Kolumbia tekee historiallisen päätöksen oikeudellisen aseman myöntämisestä 1,7 miljoonalle venezuelalaiselle maahanmuuttajalle

BOGOTÁ, Kolumbia – Kolumbian presidentti Iván Duque ilmoitti maanantaina, että hänen hallituksensa antaa väliaikaisen laillisen aseman yli 1,7 miljoonalle Venezuelan maahanmuuttajalle, jotka ovat paenneet Kolumbiaan viime vuosina. perustaa elämää varjosta.

YK: n pakolaisjärjestön johtaja Filippo Grandi piti päätöstä “historiallisena” ja “tärkeimpänä humanitaarisena eleenä” alueella vuosikymmenien ajan.

Kolumbian hallituksessa ilmoittautuneet Venezuelan maahanmuuttajat saavat päätöksen oleskella maassa 10 vuotta.

Yli puolella maan 1,7 miljoonasta venezuelalaisesta ei ole tällä hetkellä oikeudellista asemaa. Uuden toimenpiteen mukaan laillistamiseen voidaan soveltaa niitä, jotka saapuivat Kolumbiaan ilman lupaa ennen 31. tammikuuta. Ja niillä, joilla on jo laillinen asema, on nyt vähintään vuosikymmenen ajan vapaus joutua hakemaan uudelleen oleskelulupaa.

Venezuela, jota sosialistihenkinen hallitus on johtanut viimeisen kahden vuosikymmenen ajan, on ollut kriisissä vuodesta 2014, mikä on aiheuttanut romahduksen, jota ekonomistit ovat kutsuneet pahin vuosikymmenien ajan sodan ulkopuolella. Kun ruoka, bensiini ja lääkkeet ovat kadonneet ja kun presidentti Nicolás Maduron hallitus on muuttunut yhä sortavammaksi, noin 5,four miljoonaa ihmistä on lähtenyt maasta, mikä on johtanut yhteen maailman suurimmista muuttoliikekriiseistä.

Noin kolmasosa venezuelalaisista maahanmuuttajista laskeutui naapurimaiden Kolumbiaan.

Maanantaina pitämässään puheessa konservatiivinen herra Duque, jonka hallitus on läheisessä linjassa Yhdysvaltojen kanssa, luonnehti päätöstään sekä humanitaarisella että käytännön tasolla.

Hän kehotti kuuntelijoita myötätuntoon maahanmuuttajia kohtaan ympäri maailmaa. “Muuttokriisit ovat määritelmän mukaan humanitaarisia kriisejä”, hän sanoi.

Mutta hän korosti myös, että muutos auttaisi hallitusta tekemään työnsä, auttamalla virkamiehiä tunnistamaan tarvitsevat ihmiset ja auttamaan heitä jäljittämään kaikki, jotka rikkovat lakia.

“Meillä on lähes miljoona maahanmuuttajaa, jotka ovat maassamme ja joiden nimiä emme tiedä”, herra Duque sanoi, lisäämällä: “Emme tiedä missä he ovat, kuinka vanhoja he ovat, mikä on heidän sosioekonominen tilansa. Ja se on huono tilanne. Se on huono tilanne, koska se ei salli meille selkeää sosiaalipolitiikkaa. Se on huono tilanne, koska se ei salli meille selkeää turvallisuuspolitiikkaa. ”

Lähes kahden miljoonan Venezuelan maahanmuuttajan saapuminen 50 miljoonan maahan on venytetyt budjetit ja suututti joitain kolumbialaisia, jotka pitävät uusia tulokkaita kilpailuna työpaikoista ja muista palveluista. Herra Duquen ilmoitus maanantaina todennäköisesti pahentaa osaa tuosta vihasta.

Puheessaan hän toisti vaatimuksen globaalimmasta avusta Kolumbian auttamiseksi selviytymään humanitaarisesta kriisistä, jota Brookings-instituutio on kutsunut yhdeksi eniten alirahoitettuja nykyhistoriassa.

Maanantaina Caracasista peräisin oleva venezuelalainen maahanmuuttaja 46-vuotias Yohany Gonzalez, 46, kutsui uutta Kolumbian politiikkaa “parhaaksi, mitä minulle olisi voinut tapahtua”.

Gonzalez ylitti Kolumbian jalkaisin kolme vuotta sitten kahden lapsensa ja lapsenlapsensa kanssa, eikä ole löytänyt työtä, koska hänellä ei ole laillista asemaa, hän sanoi. Hän viettää aikaa kadulla yrittäen myydä roskapusseja ja karkkeja.

“En halua jatkaa kadulla kerjäämällä”, hän sanoi. “Haluan todellisen työpaikan.”

Sofía Villamil osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *