Mahapatra, ympäristötutkimuslaitoksen ilmastokampanjan johtaja, sanoi uusista havainnoista, että “oli jännittävää nähdä ilmakehän tutkimukset, jotka vahvistivat, että paikan päällä tapahtunut älykkyys ja sen jälkeinen täytäntöönpano ovat johtaneet näyttävään ilmastovoitoon”. Mutta hänen mukaansa ryhmällä oli viitteitä siitä, että täytäntöönpano on saattanut onnistua joillakin Kiinan alueilla paremmin kuin muilla. “Tämä ei ole aika itsetyytyväisyyteen”, hän sanoi.

Susan Solomon, Massachusettsin teknillisen instituutin ilmakehäkemisti, joka ei ollut mukana tutkimuksessa, sanoi, että työ oli “todellinen tieteen voitto”.

Mutta ongelma ei ole ohi, tohtori Salomon sanoi, koska CFC-11: n lisäksi on muita vastaavia kemikaaleja. “Molekyylejä on koko eläintarha.” hän sanoi, ja vaikka määrät ovat pienempiä, ne summautuvat.

Ne ovat myös voimakkaita kasvihuonekaasuja, hän sanoi, vaikka niiden osuus lämpenemisestä on paljon pienempi kuin paljon yleisemmät lämpöä vangitsevat kaasut, kuten hiilidioksidi ja metaani. “Kemianteollisuutta maailmanlaajuisesti ei vieläkään seurata riittävän tarkasti, jotta voimme todella luottaa siihen, kuinka paljon kasvihuonekaasuja he tuottavat ja kuinka paljon otsonia heikentäviä kaasuja he tekevät”, hän sanoi.

Liu Yi osallistunut tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *