Kiinan Mars-operaatio alkaa Punaisen planeetan kiertoradalta

Kiina on laskeutunut kuuhun kolme kertaa ja onnistunut jopa tuomaan yhden robotti-kuu-tutkijansa takaisin maapallolle. Voiko se nyt vastata Marsiin laskeutumisen haasteeseen?

Maan avaruusjärjestö suoritti keskeisen askeleen kohti tätä tavoitetta keskiviikkona Tianwen-1, maan laukaisema avaruusalus viime heinäkuussa, aloitti kiertoradansa punaisella planeetalla valtion tiedotusvälineiden raportit. Saavuttamalla tämän saavutuksen Kiina suoritti ensimmäisen onnistuneen matkansa toiselle aurinkokuntamme planeetalle.

Avaruusalus oli myös toinen, joka saapui Marsille kahdessa päivässä Yhdistyneiden arabiemiirikuntien koettimen jälkeen, joka alkoi kiertää naapurimaiden tiistaina.

Tianwen-1 lähti maasta viime kesänä hyödyntäen ajanjaksoa, jolloin Mars ja Maa olivat lähinnä toisiaan matkoillaan auringon ympäri. Tämä mahdollisti suhteellisen lyhyen kauttakulun kahden maailman välillä.

Marsin saavuttamiseksi avaruusalus ampui moottoreitaan useita kertoja, korjaten kurssiaan, jotta se voisi lähestyä punaista planeettaa oikeassa kulmassa. Viimeisimmän moottorin käynnistämisen jälkeen 5. helmikuuta koetin lähetti kuvia punaisesta planeetasta noin 1,three miljoonan mailin etäisyydeltä.

Keskiviikkona kello 19.52 Pekingissä (kello 6.52 itäaikaa) moottori syttyi jälleen 15 minuutin ajan kuluttamalla suuren osan avaruusaluksen jäljellä olevasta polttoaineesta jarrutuksessa. Se hidasti sitä huomattavasti ja antoi Marsin painovoiman vangita koettimen elliptiseen kiertoradalle. Se kiertää nyt turvallisella etäisyydellä liittyäkseen muiden Marsin kiertoradalla olevien robottitutkijoiden joukkoon valmistautuessaan myöhempään pintalaskuyritykseen.

Saapuessaan Marsille Kiina ylitti huomattavasti viimeisen yrityksensä planeettojen väliseen operaatioon, joka epäonnistui melkein 10 vuotta sitten, vaikkakaan ilman omaa syytä. Tämä Marsiin sidottu avaruusalus Yinghuo-1 paloi maapallon ilmakehässä, kun venäläinen raketti, jolla se kulki, epäonnistui lennossa.

Mutta saapuminen Marsille oli uusi virstanpylväs Kiinan avaruusohjelmalle, mutta Tianwen-1-operaation isompi haaste on muutaman kuukauden päässä.

Kiertoradalla on laskeutuja ja kuljettaja, jotka vaikeuttavat kulkua pintaan. Kiina sanoo yritys laskeutua Marsiin jo toukokuussa, mutta se ei ole määrittänyt päivämäärää.

Sen kohde on Utopia Planitia, suuri pohjoisen pallonpuoliskon allas, johon meteori todennäköisesti kerran vaikutti ja johon vieraili NASA: n Viking 2 -maar vuonna 1976. Yksi Tianwen-1-tehtävän tavoitteista on ymmärtää paremmin jään jakautumista tällä alueella, jota Marsin tulevat ihmiskolonistit voisivat käyttää ylläpitääkseen itseään.

Laskeutuminen punaiselle planeetalle on vaarallista. Avaruusalukset laskeutuvat suurella nopeudella, ja ohut ilmapiiri ei juurikaan auta hidastamaan matkaa maahan. Ilmakitka tuottaa edelleen äärimmäistä lämpöä, joka on absorboitava tai hävitettävä. Useat Neuvostoliiton, NASA: n ja Euroopan operaatiot ovat kaatuneet. Useless NASA on laskeutunut ehjänä useammin kuin kerran.

Kiinalainen avaruusalus viettää kuukausia Marsin kiertoradalla tarkistaakseen järjestelmät ja valitakseen laskeutumispaikan, joka ei ole liian petollinen.

Jos se laskeutuu yhtenä kappaleena, kuljettaja tarvitsee nimen. Kiinalaisten väittämien jälkeen asiantuntijapaneeli valittu 10 semifinalistia. Niihin kuuluu valtion tiedotusvälineiden mukaan Hongyi, joka on peräisin kiinalaisesta sanasta kunnianhimoa ja sitkeyttä; Qilin, kiinalaisen legendan sorkka-olento; ja Nezha, nuori jumaluus, jota pidetään kapinallisten nuorten suojelijana.

Koska Kiina aloitti tehtävän Marsille heinäkuussa, se on ollut kuuhun ja takaisin.

Chang’e-5-operaatio lähti liikkeelle marraskuussa, keräsi kuunäytteet ja toi ne sitten takaisin maapallolle tutkijoiden tutkittavaksi. Se oli ensimmäinen uusi kuukivien kätkö Neuvostoliiton viimeisen kuutehtävän jälkeen vuonna 1976.

Kiinan Chang’e-4-tehtävä, ensimmäinen laskeutuu kuun takapuolelle, on edelleen toiminnassa ja sen Yutu-2-kuljettaja tutkii edelleen kuun pintaa yli kaksi vuotta sen käynnistämisen jälkeen.

Ensimmäinen robotti-koetin saapui Marsille tänä vuonna oli Hope, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien nousevan avaruusjärjestön kiertelijä. Se saapui tiistaina ja aloittaa tutkimuksen punaisen planeetan ilmakehästä auttaen planeettatutkijoita ymmärtämään Marsin säädynamiikkaa.

Kolmas uusi vierailija Marsiin on Perseverance, NASA: n uusin kuljettaja. Se laukaisi hieman myöhemmin kuin kaksi muuta avaruusalusta viime heinäkuussa, ja ohittaa Marsin kiertoradan, suuntaamalla suoraan planeetan pinnalle 18. helmikuuta.

Robottitutkija olisi NASAn viides marssi Marsilla, ja se on hyvin samanlainen kuin Curiosity, joka tutkii nyt Gale-kraatteria. Uudella kuljettajalla on erilaiset tieteelliset välineet ja tahto tutustu kuivuneeseen Jezeron kraatteriin jonka tiedemiehet uskovat voivansa olla hyvä kohde etsiä fossiilisia todisteita Marsin sukupuuttoon kuolleesta mikrobi-elämästä.

Operaatio yrittää myös uutta ensimmäistä punaisella planeetalla: lentää helikopteria heikossa Marsin ilmapiirissä. Kuljettaja pudottaa NASA: n kekseliäisyyden helikopterin kauan laskeutumisen jälkeen. Sitten se yrittää useita testilentoja niin ohuessa ilmassa kuin maapallon ilmakehän yläjuoksu pyrkien osoittamaan, että Marsia voidaan tutkia sekä ilman että maan päällä.

Se on hieman tungosta punaisen planeetan ympärillä.

Uusien tulijoiden lisäksi vielä kuusi kiertoradaa tutkii planeettaa avaruudesta. NASA lähetti sinne kolme: Mars Odyssey, käynnistetty vuonna 2001, Mars Reconnaissance Orbiter, käynnistetty vuonna 2005, ja MAVEN, joka lähti maasta vuonna 2013.

Euroopassa on kaksi avaruusalusta kiertoradalla. Sen Mars Specific -kiertorata käynnistettiin vuonna 2003, ja ExoMars Hint Fuel Orbiter poistui käytöstä vuonna 2016 ja on jaettu Venäjän avaruusohjelman kanssa.

Intia operoi kuudetta avaruusalusta, Mars Orbiter Missionia, joka tunnetaan myös nimellä Mangalyaan, joka käynnistettiin vuonna 2013.

Kaksi amerikkalaista tehtävää toimii tällä hetkellä kentällä. Uteliaisuus on kiihtynyt vuodesta 2012. Siihen liittyy InSight, joka on tutkinut marsakeja ja muita punaisen planeetan sisäisiä ominaisuuksia vuodesta 2018. Kolmas amerikkalainen tehtävä, Alternative rover, päättyi vuonna 2019, kun pölymyrsky aiheutti sen menettäneen virran .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *