Olympialaisten päällikkö sanoi anteeksi naisten halventamisesta. Japanissa se riittää usein.

TOKYO – Tokion olympialaisten järjestelykomitean presidentin päivinä sytytti kovan takaiskun väittämällä, että naiset puhuvat liikaa kokouksissa, yli puolet Japanin yleisöstä oli kyselyssä samaa mieltä siitä, että hänellä ei ollut pätevyyttä johtaa. Yksi Japanin merkittävimmistä olympialaisten toiveista Naomi Osaka sanoi, että hänen kommenttinsa olivat ”todella tietämättömiä”. Pääkirjoitukset kahdessa maan suurimmassa sanomalehdessä vaativat häntä eroamaan.

Lyhyen anteeksipyynnön jälkeen Tokion 2020 puheenjohtaja, Yoshiro Mori, 83, on kuitenkin kasvot Japanin pyrkimyksistä vetää tärkein tapahtuma kansainväliselle urheilukalenterille. Hänen läpäisemättömyytensä myrskyyn seksististen huomautustensa suhteen näyttää heijastavan japanilaisen valtarakenteen tukea, joka on suurelta osin yleisön vastuulla, toimii vanhan vartijan säilyttämiseksi ja pakastaa nuorempien ihmisten kriittiset äänet.

Sosiaalisessa mediassa tämä sukupolvelijakauma on yhdistynyt japanilaisen sanan “rougai“, Termi, joka merkitsee ärsytystä maan vanhusten vanhempien legioonien tahattomasta käyttäytymisestä ja jota herra Mori itse käytti keskustellessaan huomautuksistaan.

Entisen pääministerin Morin sitkeys osoittaa myös, kuinka maan pitkäaikaisella hallituspuolueella ei ole juurikaan kannustimia puolustaa naisten oikeuksia ja onnistua pysymään vallassa epäonnistumisesta huolimatta saavuttaa omat tavoitteensa naisten edistämiseksi politiikassa ja työpaikoilla.

“Morin ympärillä olevat ihmiset ja hän itse ajattelevat voivansa olla tällaisia, koska se on aina ollut niin”, sanoi Kaori Hayashi, sosiologian ja mediatutkimuksen professori Tokion yliopistossa. “Ja jos myrsky rauhoittuu, he voivat palata normaaliin tapaan. Se on ollut kulttuuri. “

Poliittiset johtajat – melkein kaikki miehet – toimivat kuplan sisällä ajatellen, että “” me olemme ne, jotka päättävät “”, rouva Hayashi sanoi. “Joten siksi, vaikka me huutaisimme”, hän lisäsi, “äänemme ei pääse näihin piireihin.”

Herra Mori, joka palveli kaksi vuosikymmentä sitten yhtenä maan suurimmista epäsuosittu pääministeri, kommentoi viime keskiviikkona Japanin olympiakomitean online-kokouksen jälkeen. Puheessaan naisten lisääntyneestä edustuksesta valiokunnassa hän varoitti, että kokoukset eivät koskaan loppu, koska naiset kilpailevat eniten keskustelemaan keskenään.

Myöhemmin hän veti huomautuksensa, mutta sanoi, ettei hänellä ollut aikomusta erota. Torstai-iltana hän ilmestyi satelliittiuutisohjelma ja ehdotti, että hän olisi pyytänyt anteeksi lähinnä tarkoituksenmukaisuuden vuoksi. “Huomautusten peruuttaminen oli nopein tapa”, hän sanoi. “Tärkeät olympialaiset ovat lähestymässä.”

Siitä lähtien merkittävät poliittiset kannattajat ovat asettuneet riviin sanomaan, että herra Morin tulisi edelleen olla vastuussa. Japanin nykyinen pääministeri Yoshihide Suga kutsui Morin huomautuksia “kansallisen edun vastaisiksi”, mutta viittasi Kansainvälisen olympiakomitean lausuntoon, jossa julistettiin numero “päättynyt. ” KOK antoi tiistaina a seurantalauseke kutsumalla herra Morin kommentteja “ehdottomasti sopimattomiksi”.

Mr. Sugan liberaalidemokraattisen puolueen pääsihteeri Toshihiro Nikai sanoi, että herra Morin “ei ole ongelma” pysyä paikallaan. “Eikö se riitä?” Herra Nikai kertoi herra Morin peruuttavan kommenttinsa.

Jopa ne, jotka ovat suhtautuneet kriittisesti hänen huomautuksiinsa, ovat kieltäytyneet vaatimasta hänen poistumistaan. Seiko Hashimoto, olympialaisia ​​valvova ministeri ja Tokion kuvernööri, Yuriko Koike – molemmat Japanin korkeimmista naispolitiikoista – sanoi, että Mori “ei olisi pitänyt tehdä” huomautusta. Mutta he sanoivat tukevansa edelleen järjestelytoimikuntaa, jos hän pysyy kärjessä.

Jesper Koll, joka on työskennellyt Japanissa vuosikymmenien ajan ekonomistina, sanoi, että herra Suga kunnioitti vakiintunutta miesten hallitsemaa vallanrakennetta, joten hän oli menettänyt “kultaisen mahdollisuuden tappaa vanhat vartijat ja obstruktionistit”. Sen sijaan herra Koll sanoi, että pääministerin “hiljaisuus saa hänet osallistumaan Japanin pimeään puoleen”.

Entisenä pääministerinä, jolla on laaja kokemus urheilumaailmasta, Mori voi nojautua laajaan verkostoon, joka on rakennettu vuosikymmenien pituisen uran aikana. Ja olympialaisten on määrä alkaa hieman yli viiden kuukauden kuluttua, jotkut kommentaattorit sanoivat, että voi olla vaikeaa korvata hänet. Järjestäjät pyrkivät luomaan protokollia suojella maailmanlaajuisen pandemian pelit, joita ei tuoda kantaan avajaisseremoniaan mennessä 23. heinäkuuta.

Maine poliittisena järjestäjänä Mori voi luottaa myös niihin, jotka kokevat olevansa velkaa uskollisuudestaan ​​Japanin saarimaisissa poliittisissa ja liike-elämissä myönnetyistä edellisistä suosioista.

“Hän näyttää olevan erittäin hyvä hoitamaan ihmisten pieniä ongelmia ja haittoja, ja monet ihmiset näyttävät olevan riippuvaisia ​​hänen tuestaan ​​poliittiseen ja ammatilliseen selviytymiseen”, kertoi Doshisha Enterprise Schoolin taloustieteen professori Noriko Hama. “Joten se palvelee häntä todennäköisesti tällä hetkellä, mikä on hyvin surullista, kiusallista ja raivostuttavaa.”

Erityisesti nuoret, kuten hän sanoi, saattavat haluta puhua. “Mutta he pelkäävät seurauksia, koska hän on niin vaikutusvaltainen henkilö”, rouva Hama sanoi.

Kommentoijat ovat huomauttaneet, että herra Mori on ollut ”nälkäinen” koko uransa ajan. Mutta naisoikeusaktivistit sanovat, että hänen kommenttinsa menevät paljon syvemmälle kuin yksinkertainen virhe ja heijastavat asennetta, jonka monet miehet jakavat Japanissa.

Maya Yamaguchi, asianajaja ja entinen valtiovarainministeriön virkamies, tukahdutti Asahi TV: n maanantaina uutisanalyysissa maanantaina, kun hän kuvaili omaa kokemustaan ​​kerrotessaan olevansa “ärsyttävää” puhuessaan yhtä kauan kuin mieskommentaattori. tai häntä kutsutaan “hysteeriseksi”, jos hän puhuu yhtä äänekkäästi kuin mies.

Vuosien ajan Japani on vannonut parantavansa nöyrää asemaansa kehittyneissä maissa naisten etenemisessä. Aikaisempi pääministeri Shinzo Abe sanoi, että naisten pitäisi viedä 30 prosenttia yritysjohdon työpaikoista vuoteen 2020 mennessä heillä on alle 12 prosenttia. Liberaalidemokraattisessa puolueessa 40 parlamentin edustajasta 391: stä – hieman yli 10 prosenttia – on naisia.

Mr. Sugan 20 hengen kabinetissa useless kaksi jäsentä on naisia ​​ja keski-ikä on yli 60 vuotta.

“Jopa LDP: n suhteellisen liberaali siipi ei ole tiukasti sitoutunut sukupuolten tasa-arvoon”, sanoi Tokion Senshu-yliopiston sosiologian professori Mito Akiyoshi. ”He ovat opportunistisempia feministejä. Kun se näyttää hyvältä heidän julkiselta kuvaltaan tai näyttää hyvältä taloudelle, he yrittävät ajaa naisten entistä suurempaa osallistumista politiikkaan ja talouteen. “

Japanin vaalit ovat ylivoimaisesti paikallisia, ideologialla tai identiteettipolitiikalla ei ole vahvaa roolia. Äänestäjät korostavat turvallisuutta ja jatkuvuutta, vaikka niin olisivatkin en ole samaa mieltä hallitsevan puolueen asialistasta, ja naiset tukevat liberaalidemokraattista puoluetta yhtä todennäköisesti kuin miehet, Tokion yliopiston vertailevan poliittisen talouden professorin Gregory W. Noblen mukaan.

Mutta se ei tarkoita, että naiset eivät arvosta panoksia, kun herra Morin kaltainen voimakas mies alentaa niitä.

Hänen kommenteillaan voi olla syvällisiä vaikutuksia siihen, miten naisia ​​kohdellaan, eikä useless hallituksen kokouksissa, sanoi Minky Worden, Human Rights Watchin maailmanlaajuisten aloitteiden johtaja, joka valvoo ryhmän edunvalvontaa kansainvälisen olympiakomitean kanssa.

“Jos ei ryhdytä toimiin miehen suhteen, joka suorittaa kesäolympialaisia, tärkeintä maailmanlaajuista urheilutapahtumaa”, rouva Worden sanoi, “minkä viestin se lähettää nuorelle tytölle, jonka uimaharjoittelija koskettaa häntä sopimattomasti tai naiset ja tytöt, jotka taistelevat kohtuullisen palkan puolesta? “

Jotkut aktivistit sanovat, etteivät he halua keskittyä yksin herra Moriin. Kazuko Fukuda, yksi a Change.org-vetoomus arvostelemalla herra Morin huomautuksia “ennakkoluuloista, kapea-alaista ja syrjivää”, He sanoivat vaativansa laajempaa politiikkaa sukupuolten tasa-arvon varmistamiseksi.

“Ihmiset, jotka sanoivat, että naisia ​​ei ole helppo ottaa mukaan tai että naiset puhuvat liian kauan, eivät ole useless Mori, vaan myös näiden olympialaisten parissa työskentelevät ihmiset”, Fukuda sanoi. “Mielestämme se ei ole useless yksittäinen ongelma, vaan rakenteellinen ongelma.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *