Puolan tuomioistuin määrää tutkijat anteeksi holokaustitutkimuksesta

WARSAW – Puolalainen tuomari määräsi tiistaina kaksi holokaustitutkijaa julkistamaan anteeksipyynnön “epätarkkojen tietojen” sisällyttämisestä kahden nidoksen akateemiseen tutkimukseen, jossa syvennettiin yksittäisten puolalaisten roolia juutalaisten murhassa toisen maailmansodan aikana.

Määräys tuli sen jälkeen, kun sota-ajan kylän pormestarin veljentytär aloitti tarkkaan seuratun kunnianloukkausoikeudenkäynnin, joka tutkijoiden yhteensovittaman vuoden 2018 tutkimuksen mukaan juutalaisen eloonjääneen mukaan oli osallisina 18 juutalaisen murha joka pakeni suojaa natseilta metsässä Itä-Puolassa.

Tuomari Ewa Jonczyk kuitenkin hylkäsi veljentytär Filomena Leszczynskan 27 000 dollarin vahingonkorvausvaatimuksen, jota oikeudellisissa toimissaan tuki osittain valtion rahoittama organisaatio, jonka tehtävänä on suojella Puolan ja Puolan kansan hyvää nimeä. . ”

Tuomari Jonczyk sanoi olevansa kieltäytynyt vahingonkorvausten myöntämisestä, koska tuomioistuinten päätöksillä “ei pitäisi olla viilentävää vaikutusta tieteelliseen tutkimukseen”. Hän hylkäsi myös vaatimuksen, jonka mukaan anteeksipyynnön mukaan Malinowon kylän sodanjohtaja pormestari Edward Malinowski olisi kuvattu “juutalaisia ​​pelastavaksi sankariksi”. Kirja oli kuvannut häntä varkaana ja natsien yhteistyökumppanina.

Loukkaustapaus on aiheuttanut huolta juutalaisten ryhmien ja tutkijoiden keskuudessa ympäri maailmaa, jotka ovat huolissaan siitä, että Puolan kansallismielinen hallitus, jota konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on johtanut vuodesta 2015, haluaa hillitä holokaustin riippumatonta tutkimusta. Hallitus on kiistänyt osallistumisensa asiaan.

Jan Grabowski, puola-kanadalainen historian professori Ottawan yliopistossa ja syytetty asiasta, kertoi Puolan johtavalle liberaalille sanomalehdelle Wyborcza Gazetalle, että “Minun on vaikea hyväksyä tätä tiettyä päätöstä.” Hän sanoi vetoavansa.

Toinen syytetty on Barbara Engelking, historioitsija Puolan holokaustitutkimuksen keskuksesta. “En tunne syyllisyyttä”, hän sanoi tuomion jälkeen video-lausunnossa.

Professori Engelking sanoi, että aiheilla, “joiden vuoksi meidän on tarkoitus pyytää anteeksi, ei ole tosiasiallista perustaa”. Hän sanoi, että hänen kertomuksensa sodan ajan pormestarin toiminnasta, johon sisältyi sekä juutalaisten auttaminen että pettäminen, perustui sodanjälkeiseen todistukseen juutalaisesta naisesta, jota hän oli auttanut ja myös ryöstä.

“Tämä tapaus osoittaa, että holokaustin historiassa ei ole mustavalkoisia tilanteita”, professori Engelking sanoi.

Kaksi tutkijaa toimitti ”Yö ilman loppua”, 1700 sivun tutkimuksen puolalaisten käyttäytymisestä natsimiehityksen aikana vuosina 1939–1945. Tuona aikana noin kolme miljoonaa juutalaista tapettiin valloitetulla Puolan alueella, lähinnä natsien kuolemanleireillä, mutta joskus myös puolalaisten naapureidensa kanssa.

Kirja raivostutti nationalisteja kuvailemalla yksittäisten puolalaisten osallisuutta juutalaisten murhassa. Se on jotain, jota Puolan historian isänmaalliset versiot, jotka korostavat puolalaisten kärsimyksiä toisen maailmansodan aikana, ovat pyrkineet välttämään.

“Numeroista tehty johtopäätös on synkkä: kaksi kolmesta pelastusta etsivästä juutalaisesta kuoli – useimmiten kristittyjen naapureidensa vuoksi”, tutkijat kirjoittivat johdannossa.

Tuomarin käsky, jonka mukaan tutkijat julkaisevat anteeksipyynnön rouva Engelkingin tutkimuskeskuksen verkkosivustolla ja lähettävät kirjallisen anteeksipyynnön sodan ajan pormestarin veljentytär Leszczynskalle, merkitsivät voittoa Puolan kunnianloukkausta vastaan. tapauksen liikkeellepaneva voima ja muut kansallismieliset asut.

Liigan johtaja Maciej Swirski oli tyytyväinen tuomioistuimen päätökseen, viestin lähettäminen Twitteriin että rouva Leszczynska “taistelee meidän kaikkien puolesta, jotta meidän ei tarvitse kantaa stigmaa, jonka historioitsijat ovat meille osoittaneet holokaustin tekijöiksi”.

Juutalaiset ryhmät tuomitsivat tuomion.

“Holokaustin historia vaatii riippumattomaa tieteellistä tutkimusta, johon ei saa kohdistua epäasianmukaisia ​​ponnisteluja poliitikkojen ja tuomioistuinten painostuksella”, sanottiin Saksan juutalaisten aineellisia vaatimuksia käsittelevän konferenssin lausunnossa, joka on merkittävä holokaustin historiallisen tutkimuksen sponsori. ja Maailman juutalaisten palautusjärjestö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *