Miksi Saksa syyttää ikääntyneitä natsien rooleista, joita se kauan ei huomioinut

BERLIN – Viime viikolla syytetty nainen oli 94-vuotias ja oli työskennellyt sihteerinä. Tällä viikolla saksalaiset syyttäjät syyttivät 100-vuotiasta miestä, joka oli työskennellyt vartijana, kuten viime vuonna tuomittu mies, 93-vuotias.

Nämä kolme saksalaista ovat osa vähentynyttä rikostutkintaa, joka liittyy viime vuosisadan natsien sotarikoksiin. Vastaajat ovat paitsi ikääntyneempiä kuin viimeksi kuluneiden vuosikymmenien aikana oikeudenkäynnin kohteena olleet, mutta heillä on myös vähemmän todennäköistä, että heillä olisi ollut suora rooli vuosikymmeniä sitten läheisyydessä tehdyissä julmuuksissa, ja jotkut olivat tuolloin alaikäisiä.

Nyt heidät on tartuttu Saksan kilpailuun kelloa vastaan ​​natsisukupolven lopullisten jäsenten saattamiseksi oikeuden eteen. Jotkut saksalaiset ovat vastustaneet maansa yrityksiä, kuitenkin myöhään, palvelemaan oikeutta niille, jotka auttoivat jatkamaan 1900-luvun pahimpia rikoksia, mutta toisten mielestä uuden äärioikeiston nousu on tehnyt syytteeseenpanosta tärkeämmän kuin koskaan.

“Se kesti kauan, mikä ei ole helpottanut asioita, koska nyt olemme tekemisissä sellaisten vanhusten syytettyjen kanssa”, sanoi Neuruppinin syyttäjä Cyrill Klement, jonka toimisto nosti syytöksiä 100-vuotiaasta miehestä. “Mutta murhalla ja murhan lisävarusteilla ei ole vanhentumisaikaa.”

Vuosien varrella Saksan oikeusjärjestelmä on laajentunut ja supistanut tulkintaansa siitä, kuka oli syyllistynyt miljoonien murhaan natsien ylläpitämässä valtavassa keskitys- ja kuolemanleiriverkostossa. Vuosikymmenien ajan vartijoiden ja muiden matalassa asemassa olevien henkilöiden ei katsottu liittyvän suoraan suoraan syytettäviin murhiin, mutta Münchenin tuomioistuimen vuosikymmenen sitten tekemä päätös laajensi mahdollisuutta asettaa syytteeseen.

Kun tuomari tuomittiin John DemjanjukOhiossa entinen työntekijä vuonna 2011 avusti 28 000 Sobiborin leirillä kuolleen ihmisen kuolemassa, jossa hän työskenteli vartijana. Hän päätti, ettei kukaan ollut mahdotonta työskennellä keskitysleirillä eikä ollut osa natsien kuolemakoneisto.

Demjanjuk kuoli vuonna 2012 ennen kuin muutoksenhakua voitiin käsitellä ylemmässä oikeusasteessa. Silti hänen tapauksensa merkitsi muutosta Saksan oikeusjärjestelmässä.

“Demjanjukin tuomio oli erittäin tärkeä, koska se osoitti, että meillä oli vielä jonkin verran kiinni tekemistä”, sanoi natsi-aikojen rikosten tutkinnasta vastaavan Saksan hallituksen toimiston johtaja Thomas Will. “Se oli ensimmäinen kipinä, joka sai meidät tutkimaan kaikkien leirien, ei pelkästään kuolemanleirien, vartijoita ajatuksella, että siellä tapahtuvaa ei voitu jättää huomiotta.”

Siitä lähtien useat yli 90-vuotiaat miehet ja naiset, jotka olivat työskennelleet vartijoina tai hallintovirkamiehinä keskitysleireillä, ovat joutuneet syytteisiin Saksan tuomioistuimissa. Viimeisimmät tuomiot annettiin vasta viime viikolla.

“Nämä tapaukset ovat tärkeitä asiayhteyteen, mutta myös symbolisesti”, sanoi Axel Drecoll, Brandenburgin muistomerkkien säätiön johtaja, johon kuuluvat Sachsenhausenin ja Ravensbrückin keskitysleirit. “Se osoittaa, että Saksan oikeusjärjestelmä suhtautuu vakavasti ja jatkaa näiden rikosten jatkamista. Se on erittäin tärkeää. “

Neuruppinissa, itäisessä Brandenburgin osavaltiossa, syyttäjät eivät ole nimenneet satavuotista syytettyä, jonka he syyttivät tiistaina avustaessaan 3518 ihmisen murhassa, jotka menehtyivät, kun hän palveli SS-vartijana Sachsenhausenissa tammikuun 1942 ja helmikuun 1945 välillä. .

“Näitä ovat muun muassa teloitukset ammuten Neuvostoliiton sotavankit vuonna 1942”, Neuruppinin tuomioistuin sanoi lausunnossaan. “Lisäksi syytteet sisältävät lisävarusteen vankien murhasta tappavan kaasun Zyklon B avulla sekä vankien ampumisten ja kuolemien ylläpitämällä hengenvaarallisia olosuhteita entisessä Sachsenhausenin keskitysleirissä.”

Vaikka syyttäjät ovat pitäneet häntä kelvollisena astumaan oikeudenkäyntiin rajoitetusti, tuomioistuimen on nyt päätettävä, nostetaanko asia oikeudenkäyntiin.

Sachsenhausen, joka sijaitsee noin 20 mailia Berliinistä pohjoiseen, toimi natsien keskitysleiriverkoston päämajana Drecoll sanoi. Siellä koulutettiin yli 6000 leirin vartijaa ja henkilökuntaa ennen kuin heidät lähetettiin töihin muihin leireihin. Silti useless harvat heistä saatettiin oikeuden eteen.

“Suurin osa syyllistyneistä Sachsenhausenista erottui skotista”, hän sanoi. “Syytteet ovat myöhäinen, mutta tärkeä merkki siitä, että tällaiset rikokset saatetaan oikeuden eteen.”

Satavuotisjuhlaa vastaan ​​esitetyt syytteet tulivat a 94-vuotias nainen – joka teini-ikäisenä oli työskennellyt sihteerinä Stutthofin keskitysleirillä – syytettiin 10000: sta syystä, että hän oli lisävaruste murhiin ja osallisuuteen murhayrityksissä roolistaan ​​natsien tappokoneistojen tukemisessa.

Koska hän oli alle 21-vuotias rikkomusten aikana, joista häntä syytetään, hänen odotetaan joutuvan oikeudenkäyntiin alaikäisten tuomioistuimessa, jossa hän todennäköisesti saisi lievemmän rangaistuksen.

Viime vuonna Hampurin osavaltion tuomioistuin löysi Bruno Dey syyllistynyt 5230 lukumäärään murhasta – yksi jokaisesta ihmisestä, jonka uskotaan tapetuksi Stutthofissa siellä vartijana, elokuusta 1944 huhtikuuhun 1945. Herra Deyä syytettiin nuorena, koska hän oli teini-ikäinen rikoksen aikaan. Hän oli 93-vuotias, kun hänelle määrättiin kahden vuoden ehdollinen rangaistus.

Herra Deyn tapaus seurasi Vuoden 2015 tuomio / Oskar Gröning, entinen SS-sotilas, joka oli työskennellyt työpöydällä Auschwitzissa, osallisuudesta 300 000 unkarilaisen juutalaisen murhaan, jotka karkotettiin leirille kesällä 1944. Silloin 94-vuotias Gröning tuomittiin neljän vuoden vankeuteen. , mutta hänen rangaistuksensa viivästyi valituksilla ja hän kuoli vuonna 2018.

Saksan liittovaltion korkea tuomioistuin vahvisti Gröningin tuomion, vahvistamalla Münchenin tuomioistuimen tuomiota herra Demjanjukia vastaan.

Herran Willin toimisto alkoi sitten etsiä natsipöytäkirjoja löytääkseen vielä eläviä saksalaisia, jotka olivat palvelleet missä tahansa ominaisuudessa keskitysleireillä.

Viime vuosikymmenen aikana löydettiin riittävästi todisteita mahdollisesta osallistumisesta, jotta yli 200 ihmisen tapaukset voitaisiin välittää kotiensa lähellä oleville paikallisille syyttäjille, joiden tehtävänä on aloittaa tutkimukset, jotka voivat johtaa rikosoikeudellisiin syytteisiin.

“Trendi on nyt sanoa, että kyse ei ole pelkästään joukkotapahtumista tai tappamisesta kaasukammioissa, mutta että syytteitä voidaan nostaa sellaiselle, joka on hyväksynyt ihmisten kuolevan julmuuden, nälkään, laiminlyönnin tai jäätymisen kautta”, Mr. Will sanoi.

Useless muutama syyttäjätutkinta on viime vuosina johtanut rikosoikeudellisiin syytteisiin, ja hänen mukaansa syytettyjen iän vuoksi useat ovat kuolleet tutkinnan aikana.

Näistä syytöksistä useless kolme on johtanut tuomioihin. Gröningin ja Deyn lisäksi Reinhold Hanning hänet todettiin syylliseksi vuonna 2016 avustamisessa 170 000 murhassa aikana, jolloin hän palveli SS-vartijana Auschwitzissa. Hän oli 95-vuotias tuomitsemishetkellä ja kuoli seuraavana vuonna.

Vuosien varrella, Willin mukaan, natsirikoksia tutkivasta valtion toimistosta on tullut välttämätön arkisto, jota muuten ei välttämättä olisi olemassa, ennätys suuresta osasta maan oikeudellista historiaa, toisen maailmansodan aikaisia ​​rikollisia ja heidän tapojaan. käsitelty. Mutta toimiston olemassaolo ja sen työ lähettävät myös laajemman viestin.

“Työssämme teemme selväksi demokratian ja oikeusvaltion tärkeyden”, Will sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *