Biden perii kasvavat riskit ydinaseiden valvonnassa

BRUSSELS – Kun Joseph R.Biden Jr. lähti toimistostaan ​​varapuheenjohtajana neljä vuotta sitten, huoli ydinaseista oli vähäistä, paitsi Pohjois-Korea. Mutta neljän vuoden Donald J. Trumpin jälkeen presidentti Biden on palannut maailmaan, joka on täynnä ydinvaaroja.

Aseiden hallintaa on vähän; nykyaikaiset tekniikat ovat rajoittamattomia; ja pelaajia on enemmän ja ne rakentavat nopeasti ydinvarastoja. Yhtä tärkeänä, että Trumpin kaupallinen, kouristuksellinen “America First” -politiikka heikensi liittolaisten luottamusta Yhdysvaltain turvallisuustakuisiin.

Monet asiantuntijat varoittavat nyt, että herra Bidenin on jälleen asetettava aseiden hallinta etusijalle, vaikka käsite näyttäisi olevan yhtä vanhentunut kuin 1970- ja 80-luvun laajarintaiset puvut, jolloin monimutkaiset sopimukset “heittopainoista” ja “monista -ajoneuvot ”hallitsivat kylmän sodan diplomatiaa.

Heidän mukaansa tekemättä jättäminen uhkaa ydinaseiden kilpailun kiihtymistä, mikä uhkaa uusia uhkia amerikkalaisille liittolaisille Lähi-idässä, Euroopassa ja Aasiassa.

Mutta harvat haluavat keskustella vaaroista, etenkin Euroopassa, jossa ydintaito on pääosin kadonnut ja vaara johtuu lyhyemmän kantaman ydinaseista, joita asevalvonta ei paljasta.

Italian kansainvälisten asioiden instituutin johtajalle Nathalie Toccille keskustelun puute on järkyttävää. “Tuskin keskustelemme ydinvoimasta”, hän sanoi. “Riskien ja uhkien puolella ei ole riittävää ymmärrystä siitä, kuinka vaarallisemmaksi siitä tulee.”

Välitön korjaus olisi palauttaa Yhdysvaltain uskottavuus, asiantuntijat sanoivat, vaikka edes se ei välttämättä ole helppoa. Vanha vakuutus siitä, että Yhdysvallat reagoi omalla arsenaalillaan, jos liittolaisia ​​hyökätään, oli vahva este ydinaseiden leviämiselle. Ehkä enempää.

Amerikan kumppanit Euroopassa ja Aasiassa tuntevat itsensä haavoittuviksi. He haluavat vakuutuksen siitä, että Amerikan turvallisuustakuut ovat päteviä, realistisia ja luotettavia, asiantuntijat sanoivat. Jos ei, jotkut harkitsisivat itse tai avoimesti ydinvoiman käyttöä.

Juuri ennen viimeistä ydinaseiden valvontasopimusta Venäjän kanssa, uusi START, vanhentunut, Herra Biden pidensi vielä viidellä vuodella. Mutta se ei tee mitään vähentääkseen nykyaikaisemman tekniikan, taktisten tai keskipitkän kantaman ydinohjusten tai muiden ydinkansojen uhkaa.

Kaikki muut ydinaseiden valvontaa koskevat sopimukset, mukaan lukien Väliaikaisen ydinvoiman sopimus, ovat rauenneet, ja herra Trump vetäytyi vuodesta 2015 Iranin ydinsopimus, joka asettaa tiukat rajat Teheranin kyvylle rikastaa uraania.

“Näiden haasteiden yhdistelmä herättää liittolaistemme ydinturvallisuutta uudestaan, kun he kysyvät, voivatko he edelleen luottaa Yhdysvaltoihin, kuten he ovat aina tehneet”, sanoi entinen Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs ja Yhdysvaltain presidentti Ivo Daalder. Chicagon globaalien asioiden neuvosto.

“Jotkut liittolaiset ihmettelevät USA: n ydin- ja turvallisuustakuiden elinkelpoisuutta ja uskottavuutta”, hän sanoi.

Epäilykset Amerikan turvallisuustakuista eivät ole uusia, mutta ne ovat suurempia kuin koskaan. Charles de Gaulle, joka Ranskan presidenttinä loi maansa itsenäisen ydinpelottimen 1960-luvulla, kyseenalaisti amerikkalaisen halukkuuden käydä kauppaa ”New York for Paris” ja vuonna 2018 herra Trump ihmetteli, onko Yhdysvallat pitäisi mennä sotaan puolustamaan Montenegroa, Naton jäsenvaltio.

Kun otetaan huomioon Pohjois-Korean uusi ulottuvuus ja kyky, ohjuksilla, jotka saattavat osua Yhdysvaltoihin, herra Daalder sanoi, aasialaiset liittolaiset kysyvät: “Uhraako meidät puolestasi? Säästätkö Seattlen Soulin hinnalla? “

Koska siellä ei ole Yhdysvaltojen ydinaseita, Aasian rauhoittaminen on erittäin vaikeaa.

“Bidenin ydinohjelmalle ei ole toistaiseksi kiinnitetty sen ansaitsemaa maailmanlaajuista huomiota etenkään Aasian ja Kiinan nykyaikaistamisen suhteen”, sanoi Kevin Rudd, Australian entinen pääministeri, joka on Aasian yhteiskunnan puheenjohtaja.

“On oltava riittävä usko kollektiiviseen pelotteluun ja amerikkalaiseen ydinvarjoon estääkseen liittolaisia ​​miettimästä omia kansallisia ydinpurkauksiaan”, hän sanoi.

Mr. Bidenin kohtaama rauhoittamisongelma on sekä sotilaallinen että poliittinen, sanoi Mark Fitzpatrick, Kansainvälisen strategisten tutkimusinstituutin apulaiskumppani. Hän sanoi, että ydinvoimien vastustajat ja asevalvonta ovat vähentyneet, ja sitten epäillään amerikkalaista halukkuutta toimia.

Amerikan ydintakaus “on kärsinyt eniten Trumpin transaktioperusteisesta lähestymistavasta liittoutumiin”, hän sanoi. “Jos olisin amerikkalainen liittolainen, minun pitäisi miettiä kahdesti, kuinka paljon voisin luottaa Yhdysvaltain takuuseen, kun otetaan huomioon, että tämä amerikkalainen isolationismi ja yksipuolisuus eivät katoa.”

Herra Daalder kokoontui kirjoittamaan 16 entistä virkamiestä ja analyytikkoa raportti näissä asioissa.

Sen suositusten joukossa on ehdotuksia “transatlanttisen kumppanuuden tasapainottamiseksi” kannustamalla Eurooppaa ottamaan enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan ​​ja turvallisuudestaan.

Eurooppalaisten tulisi rahoittaa “todellisia sotilaallisia voimavaroja” hallinnon sijaan ja nykyaikaistaa Naton ydinvoimavaroja, raportissa todetaan. Kiistanalaisella tavalla se suosittelee, että Ranska ja Iso-Britannia laajentavat ydinvahinkojaan kattamaan eurooppalaiset liittolaiset.

Raportissa kehotetaan myös Washingtonia jatkamaan vakavaa turvallisuusyhteistyötä Japanin ja Etelä-Korean kanssa ja luomaan Aasian ydinsuunnitteluryhmä, Australia mukaan luettuna, liittolaisten tuomiseksi Yhdysvaltojen ydinstrategiaan alueella.

Jos myös Eurooppa on haavoittuva, ahdistus on erityisen voimakasta Aasiassa.

“Sekä Etelä-Korea että Japani ovat vaarassa kasvavasta Pohjois-Korean ydinaseesta ja ohjuskyvystä”, sanoi entinen Etelä-Korean ulkoministeri Byung-se Yun. ”Molemmat maat katsovat, että nykyinen laajennettu pelotevaikutus ei riitä suojelemaan meitä. Ydinvoiman rauhoittamisesta on tullut Amerikan ensimmäinen ja tärkein asia Aasiassa. “

Aasialaiset ovat huolissaan siitä, että Washington tekee sopimuksen Pohjois-Korean kanssa mannertenvälisistä ohjuksista, mutta ei lyhyemmän kantaman rakenteista, jotka voivat alkaa erottaa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean edut.

Mielipidekyselyissä johdonmukainen enemmistö eteläkorealaisista tukea ydinaseiden hankintaa, ja keskuskristilliset ja konservatiiviset poliittiset puolueet ovat pyytäneet Washingtonia sijoittamaan ydinaseita maahan.

Japani on myös haavoittuva, mutta on allerginen ydistrategiasta käytävälle keskustelulle Hiroshiman ja Nagasakin jälkeen, sanoi Nobuyasu Abe, Japanin atomienergiakomission entinen komissaari ja entinen YK: n aseriisunnan pääsihteerin alainen.

Pohjois-Korealla ei vielä ole toisen iskun kapasiteettia, hän sanoi, mutta “voimme olla liian itsevarmoja”.

Kiina, joka nopeasti lisää sotilaallista budjettiaan ja ydinvarastoaan, on eri asia. “Meille tapahtuu Kiinaa”, herra Abe sanoi. “Se on iso lohikäärme, mutta hännänsä on liian lyhyt, jotta eurooppalainen näkisi sen.”

Riski on Taiwanissa, hän sanoi, ja kuinka puolustaa sitä tai estää Kiinaa hyökkäämästä sitä.

Yhdysvaltain “strategisen epäselvyyden” politiikka on vanhentunut, hän sanoi, “kun Xi Jinping on niin selvä Taiwanista”.

Yhdysvallat on 10000 kilometrin päässä, herra Abe sanoi. “Suostuttele siis niin, että voit estää kiinalaisia. Oletko valmis käyttämään ydinaseita Kiinan estämiseksi? Washington ei ole koskaan sanonut kyllä. “

Aggressiivinen Venäjä aiheuttaa samanlaisia ​​ongelmia Euroopalle ja erityisesti Saksalle, jolla on oma ydinallergia, sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger.

Kysymys on niin arkaluonteinen, että “Angela Merkelin 16 vuoden ajan kanslia ei ole ollut mielekästä keskustelua pelotuksesta, mitä se tarkoittaa, tarvitsemmeko sitä, miksi ja Naton politiikan sisältöä”, hän sanoi.

Yleisen luottamuksen menetys Yhdysvalloissa Trump-vuosien jälkeen, etenkin Saksassa, on elävä mielipidekyselyissä ulkosuhteita käsittelevä Eurooppa-neuvosto.

Mutta ranskalaiset ajatukset eurooppalaisesta “strategisesta autonomiasta” ovat riskialttiita, herra Ischinger sanoi. “Nato on niin tärkeä turvallisuudellemme, että meidän on vältettävä lähettämästä signaaleja vaihtoehtojen harkinnasta.”

Radoslaw Sikorski, Euroopan lainsäätäjä ja entinen Puolan ulko- ja puolustusministeri, näkee vaaran Venäjän uusissa aseissa, etenkin ilman keskialueiden joukkojen sopimusta.

“Yllättävää on, että tämä ei ole herättänyt reaktiota alueille saapuneissa pääkaupungeissa, kuten Berliinissä”, hän sanoi. “Mikään ei ole samanlaista kuin keskustelu ja reaktio, jonka Neuvostoliitto on tuottanut vastaavanlaisella liikkeellä 1980-luvun puolivälissä, jolloin miljoonat protestoivat ja hallitukset kaadettiin.”

Kuten herra Fitzpatrick toteaa, “haavoittuvuudella ei ole väliä, jos uskot Yhdysvaltain turvallisuustakuisiin ja luotat niihin, koska Yhdysvalloilla on horisontissa tavaraa, joka voi osua kohteisiin 30 minuutissa.”

Mutta se, hän ja muut sanovat, on yhä suurempi “jos”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *