Marsin tehtävä Yhdistyneistä arabiemiirikunnista saapumaan Punaisen planeetan kiertoradalle

Ensimmäinen kolmen uuden Mars-kävijän paraati on saapunut.

Tiistaina Yhdistyneistä arabiemiirikunnista tuli vasta viides valtio, joka onnistuneesti lähetti avaruusaluksen Marsille, kun sen robotti-koetin nimeltä Hope alkoi kiertää punaista planeettaa.

Se on ensimmäinen arabimaiden toteuttama planeettojen välinen operaatio. Viime päivinä joukko merkittäviä rakennuksia ja muistomerkkejä varakkaassa öljymaassa, joka on suunnilleen Mainen kokoinen, valaistiin yöllä punaisella Marsin, punaisen planeetan kunniaksi.

“Yhdistyneiden arabiemiirikuntien hallituksen näkökulmasta pohjimmiltaan 90 prosenttia tehtävästä on saavutettu onnistuneesti”, sanoi Hopein projektipäällikkö Omran Sharaf haastattelussa ennen avaruusaluksen saapumista.

Jäljelle jääneiden 10 prosentin kohdalla ei ollut muuta tekemistä kuin katsomista ja odottamista, kun avaruusalus suoritti ohjeita jo ladattuna tietokoneeseen.

Sarah al-Amiri, joka johtaa tehtävän tiedettä, kertoi tunteneensa täyden valikoiman tunteita, kun avaruusalus aloitettiin viime kesänä. Mutta kun se lähestyi Marsia, hän sanoi: “Tämä vahvistaa niitä edelleen.”

Kiertoradalle tullessaan avaruusalus voi aloittaa tutkimuksen punaisen planeetan ilmakehästä ja säästä.

Tiistaina Dubain lähetystoimintakeskuksen lennonjohtajat saivat ensimmäisen kerran ilmoituksen avaruusalukselta, että se oli alkanut ampua potkuria hidastamaan itseään ja antamaan sen pudota Marsin painovoiman valtaistuimeen. Sitten 27 minuutin polttamisen jälkeen he vahvistivat, että koetin oli kiertoradalla.

Cheers puhkesi valvomossa, jossa lähetystön johtajat istuivat tyylikkäiden tietokonekonsolien vieressä, jotka olisivat kotona Star Trekin tähtialuksen sillalla.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Dubain hallitsija ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääministeri, oli keskellä onnittelemaan ja kirjoitti Twitter-tililleen “Mission Achieved”.

Tehtävänä on viettää vähintään kaksi vuotta tutkimalla, kuinka pölymyrskyt ja muut pinnan lähellä olevat sääolosuhteet vaikuttavat nopeuteen, jolla Marsin ilma vuotaa ulkoavaruuteen.

Eräänä päivänä Hope-liikkeen jälkeen kiinalainen avaruusalus, Tianwen-1, on myös päästävä kiertoradalle Marsin ympärille. Kiinan operaatio kuljettaa laskeutua ja kuljettajaa tutkimaan Utopia Planitia -nimistä isoa altaaa, mutta niiden ei tarvitse irrottaa kiertoradalta ja mennä pintaan vasta toukokuussa.

Sitten ensi viikon torstaina, NASA: n uusin kuljettaja, Sinnikkyys, saapuu myös Marsille. Tulematta ensin kiertoradalle, se hidastuu sen sijaan nopeasti 12 000 mailista tunnissa täydelliseen pysähdykseen Marsin pinnalla, jota NASA kutsuu “seitsemän minuutin kauhuksi”.

Sitkeyden tavoite on Jezero Crater, kuivunut järvi, joka näyttää olevan paikka, jossa elämän merkit voidaan säilyttää, jos Marsilla koskaan syntyy elämää.

Kaikki kolme operaatiota käynnistettiin viime heinäkuussa hyödyntämään maapallon ja Marsin suotuisaa suuntausta, joka tapahtuu 26 kuukauden välein.

NASA: lla on vuosikymmenien kokemus avaruusalusten laukaisemisesta muille planeetoille ja Kiina on viime vuosina lähettänyt menestyksekkäästi useita robottioperaatioita kuuhun, mutta Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat uusi tulokas planeetatieteessä.

Toivon tehtävä on epätavallinen yhteistyö Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja ilmakehän ja avaruusfysiikan laboratorion välillä, Coloradon yliopiston tutkimuslaitos, joka on työskennellyt avaruusoperaatioissa yli puoli vuosisataa.

Vaikka avaruusalus rakennettiin Coloradoon, monet Arabiemiirikuntien insinöörit viettivät siellä vuosia ja hankkivat asiantuntemusta työskennellessään kokeneempien amerikkalaisten kollegoidensa kanssa.

Al-Amiri sanoi, että operaatio oli myös herättänyt laajempaa kiinnostusta avaruuteen, ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa asuvat ihmiset kysyivät, miksi maan ja Marsin välinen viestintä viivästyy ja miksi on vaikea päästä kiertoradalle.

“On ollut erinomaista jatkaa tieteellistä viestintää suuren yleisön kanssa ja saada ymmärrystä alueella, joka jätettiin suurelta osin huomiotta paitsi maan sisällä, myös alueen sisällä”, rouva al-Amiri sanoi. “Se ei ollut jotain, joka oli keskustelun aihe.”

Koska Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ei myöskään ole raketteja tai laukaisualustoja, Hope-avaruusalus matkusti Japaniin hissinsä avaruuteen, käynnistetään heinäkuussa Mitsubishi Heavy Industries Limitedin rakentamaan H-IIA-rakettiin.

Noin seitsemän kuukauden aikana noin 3000 kiloa painava ja suunnilleen maastoauton kokoinen avaruusalus on matkustanut 300 miljoonaa mailia. Operaation ohjaajat pystyivät luopumaan kahdesta suunnitellusta kurssikorjauksesta, koska avaruusalus pysyi aivan tavoitteensa kohdalla.

Matkan varrella avaruusalus pystyi suorittamaan joitain bonustieteen havaintoja. Yhdessä Hope ja BepiColombo, yhteinen eurooppalainen ja japanilainen avaruusalus, joka on spiraalipolulla Mercurialle, kääntyivät vastakkain ja tekivät identtiset mittaukset vedystä näiden kahden avaruusaluksen välillä. Tämän pitäisi auttaa molemmissa tehtävissä työskenteleviä tutkijoita kalibroimaan instrumenttinsa ja oppimaan uutta tietoa aurinkokunnasta.

Toinen joukko havaintoja yritti jäljittää planeettojen välistä pölyä.

“Mahdollisuus tarjoutui, ja tiedämme, että nämä tietojoukot ovat melko harvinaisia ​​tutkijoille, jotka tutkivat tämäntyyppistä tiedettä, ja siksi toivomme vapauttavansa sen pian ja hyödyttävän yhteisöä”, rouva al-Amiri sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *